Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky maminy,
mám doma 21-ti měsíční dcerku, v zimě nám budou víc jak dva roky. Je to strašně živé dítko a já si lámu hlavu nad tím, jak se zimní výbavičkou. Je to dost předem, ale honím ted myšlenky různými směry, abych nemusela myslet na tátovu rakovinu.
Zajímalo by mě kolikatery botky a s jakými máte co nejlepší zkušenosti - nerada bych aby vlezla do sněhu a hned byly botky vevnitř mokré.
Budou stačit bundičky dvě nebo tři? stejně tak oteplováky. Popř. je lepší set bunda a oteplovačky nebo spíš kombinéza? A jaký výrobce?(lonská zima byla poměrně chladná, takže bych ráda něco, co neprofoukne a zahřeje i ve větších mrazech).
Zbytek to už je pohodička, ale tohle mi momentálně zaměstnává ten můj zabavující se mozeček a nevím kudykam.
Na internetu jse koukala třeba na bundy značky Nickel, ale nemám s mini zkušenost, takže netuším. Hlavně to chce bundu, která má na šířku rezervu pro přistrojování světříky, apod.
Předem moc děkuji za Vaše rady a zkušenosti, aspoň budu mít nad čím přemýšlet ![]()
Já měla pro holky bundu, pak soupravu bunda+oteplovačky a kombinézy… Vše unosily - extra bundu míň, protože byla hodně teplá, většinou jsem jim dávala bundu od oteplováků, ale dost často se mi stalo, že jsem prostě potřebovala vystřídat i během dne, kdy byly totál zprasený a mokrý, i když bunda to na tělo nepustila ![]()
Boty jsem měla pro každou 2 - ale pro každou 2 velikosti - s tím, že ty větší mohly na střídačku s ponožkou navíc - rozhodně se vyplatí kvalitnější boty s membránou proti vodě - goretexi atd… Ty já měla už použitý a pak s obyčejnější membránou nové, ale zase za super cenu ![]()
Dcera je podobně stará. Minulou zimu již bykla bez kočáru, takže výbavu budeme mít podobnou.
Zimní botky dvoje - vyšší kožené s kožíškem a šněrovací sněhule na hory. Z podzimu budeme mít ještě trekáčky, tak je asi taky využijeme jako náhradní.
Jinak máme dvoje oteplovačky bez laclu(pro snadnější svlékání při čurání), dvoje oteplovačky s laclem na hory+ 2bundy a dvě kombinézy.
S botama záleží, odkud jsi. V Praze stačí bohatě jedny kvalitní zimní boty a jedny celoroční. Kupujeme membránové a pořádně naimpregnujeme a vydrží. Někde, kde je vážně zima, bych koupila dvoje. Jinak pokud máš živější dítko, tak se raději vyhni Baťovi, moc nevydrží. Nejdřív jsme kupovali kožené s kožíškem, ale děti preferují hadr s membránou.
Bunda kontra kombinézka je závislé na tom, zda už jste bez plenky. Pokud bez plenky, tak bunda s oteplovákama, v opačném případě je mnohem pohodlnější kombinéza. Kombinézky tři, bundy stačí dvě a čtvery oteplováky. Jinak tam, kde je tepleji bohatě stačí většinou nepromokavé zateplené kalhoty. Kupovala jsem levné od Vietnamců. Jo a fůra rukavic nejlépe na provázku a palčáky
.
Já mněla vždy 2 bundy pokud se umazala tak jsem přes spaní dala prát a odpoledne dala druhou a byla ráno suchá. Jinak jsem mněla do vysokého sněhu sněhule + superfit a stačilo. Pokud byly boty mokré zase jsem je dala přes spaní pod kamna na hadr a odpoledne byly suché. Oteplovačky jsem mněla bez laclu kvůli čůrání ty jsem mněla 4×. Asi 10× rukavice mněnila jsem i venku.
Když to tak čtu, tak jsem asi hodně divná, ale tolik oblečení na zimu měli kluci asi tak oba dohromady. Měli teda oba dvoje boty, soupravu oteplováky+bunda, ještě jedna bunda a asi dvoje teplé šusťáky podšité flísem (obyč od Ťamanů), jedny oteplené rifle, rukavice dvoje teplé palčáky a asi dvoje pletené prsťáky.
@Kacka2 však to stačí nebo ne? nevím taky asi toho tolik mít nebudu každý rok tohle všechno kupovat je dost natož mít 4ry kombinézy a k tomu ještě 3 bundy… ![]()
Gabriela - no nám to zatím vždycky stačilo a myslím, že víc by kluci ani neunosili.
Ono hodně záleží taky jaké aktivity v zimě provozujete. Pokud je někdo z Prahy a v zimě jde na procházku kolem baráku nebo odpoledne někam na sáňky, tak toho dítě moc nevyužije/nepromočí…
My třeba jezdíme na hory, na lyže, na víkend, v zimě na týden, takže u nás je docela spotřeba, navíc se malá pokud může tak válí ve sněhu a když jsme venku dopoledne, vracíme se na oběd a odpoledne znovu, tak to kolikrát nestihne uschnout.
Tak my měli pouze jedny botky a to superfitky-jsou lehoučký, vyšší a nepromokavý. Opravdu jsem s nimi byla spokojená. Nikdy neprotekl. Pořizovací cena je možná o něco vyšší, ale zase když už nemusíš kupovat sněhule, tak to vyjde i líp.
Měli jsme k nim i nepromokavou soupravičku z tchiba.Jsou určitě i lepší, ale já byla také spokojená. Na hory jsme nejeli, tak stačila. A ještě jednu bundičku na výměnu.
A ještě nějaké obyč oteplené kalhoty (nepromok.).Na takový normální nošení. Na sánky nebo delší vycházku do sněhu jsem vzala to nepromok.
@Kacka2 nejsi. Ono dost záleží, kde bydlíš a jakým stylem žijete
. Třeba u nás by čtvery páry rukavic nepřežily ani týden
Netuším, jak to mrňous dělá, ale buď je nechá zmizet nebo je dokonale zničí. Ale zase kupuju pár za 20. Zateplené nepromokavé kalhoty startovaly v počtu šesti na podzim a jara se dožily jedny. Jediné, co tak neničí, jsou bundy a oteplováky (holt sníh zakreje všechny nebezpečné hrany).
Měli jsme jednu kombinézu, jeden komplet kalhoty a bundu a jedny lacláčky navíc. Dvoje boty a dvoje rukavice. Nákrčník a několik čepic a šálky. Úplně to stačilo, víc by jsme neunosili.
No, na hory nejezdíme. Mám to na vycházky mstem, sáńkování u babičky, prostě taková klasika, jen bez hor. Vůbec třeba nemám ponětí co za značku oteplovaček. Jinak zatím máme plínku celodenně, malá už se snažila si říkat, ale teď má už tři týdny období nechci plínku, ale nechci nočník, okamžitě se vzpruží a je řev, že to trhá uši. Tak nevím, jak to bude v zimě, ale asi plně bez plínek ne…
Bydlíme sice ve městě, ale o víkendech jezdíme na hory nebo aspoň k babičce a byli jsme i na dovolené. A i v týdnu jsme chodili každý den po školce ještě ven. Ale je pravda, že třeba rukavice kupuju kvalitnější, dokonce je po sobě dědí. Kalhoty občas starší roztrhl na koleně, tak jsem tam našila nějakou nášivku a fungovaly dál. A souprava z Tchiba už byla v provozu 3tí rok a ještě jeden bude a pořád je úplně ok.