Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Jaké máte zkušenosti s epidurálem? Je vpich nebezpečný? Může nějak ohrozit mimčo? Cítily jste vpich?
Taky mě to zajímá. Nejspíš bych do něj ale nešla, na miminko to nemá dobrý vliv.
Já ho chtěla, doktor mi ho rozmluvil, taky nese svoje riziko, měla jsem to napsáno v papírech při příjmu do porodnice, muže zpomalit porod, mužou to špatně píchnout, ale prej v americe se bez něj nerodí ![]()
Epidurál jsem měla a super, než mi ho píchli byla bolest dost šílená
Já můžu porovnat dva porody, první s epiduralem a druhý bez a i když byl ten druhý porod mnohem bolestivější, vybrala bych si příště porod bez. Mnohem lépe se mi připravily porodní cesty, hojení po nástřihu bylo rychlejší, tělo to i přes tu bolest lépe zvládlo. Je fakt, že u toho prvního porodu s epidurálem jsem byla celou dobu vysmátá, ten samotný vpich byl rychlý a nijak to nebolelo, mám pocit, že mi to předtím něčím opíchli. Strašně rychle jsem se po píchnutí otevřela, prcek byl hodně vysoko, pořád jsem musela ležet a monitorovali mě, jsem ani necítila tlak na konečník, tak jsem pak musela tlačit podle pokynů asistentky, takže tak ![]()
Nas upozornovali na to, ze muzou byt pak bolesti hlavy a migreny. i nekolik tydnu po porodu, bolest v miste vpichu a zpomaleni porodu. ja si ho dat nechala, doktor byl rychly, mela jsem v prubehu jen jednu kontrakci. to me drzel manzel, abych se nepohnula. vpich trochu stipl, nejhorsi bylo se nehybat pres kontrakci
zavedl mi kanylu a ja sla tlacit.
takze zkusenosti s ulevou od bolesti nebo zpomaleni porodu nemam
Příspěvek upraven 03.05.14 v 16:00
b) nebezpečné je kde co. Se zkušeným anesteziologem je riziko minimální. Doporučuji problém probrat s lékařem, nejlépe anesteziologem. Tady se ti dostane spousty „moudrých“ rad od laiků, které však však nemají žádnou váhu. O tomto si promluv s odborníkem.
c) viz. bod b
d) vpich jsem témeř necítila, nebolel
Ja epidural mela, vpich jsem trochu citila, ale zadna extra bolest, asi jak kdyz berou krev. Po ctyrech hodinach ukrutnych bolesti mi hodne ulevil a u dalšího porodu do nej pujdu zase, obzvlaste pokud budu mit vyvolavany porod, jako ten prvni (ze zdravotnich duvodu).
Má svoje výhody i nevýhody jako všechno
Jedna z nevýhod je, že opravdu může spomalit porod. pokud ale porod trvá X hodin, tak si rodička alespoň může trošku odpočinout a není tak vyčerpaná na samotný porod. Pokud už nastupuje samotný porod, dávky se snižují, aby byly dostatečně cítit kontrakce. Píchnout to špatně samozřejmě můžou, to můžou i špatně napíchnout žílu. Proto to všude písou do papírů všechna možná rizika. někdo epidurál taky dobře nesnese. hlavně po napíchnutí už musí rodička zůstat ležet, což je třeba pro mě šílená představa. dá se odpojit a dojít si třeba na záchod, ale to motání hlavy, malátnost je znát. Píšu to ze zkušenosti při praxi na porodním sále-sama se rodit,,chystám"
a pokud to nebude nutné, do epidurálu nepůjdu.
Všechny moje kamarádky rodily s Epiduralem a v pohodě, jen já jsem ho chtěla zkusit taky, na 7cm jsem už fakt nemohla, tak mi ho dali, i když jsem někde četla, že to už je pozdě, tak nevím, jeslti v tom byl kámen úrazu, a le spíš mi ho blbě píchl, protože to byla bolest jak kdyby mi v páteři vrtala vrtačka. no a pak jsem měla spinální bolest hlavy, to je stokrát horší než migrena, nemohla jsem být ve svislé poloze, jen ležet 14dní, když jsem šla/ běžela na záchod, že se to nedalo vydržet, jinak bych omdlela, nebo se pozvracela.
i krmit mě musel přítel v leže. což nešlo uplně vždy s mimčem po císaři.
doktoři jen, že to chce čas, že se to stává. hmm, pak mi teda zkusili vzít krev a dát to do místa vpichu po epiuralu, že by to mělo jako pomoct.ani ránu. asi něco málo přes 14dí jsem byla takhle indiponována. takže za mě už do druhýho nejdu.
ALE JAK JSEM PSALA VŠECHNY MOJE KAMARÁDKY BEZ PROBLÉMU!!! Asi jsem nějakej individuál, no ale taky zkušenost, ale v tu dob mi do smíchu nebylo
Sice ulevil, ale už do něj nepůjdu ani náhodou. Týden trvající bolest hlavy, závratě, bolest zad, vpich si nahmatám i rok po porodu, stále to tam bolí…
Klasický epidurál má vliv jen na tebe. Miminko může ovlivnit jen v tom smyslu, že může zpomalit porod. Ale běžně se používá i na urychlení v případě příliš dlouhých porodů
. Jsou tam rizika jako špatné napíchnutí (ale mnohem nižší než u spinálu), možnost, že budeš v tom malém množství maminek, na které nebude působit, a taky má komplikace i potom (většinou bolesti hlavy nebo zad). Já měla jen dvakrát pěknou modřinu. Pokud to mám porovnost s porody bez, tak raději s tím epidurálem. Problém je, že to dopředu nikdo nezaručí, jak ho budeš snášet.
@Lucka_ova mám taky dvě zkušenosti- první bez a druhý s epiduralem- a spíš bych do epiduralu šla- byla jsem děsně unavená- rodila jsem v noci, neměla jsem sílu. a po druhém porodu jsem se lépe hojila, žádný nástřih- já to teddy přisuzuju spíš tomu, že to byl druhý porod za krátkou dobu
vpich mě téměř nebolel
Záleží, jaký je průběh porodu… ![]()
Já 7 hodin bolestí po 2-3 minutách, celou noc vzhůru, takže jsem za něk byla fakt ráda…
U druhého porodu se nestíhalo…a taky to šlo, i když v ten moment bych to neřekla… ![]()
Ja ho nejdriv nechtela, ale jak jsem slysela maminku z vedlejsiho boxu silene rvat, tak jsem se zalekla a nechala si ho pichnout. Temer to nebolelo. Jen mi to dr. zavedla blbe, tlacilo to na nerv, takze jsem sice nemela zadne bolesti zad a bricha, zato masakrozni bolest prave kycle, odkud mi to vystrelovalo do cele nohy. Pesti jsem si mlatila do kycle, abych tu bolest prebila, byl to hnus a sestra jen krcila rameny, ze mi nemuze nijak pomoct. Kamarad je anesteziolog a rikal, ze by stacilo, kdyby mi to o kousek povytahli ven. Krom toho jsem teda necitila tlak na konecnik, takze to bylo taky trochu na prd. No a kocka, co se mnou byla na pokoji, tak se nemohla temer celou dobu starat o mimi, protoze mela z epiduralu silene migreny. Museli ji 2× za pobyt vstrikovat do patere vlastni krev. Nemuzu si ted vzpomenout jak se tomu rika.
Takze za me uz epidural ne.