Co s výčitkami, že musím do práce

12
9.2.10 20:36

Co s výčitky svědomí,že musím do práce

Mám dvouletou dceru a chodím na dva dny v týdnu do práce.Začala jsem před půl rokem chodit na jedno dopoledne, to bylo po čase v pohodě, odreagovala jsem se a byla to je chvíle.Ted z důvodu dodělání atestace musím chodit víc, tak chodim dva dny v týdnu a jednou za 14dní i na noční službu.Jinak to prostě nejde, k dodělání atestace mi zbývá cca rok praxe a pokud bych to letos nedodělala, část už získané praxe by mi propadla, tak prostě nemám na vývěr, pokud chci ještě někdy po dětech pracovat.To je všechno jasný…jenže já mám prostě výčitky,že nejsem s malou, mám strach, že ji to nějak poznamená, že se jí nevěnuju naplno.Máte podobnou zkušenost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7858
9.2.10 20:57

Klíííd :wink: od ČR na západ pracují skoro všechny matky od takhle malých dětí a přece celý „západ“ není poznamenaný? 8-) To že máš špatný pocit, to je jasné, ale určitě se ti ozvou nějaké matky, které to mají podobně a poradí, jak to zvládají ony.

Mimochodem, jsem zvědavá na sebe, jaké já budu „frajerka“ s nadhledem v létě, až půjdu do práce! :-( Taky budou Matysovi 2r…ale já určitě nebudu moct jen na 2 dny v týdnu, budu ráda, když by to byly 3 dny + homeoffice, ale i to je asi utopie… :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.2.10 21:00

Tak asi taky záleží, jak to malá zvládá, brání se, pláče? A kdo ji hlídá?
Moje kamarádka šla taky do práce, když byly synovi dva roky a šla hned na dva osmihodinové dny, hlídala jí babička u nich doma a myslim,že neměli žádný problém. malý byl rád,že je s babičkou a o to byl pak radši s
ní. ted je mu pět a nemyslim,že by z toho měl nějakou újmu a to je na a byl mámě dost fixovaný, protože tatínek je z domova hodně pryč.Takže hlavu vzhůru, jistě z toho malá žádnou újmu neutrpí!
Já jsem doma, mám dva caparty a další v blízké budousnosti přibyde a ačkoliv jsem doma ráda a bšechno kolem dětí mě baví, na malý úvazek bych se bývala ráda vrátila, kdybych měla možnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
peka83
9.2.10 21:00

ahoj

Ahojky, tvé výčitky chápu .
Já chodila na brigadu kazdej den od pul sedme do 12 hodiny. maleho jsem dala do školky i kdyz mu nebyly jeste ani tri roky . Mel ajsem stoho hruzu. myslela jsem jen nanej, al eproste penizky jsou potreba . ja jsem svobodna matka prome brigada byla obrovska pomoc.Malej ted chodi do skolky s takovym nadsenim ze mam vycitky akorat stoho proc nechce ze skolky domu,ale jako rikam si ze je s detma coz chapu co s enudit s matkou ze??Jako nemej vycitky. To vubec. to prejde. nechces dat dite taky do skolky,? je tam spousta malych deti. a ty deti si tam vazne vyhraji. nezanedbavas sve dite. chodis jen dvakrát tydne. to nic neni. Po materské nás hodne nastoupi do prace denne. ja jsem ted na pracáku , ale na dobu kd ybudu makat s epak netesim jen z duvodu , ze nebudu se synem, ale musim nas prost euzivit bohuzel:-( .ale ani nevis jak je to pak uzasne kdyz se ti dite s radosti vrhne kolem krku a uplne vidis jak si te vazi ze jsi vten cas snim.Myslim ze bud vdecna alespon za tuhle praci a ty alespon nezblbnes s materske. i matky s emusi trosku dostat mezi lidi.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.2.10 21:07

Neboj. Kdybys napsala, že malé je půl roku a ty jí dáváš na celý den do jeslí, tak tam bych se bála, že to zanechá následky, ale dvouleté dítě je dost velké, aby to zvládlo. Taky jsem musela dřív do práce a to každý den, pak už by pro mě nebylo místo. Moje dítě to nijak nepoznamenalo, spíš naopak, je hodně samostatné a nemá problémy s adaptací v novém prostředí.

• Citovat
  • Upravit
12
9.2.10 21:10

díky vulpes
to máš pravdu, že v jiných zemích je to běžné, ale jakýpak tam mají pak s těmi dětmi ti rodiče vztah,nekončí pak zapomenuti v domovech důchodců, opuštěni a odloženi? Já jsem na rodinu hodně fixovaná, je to pro mě opravdu to nejdůležitější na světě (ne že by mě práce nebavila,ale s narozením malé prostě šla na třetí kolej - samozřejmě ještě za mužíčka :-D )a prostě chci s ní mít hezký vztah celý život,a nějak si prostě myslim, že ted je to období fakt důležitý … ale ono to bude asi důležitý i pak,že jo :roll: Pak mě zas popadne hrůza,že to taky není dobrý chtít být pořád s tím dítětem, no prostě se v tom ted nějak plácám :zed:
jinak já mám k těm dvěma dnům taky ještě den práce z domova a řeknu ti je to taky fuška, urvat doma těch osm hodin … prostě už pak fakt nezbývá moc volného času (na vysedávání u diskuze a tak :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
9.2.10 21:17

diky pperlo,
fakt je,že mé starosti vedle toho, že jsi na všechno sama dost vybledly!Já ve chvílích, kdy už únavou šilhám vždycky myslim na svobodné matky a říkám si, že jsem bačkora a nemám nárok na stížnosti. I když s mým stále a nekonečně studujícím manželem mám občas pocit, že jsem taky samomatka.
Jo, jsem moc ráda, že mám možnost pracovat a hlavně,že u nás jde štěpit úvazek na co si jen pomyslim.
Do školky malou zapíšu, ale nevím, jestli ji vezmou, protože asi jako všude bude hodně dětí a jí ještě v době nástupu nebudou tři.ona do školky půjde určitě ráda, je společenská a už si to chodí obhlížet, myslim, že to bude u nás podobné, jako mami už jdi do práce, já jdu za zábavou :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
9.2.10 21:22

