Co se synem mimoňem?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2801
17.12.18 12:16

Zadavatelko víš něco nového ?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
558
17.12.18 22:36
@Anonymní píše:
Zdravím všechny a chtěla poprosit o váš názor. Mám dvojčata (necelých 5 let). Dcerka je v pohodě, ale syn je mimoň. Fascinují ho čísla (zvládá sčítání i odčítání, číselné řady do tisíce, umí hodiny), jízdní řády apod. a dost ho míjí běžná realita. Vše se mu musí opakovat 5× a stejně není jistota, že danou věc zdárně dokončí. Často se mu stává, že prostě „zamrzne“. Při převlíkání ve školce, při oblíkání doma apod. Že prostě kouká do blba a neví, co má dělat. Doma ho vždycky „nastartuju“ a vím o tom, ale teď si na to začaly stěžovat učitelky ve školce. Že si s ním nevědí rady, jelikož do té školky chodí už druhým rokem a stále si např. není schopen zapamatovat, co se dělá po obědě (převlíknout se a je polední klid). A jelikož tam mají školního psychologa, tak jsem souhlasila s tím, ať se na syna podívá. Ovšem manžela se to hrozně dotklo, že syn není žádný magor atd. Nicméně nakonec taky souhlasil. No a dneska mi volala učitelka ze školky, že by s námi ten psycholog rád mluvil a poptal se na pár věcí a já řeším dilema: nechce se mi to manželovi říkat, jelikož je mi jasný, že bude proti. Na druhou stranu nechci dělat věci za jeho zády. Co byste udělali v mý situaci vy? A nemáte zkušenosti s tímto druhem chování u dítěte? Se soustředěním problémy nemá, zvládá se soustředit na nějakou práci třeba půl hodiny i více, ale takový ten běžný samoobslužný režim nezvládá…Znáte to někdo třeba od svých dětí? Může to být nějaká forma autismu?

Jako bych četla o sobě, když jsem byla malá. Nakonec jsem životaschopný jedinec, vystudovaný s prací, co ho baví, jen introvert, ale časem se to trošku zlepšuje :). Diagnózu nemám, tenkrát to ještě nebylo in. K psychologovi bych určitě šla, když tak poradí jak na něj, co dělat, aby se zlepšil v sociální oblasti, popřípadě odhalí nadání, které se dá rozvíjet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.12.18 10:28
@Anonymní píše:
Zdravím všechny a chtěla poprosit o váš názor. Mám dvojčata (necelých 5 let). Dcerka je v pohodě, ale syn je mimoň. Fascinují ho čísla (zvládá sčítání i odčítání, číselné řady do tisíce, umí hodiny), jízdní řády apod. a dost ho míjí běžná realita. Vše se mu musí opakovat 5× a stejně není jistota, že danou věc zdárně dokončí. Často se mu stává, že prostě „zamrzne“. Při převlíkání ve školce, při oblíkání doma apod. Že prostě kouká do blba a neví, co má dělat. Doma ho vždycky „nastartuju“ a vím o tom, ale teď si na to začaly stěžovat učitelky ve školce. Že si s ním nevědí rady, jelikož do té školky chodí už druhým rokem a stále si např. není schopen zapamatovat, co se dělá po obědě (převlíknout se a je polední klid). A jelikož tam mají školního psychologa, tak jsem souhlasila s tím, ať se na syna podívá. Ovšem manžela se to hrozně dotklo, že syn není žádný magor atd. Nicméně nakonec taky souhlasil. No a dneska mi volala učitelka ze školky, že by s námi ten psycholog rád mluvil a poptal se na pár věcí a já řeším dilema: nechce se mi to manželovi říkat, jelikož je mi jasný, že bude proti. Na druhou stranu nechci dělat věci za jeho zády. Co byste udělali v mý situaci vy? A nemáte zkušenosti s tímto druhem chování u dítěte? Se soustředěním problémy nemá, zvládá se soustředit na nějakou práci třeba půl hodiny i více, ale takový ten běžný samoobslužný režim nezvládá…Znáte to někdo třeba od svých dětí? Může to být nějaká forma autismu?

Popisuješ mého syna. Do puntíku. Není ani autista ani asperger. Jediné postižení, které má, je mimořádné nadání a IQ nad 130 :mrgreen: Ale i s tím se dá žít ;) Jestli tě to uklidní, tak se to čase zlepší. Teď je ve 4. třídě a už vcelku samostatně funguje. Sice mu každý večer musím připomenout, že připravená aktovka rovná se i připravený penál, občas odejde do školy v triku od pyžama, sem tam přilítne nějaká pětka za zapomenutný úkol nebo pomůcky, ale je to mnohem, mnohem lepší než bývalo. Doporučuju navštívit PPP a pozeptat se na otestování nadání. Pokud by vyšlo, že je synek nadaný, tak jsou obvykle schopni i poradit vhodnou školu.
Manžela bych z toho nevynechávala. Ale spíš než školní psycholožku bych zkusila někoho fundovanějšího, kdo má zkušenost s nadanými dětmi.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML