Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, volala mi švagrová, že jí vyšly špatně krevní testy, má pravděpodobnost DS. Zítra má odlítat za mnou do Itálii, tak ji doktorka objednala dneska do nemocnice, ale neřekla jí, co jí budou dělat. Jen jí řekla, že ji objedná dnes, aby mohla v klidu odletět. Takže jí dnes udělají UTZ??? a pak jí řeknou výsledek? nebo jí čekají další krevní testy?? -doufám, že jsem to napsala srozumitelně, jsem z toho špatná. Jsme spolu ve stejném týdnu.
Ahoj Derido,
myslím, že jí udělají podrobný ultrazvuk, pak popřípadě odešlou na odběr plodové vody. Tak se dělo alespoň v mém případě. Vím, že se někde musí maminky na odběr plodové vody objednat, ale u nás (v Liberci) to dělá Genet hned. Tak moc a moc držím palce ať je vše ok.
Derido, pravděpodobně jí vyšly špatně tripple testy… To není žádná hrůza, jejich pravdivost je asi 65%. Nevím, co jí budou dělat (asi UTZ, nic jiného by během dneška nezvládli), jinak jí nabídnou amniocentézu (odběr plodové vody), kdese to zjistí 100%.
Lepší než jít ve 4. měs. na tripple test je jít ve 12.tt na NT screening, je přesnější a případný DS se odhalí dřív.
DERIDO, pravděpodobně jí budou dělat amniocentézu, ovšem pokud se nepletu, tak po ní by měla švagrová být aspoň tři dny v klidovém režimu, do toho mi cestování letadlem nezapadadá ![]()
Velice se tedy divím, že jí Dr. neřekla, na co ji vlastně objednává
![]()
Kopíruju z www.babyonline.cz
Po odběru plodové vody se těhotné doporučuje klidový režim, a to pro snížení rizika komplikace vedoucí k potratu plodu. Absolutní by měl trvat 24 hodin, po dobu 2 týdnů je nutno vyloučit větší fyzickou námahu a více odpočívat.
Holky díky, doktorka - no coment, nechápu, že jí vůbec neřekla na co ji vlastně objednala. Ale o tom, že zítra má letět ví, takže si myslím, jestli jí neudělají jen ten UTZ. Já ted pročítala příšpěvky o pozitivních tripple testech a holky tam psaly, že jim brali krev brzo, švagrová byla na odběru krve kolem 12tt zároven s UTZ, UTz dopadl tenkrát dobře. Nevím, jestli má na to vliv i věk, bude jí ted 34 let.
Derido odběr krve a UTZ ve 12.tt je právě ten NT screening. Pokud jí vyšel dobře, tak bych se špatnými odběry v 16.tt (tripple test) vůbec netrápila, jak jsem psala, nejsou tak přesné a hlavně se do nich započítává věk matky, takže vyjdou špatně kvůli věku, ne kvůli poruše dítěte ![]()
Ahoj, no podle těch termínů chápu, že NTscreening ve 12tt (krev+UZV) měla v pořádku, ale tripple test ne. Víme, že u tripple t. jsou falešně pozitivní výsledky dost časté, nicméně jsou-li pozitivní, pak následuje genetika. Pokud jí doktorka řekla, že zítra bude moct letět, amniocentéza to určitě nebude. Tipovala bych tu genetiku + další podrobný UZV. Alespoň tak postupovali u mé kamarádky, které to taky vyšlo +. Ale na tu genetiku si zvou i partnera, ptají se na všechny gen. vady v rodině.
Věk 34 ještě na to nemá vliv, riziko DS je sice už vyšší, ale pořád se tyhle maminky vyšetřují úplně stejně jako ostatní. (taky mi bylo tolik) Víc to hlídaj a doporučujou amniocentézu od 35…
Tak ať ji to dobře dopadne. Ta falešná pozitivita je tam vážně hodně častá. zadává se tam den poslední ms a pokud se třeba někdo splete, přesně si ho nepamatuje, nebo měl zrovna ten poslední cyklus trochu delší, hned to hodí špatné výsledky…
Holky moc děkuji, trošku jste mě uklidnili, jdu jí hned zavolat.
Věk matky má na výsledky tripple testu malý vliv. Hlavně se tam zadává a tím se ty zýsledky zohlední. Berou se tam hladiny tří hormonů (HCG +nevím jaké další, je to jedno) a ty hladiny v průběhu těhotenství strašně kolísají. Takže pokud jí vyšlo, že má něco moc nízké a něco moc vysoké i vzhledem k věku, je to bráno jako pozitivní. Chyba nastane v tom, když není přesně určena délka těhotenství, protože ty špatné hladiny, mohou být o týden dva zase zcela fyziologické. A málokdy se to určí tak přesně, krom případů, kdy baba přesně ví, kdy na den otěhotněla. Sami víme, že se to liší, jinak dle ms, jinak dle UZV a jsou tam třeba i velké rozdíly…
Mě bylo taky 34 a trippla jsem měla v normě.
Ahoj,
mně vyšel tripple test pozitivně na roštěp páteře a dneska mám zdravého kluka. Tyhle testy vycházejí často špatně. Dr mě hned poslala na podrobný UTZ a tam se ukázalo že je to v pořádku. Hlavně ať je švagrová v klidu ![]()