Mirunko, nebrání, hlídá ji babička (která bydlí s námi v domě)vlastně u nás doma, nebo o patro níž, je ve známém prostředí a tváří se,že je vše ok. Až mi je někdy líto,že jí vůbec nevadí, že jde maminka pryč. Ale fakt je, že když přijdu má očividnou radost a babičku posílá domu.Ale zase druhý den se klidně sebere a jde k babi a dědovi … já vím, že je to její volba, ale já bych nejradši všechen čas, kdy jsem doma ji měla sama pro sebe :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7858
9.2.10 21:34

No, skarolino, já už nemám moc co napsat, jak říkám, vlastní zkušenosti a postřehy budou až za půl roku, tak se uvidí. Zatím na tomoc nemyslím a nepřipouštím si to, jsem na to teda zvědavá…

Ale promiň, jak jsi psala, jak jsou na tom pak třeba ti odložení důchodci na západě, tak mě okamžitě napadlo, že bych v budoucnu stejně byla raději tím důchodcem třeba ve Švýcarsku nebo Německu, než tady :lol: :lol:
Ale to je jen ironie pro odlehčení tématu, takže se rovnou omlouvám… :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1814
9.2.10 21:46

U Vojty jsem začínala „pracovat“ v jeho cca 4 měsících - 1× týdně jsem chodila na hodinu a půl přednášet na univerzitu, to jej hlídala babička. Od jeho cca 9 měsíců jsem jej nechávala hlídat 1× týdně cca 3 hodiny, kdy jsem měla službu v ekoporadně. Pak od necelých 2 let jsem chodila 1× denně na 6 hodin jako záskok za mateřskou vést semináře na univerzitě, od jeho 2 let a kousek jsem chodila 2× týdně na 6 hodin do (už své) kanceláře - hlídala jej placená hlídací teta. Nepozoruji, že by jej to jakkoliv poznamenalo 8-) Je společenský, nebojí se cizích lidí, ve školce problém nemá.

Se Šárkou je to teď podobně s tím rozdílem, že ji už cca měsíc jednou týdně odpoledne na cca 5 hodin hlídá placená hlídací teta (chodím opět do své kanceláře). Výčitky nemám. Hlídací tetě důvěřuji, má zkušenosti s jinými dětmi a budu ráda, když Šárka nebude nějak výrazně fixována na mne (Vojta naštěstí taky nebyl).

Takže klid, není to žádná hrůza :wink: (kdysi se děti vychovávaly „samy“ se staršími sourozenci - matky taky neseděly jen doma 3 roky)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1814
9.2.10 21:52
skarolina píše:
Ale zase druhý den se klidně sebere a jde k babi a dědovi … já vím, že je to její volba, ale já bych nejradši všechen čas, kdy jsem doma ji měla sama pro sebe :cry:

Asi to nebude tak „horké“, jak to vypadá napsané, ale bacha na „opičí lásku“, ta kolikrát dělá víc neplechy, než občasné „odložení dítěte“ (jakože podle mne to hlídání někým jiným žádnou neplechu nedělá :wink: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15883
9.2.10 21:54

Ahoj,

podle mě to malou určitě neovlivní :wink: Bo by to jinak muselo pozmenat i mého synka :mrgreen: To jen na odlehčení, nemyslím to nijak zle :wink:
Já chodím na 0,4 úvazek do práce od listopadu(na dvanáctky - nepravidelně denní/noční), tj. od 19ti měsíců Adámka, do toho studuji dálkově VŠ, což jse pátek/sobota jednou za 14 dní, hlídá mi manžel, rodiče nebo kamarádka… a jsem ráda, že Adam za mnou nebrečí, když odcházím třeba na noční, to by se mi teda ocházelo mnohem hůř a pak když příjdu např. z denní, tak se ke mě taky nehrne, jako kdyby byl naštvaný, že jsem mu odešla :think:

Teda jsem to asi napsala zmateně :oops: Každopádně hlavu vzhůru a výčitky neměj :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15883
9.2.10 21:56

A přesně jak píše Domi, jsem ráda, že není Adam fixován jen na mě, naopak si dny volna spolu užíváme (i když teda někdy uklízením :cert: :lol: ) a se školkou snad taky nebudeme mít problém, jde do ní „natvrdo“ od dubna, zatím tam chodíme spolu na kukačku 8-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
9.2.10 22:38

ta „opičí láska“ to je něco, jako že to ta matka přehání, a až to dítě tou svojí láskou omezuje, je to tak?
Tak to máš asi pravdu, mě to teda občas napadne,abych to jako nepřeháněla. Fakt je,že už má věk, kdy si řekne a když chce jít k babiadědovi, tak proč jí bránit, že jo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
9.2.10 22:41

Díky Ryntyntyno, napsalas to nezmataně a jasně. Prostě jak vidím, tak to prostě není nic nenormálního a je prostě důležitý se s tim srovnat a o to víc se mít príma, když nemusíme pracovat (teda jako v práci, doma nepracujeme :lol: ), že jo ?!!!!!!!!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat