Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Pes jako pes, jde o živou bytost, je jedno jestli je to kříženec nebo vyšlechtěný papírový pes ne? ![]()
Vždy jsme měli doma oříšky. A vždy to byli naprosto úžasní a bezproblémoví pejsci. ![]()
@malinika píše:
Vždy jsme měli doma oříšky. A vždy to byli naprosto úžasní a bezproblémoví pejsci.
Tak to je super. A co se týče zdraví? A na co si dávat pozor při odběru? Víte, vím na co si dávat pozor u psa s PP, tam je daný standard a tak, tak si to člověk nastuduje. Taky ví na co se ptát chovatele, na úspěchy rodičů apod. Tady to jaksi nehrozí. Takže co? Dívat se jak psi žijí, jestli nejsou ve špíně, jestli se nebojí apod. a nic víc?
S množením takových psů nesouhlasím, ale když už jsou štěňátka na světě, proč ne. Sama mám doma kříženku čehosi a je to neuvěřitelná přísavka na člověku, která by se nejraději mazlila od rána do večera. K synovy bych jí nepustila ani náhodou, je dost „svá“ a občas dominantní, ale to je povahou psa a také výchovou. Takže, za mě hurá do toho! ![]()
A kolik za něj chtěj? Vždycky žasnu, jak je někdo schopnej si říct o křížence třeba osm tisíc. ![]()
Jinak mě by asi odradilo, že nevím, jak bude pes v dospělosti vypadat.
@Terezxx píše:
S množením takových psů nesouhlasím, ale když už jsou štěňátka na světě, proč ne. Sama mám doma kříženku čehosi a je to neuvěřitelná přísavka na člověku, která by se nejraději mazlila od rána do večera. K synovy bych jí nepustila ani náhodou, je dost „svá“ a občas dominantní, ale to je povahou psa a také výchovou. Takže, za mě hurá do toho!
Já to beru tak, že se prostě stalo, fenečka hárala a prostě měla chutě. Znáte to, když svrbí, je to horší jak podebraná pata. Vyřešila to po svém, odskočila si z domu, prošla dědinu, nějaký bafan na ni mrkl krásnýma očima, naštěkal jí do ouška nějaké romantikuš básnikuš a už to bylo. No a konec konců, oni ti psi s PP jsou fakt hlavně obří business. Měli jsme psa s PP, krásného, úžasného, chytrého, dle mne člověk s kožichem. Ale třeba zdraví velmi velmi chatrné. No a teď když jsme vybírali toho stafbulíka, tak jsme obvolali hromadu hromadu chovek a ten přístup všude stejný, hlavně prachy co nejdřív na dřevo a jak bylo moc otázek na zdraví a povahu rodičů apod., už se to nelíbilo.
@PetraJ píše:
A kolik za něj chtěj? Vždycky žasnu, jak je někdo schopnej si říct o křížence třeba osm tisíc.
Jinak mě by asi odradilo, že nevím, jak bude pes v dospělosti vypadat.Je zadarmo. Ale cena u nás není rozhodující, jsme schopni koupit psa i za 30 tisíc. Jsme na tom teď finančně tak, že si to můžeme dovolit. Jde nám jen o to, aby to byl přítel, mazel, prostě parťák do života. A musím vidět, že ten u koho se narodil, ho má rád, že to není štěně jen pro prachy.
@sunshinegirl tak kalsicky asi prohlídnout oči, tlamu, břicho, zadek…to se dá dohledat někde.
My máme dvě sprskliny, každá je jiná, obě je milujeme. Jsou nádherný. Můj první pes byl s PP. Postupně jsem došla k oblibě útulkových psů. Příště si vezmu psa s hendikepem.
@Izzz píše:
@sunshinegirl tak kalsicky asi prohlídnout oči, tlamu, břicho, zadek…to se dá dohledat někde.
My máme dvě sprskliny, každá je jiná, obě je milujeme. Jsou nádherný. Můj první pes byl s PP. Postupně jsem došla k oblibě útulkových psů. Příště si vezmu psa s hendikepem.
O útulkáčkovi jsem taky uvažovala, jsem taková dobrosrdečná máčka, všechno mne hrozně dojímá. Ale vyhrála logika. Vezmu si pejska z útulku, třeba dvouletého, i staršího. Nevím co má za sebou, jak bude reagovat třeba na děti, které aktuálně plánujeme a tvoříme
A co pak?
My si ji brali jen za očkování (500,–) a s tím zdravím…mi na něj moc štěstí neměli, ale vypiplat to šlo. Také jsme chtěli jenom „gaučáka“ a ikdyž začátky byly docela krušné, nikdy nám nepřekáželo, že nemáme papíráka. Navíc, pes je u nás člen rodiny a předem jsme počítali, že budou i nějaké větší výdaje, tak asi tak
Tím váš nechci odrazovat, je to štěně od štěněte.
@sunshinegirl
Já se jen ptám, protože kdyby ty štěňata byla nějak moc drahý, tak by to už zavánělo množkou. Ale je pravda, že matka není nějaký módní plemeno, takže asi fakt nehoda. Klidně bych do toho šla.
@sunshinegirl my jsme si taky vzali obě před dítětem. Jediný, čeho jsem se bála, byla případná alergie. Jinak jsme si obě feky vzali ven. Manžel má na tohle čuch a vybral tu nejlepší na světě. Děti ráda nemá, ale je prostě perfektní…a strach nemám. Naučily se dítěti vyhýbat. V bytě to bylo docela tragický, ale ted máme dům se zahradou (tvrdim, že jsme ho koupili psům, já bych to v bytě s dítětem a manželem v pohodě zvládla), takže věřim, že ted už to bude úplná idylka.
@PetraJ píše:
@sunshinegirl
Já se jen ptám, protože kdyby ty štěňata byla nějak moc drahý, tak by to už zavánělo množkou. Ale je pravda, že matka není nějaký módní plemeno, takže asi fakt nehoda. Klidně bych do toho šla.
To se mi nezdá. Štěnda jsou zadarmo, tisíckrát mi bylo zdůrazněno, že pes je záležitost na 15 let, že si nepřejí, aby skončil v útulku, že si máme uvědomit, že to nekončí pořízením, ale že něco stojí veterinární péče, že je to malé štěně, ledasco rozkouše, bude čůrat a kakat doma, že prostě jsou s tím starosti. Chtějí být i v kontaktu, minimálně jednou ročně chtějí fotky, aby viděli, že pes není týraný. Takto se to zdálo fajn.
@sunshinegirl píše:
Já to beru tak, že se prostě stalo, fenečka hárala a prostě měla chutě. Znáte to, když svrbí, je to horší jak podebraná pata. Vyřešila to po svém, odskočila si z domu, prošla dědinu, nějaký bafan na ni mrkl krásnýma očima, naštěkal jí do ouška nějaké romantikuš básnikuš a už to bylo. No a konec konců, oni ti psi s PP jsou fakt hlavně obří business. Měli jsme psa s PP, krásného, úžasného, chytrého, dle mne člověk s kožichem. Ale třeba zdraví velmi velmi chatrné. No a teď když jsme vybírali toho stafbulíka, tak jsme obvolali hromadu hromadu chovek a ten přístup všude stejný, hlavně prachy co nejdřív na dřevo a jak bylo moc otázek na zdraví a povahu rodičů apod., už se to nelíbilo.
Tak zajdi do útulku…jim to tam praská ve švech…já bych tohle nepodporovala…budeš mít oříška a ještě uděláte dobrej skutek…
Ahoj holky. Chtěli jsme stafbula, z koupě sešlo, měli jsme pro to nějaké vážné důvody. Zkušenosti s pejskem máme, psa jsme měli. No a teď jsme začali řešit, zda psa s PP, bez papírů původu, ale čistou rasu, nebo zda křížence. Veterinář radí křížence, protože chceme hlavně rodinného mazla, výstavy a tak pro nás fakt nejsou nezbytné. Prý jsou kříženci i zdravější. Našli jsme krásná štěňátka kříženců, volala jsem paní, jsou to po babičce bíglové, maminka už je něčím mrsklá bíglice, prostě je na vyšších nohách. Fenka zdrhla, otec tudíž neznámí, k alimentům se nehlásí a odebírat stopy DNA po celé dědině každému psovi, aby mohlo být určeno otcovství se jim nechce
No štěnda vypadají krásně, uvažujeme o nich. Chtějí je tedy poslat do světa už teď v šesti týdnech, připadá mi to brzy, ale co nadělám. No a teď uvažujeme, zda ano, nebo ne. Prý to nemůže být v dospělosti velké, tipují do 15 kg, protože fenka prý by štěně od nějakého velkého bafana neporodila, je prý drobnější. No a teď co? Jít do toho, nejít? Zdraví být může i nemusí, to je ale stejné i u papíráků. PP prostě nezaručí zdraví. Povahu má taky každý pes jinou, i s PP, ale tam alespoň trošku člověk ví co čekat, u oříška ne. No bude to pes do bytu, do budoucna určitě k děcku, možná i více dětem. Uvažujeme i o nějakém agility nebo tak něco. Rozhodně cvičák. A jinak prostě chlupaté miminko a následovník našeho předešlého bafana. Máte někdo zkušenosti s oříšky? Co byste mi o nich tak řekli? Ano? Ne? Proč?