Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ADHD může mít u každého dítěte jiné projevy, takže nemusí být vůbec jako ty v dětství. Ale nevím, no, není to spíš něco typu Asperger?…když je tak dlouho fascinován jednou činností a že tak vyvádí když neodpovíš přesně tak jak chce on- to mi trochu připomíná autistické rysy. Nevím, asi bych zkusila ještě jiného psychologa. A u logopedky spolupracuje?
@milwinka v rodine mame i aspergeruv syndrom (muj strýc a jeho syn) …odmalička jsem si neco takoveho myslela..ale syn na veřejnosti vetsinou pusobí normálně , zakřiknutý, uslužný a tak mi nikdo neveří co se děje..taky na veřejnosti mu radši odkejvu že 5 a 6 je 10 než abych riskovala že mi pak skočí vzteky pod auto. u logopedky spolupracuje ale ona ho neustále jen chválí ..takže po 2 letech pokrok nula. psycholožka mi řekla že ji připadá vystresovaný a uzkostný. ano - nevěděl co to má znamenat tam a nevydal ani hlásku tam u ní.. sotva se za nama ale zaklapli dveře tak bylo rodeo. Chystam se spíš k psychiatrovi.
Podle popisu ADHD ne … Nejsou tam hlavní znaky .. ale po netu na dálku diagnostika nejde. K určení ADHD je nutné vyšetření od psychologa psychiatra a neurologa teprve pokud vsichni tři řeknou ano pak jde o ADHD …tvůj syn se mi na dálku jeví na jiný typ poruchy ale to bez vyšetření fakt nezjistíš
Já bych tedy ADHD šmahem nevylučovala, má spoustu podob. Já tam vidím hodně podobného k tomu, co máme doma. Měli jsme stejný problém v tom, že nás doktoři ujišťovali, „že to nic není“ a že vypadá normálně. Zlom nastal až v momentě, kdy ten svůj vzteklý výbuch předvedl před psycholožkou, která ho doporučila na velmi podrobné psychiatrické vyšetření. Pokud mu chceš pomoct, tak jinou volbu v podstatě nemáš. Je jen důležité vybrat správného a vhodného doktora.
![]()
@Anonymní píše:
@milwinka v rodine mame i aspergeruv syndrom (muj strýc a jeho syn) …odmalička jsem si neco takoveho myslela..ale syn na veřejnosti vetsinou pusobí normálně , zakřiknutý, uslužný a tak mi nikdo neveří co se děje..taky na veřejnosti mu radši odkejvu že 5 a 6 je 10 než abych riskovala že mi pak skočí vzteky pod auto. u logopedky spolupracuje ale ona ho neustále jen chválí ..takže po 2 letech pokrok nula. psycholožka mi řekla že ji připadá vystresovaný a uzkostný. ano - nevěděl co to má znamenat tam a nevydal ani hlásku tam u ní.. sotva se za nama ale zaklapli dveře tak bylo rodeo. Chystam se spíš k psychiatrovi.
Tak mu zkus před tou psycholožkou odporovat že 5 a 6 není 10 aby se jí předvedl ten svůj záchvat nebo ho natoč doma a pusť jí to video.
@jdukolem píše:
Podle popisu ADHD ne … Nejsou tam hlavní znaky .. ale po netu na dálku diagnostika nejde. K určení ADHD je nutné vyšetření od psychologa psychiatra a neurologa teprve pokud vsichni tři řeknou ano pak jde o ADHD …tvůj syn se mi na dálku jeví na jiný typ poruchy ale to bez vyšetření fakt nezjistíš
A jake jsou hlavní znaky ADHd, jestli se muzu zeptat, prosim ?
Odmalička u syna pozoruji divne chování…nemužu říci že by zlobil-klukoviny..ale divne chování, se kterým si nevím rady…a přiznám se že ustát to v klidu je hodne náročne a obcas to nezvládnu a dam mu na zadek. ale at mu dam nebo trpelive vysvetluju-priste se to opakuje. Několikrát jsem měla nakročeno k psychiatrovi ale pokaždý mě nekdo uchlácholil že každý kluk zlobí…věkem to zmizí… učitelky ve školce mi tvrdili že je normální akorat citlivý… synovi je ted 6 - dostal odklad protože hodne spatne mluví… a ve školce jelikož se cítí ted silný (je tam nejstarší) se začal projevovat a už mi učitelky říkali že sice nezlobí ale ma neštastnou povahu… u psychologa jsem byla ale tam on se choval vzorne…v cizim prostředí je poprve zakřiknutý a autority uznává..Syn chce neustále abych ho z neceho zkoušela, porad se na neco ptá..ale zaroven po mě žádá abych mu odpovedela přesne tak jak chce on… když mu řeknu že 5 a 9 opravdu neni 15 začne se vztekat, často mě i bouchne vzteky. nebo se me zepta jak funguje elektrárna ja mu to zacnu vysvetlovat a on že ne že to funguje tak a tak…ja mu reknu že ne a on si zacpe uši a začne se vztekat… stejne se chová když prohaje karty, cloveče…Nemá problem se sám zabavit- rád piše a chce abych to četla..ale psát neumí..tak to ani nemužu přecist a on vyvadí a kriči na me že jsem hloupa když neumim ani cist..je schopen si sám takhle psat třeba 2 hodiny..stejne tak vydrží třeba poslouchat 3 hodiny mluvene slovo..pohadky.. je tim fascinovan zna to nazpamet a porad si to pak sam přeříkáva. TV a PC mu moc nedovoluji protože ho od toho nemohu dostat pak bez křiku. neda se s nim domluvit. proste udela scenu když mu to chci vypnout pokaždý a tak mu to radsi ani nepoustim a je klid. Všeobecne je vždy problem ho od jakekoli jeho činnosti odtrhnout… bohužel se take identifikuje třeba se škubánkem a začne na mě vrčet jako pes…a vydrží mu to mesic. a pozaduje po me abych reagovala jako Káta.. když řeknu že to neznám - vzteká se.
taky potřebuje spát 11 hodin..jakmile je nemá je to pruser.. je pak o to víc protivný a taky nekordinovany a hodne padá - zakopne casto o svojí nohu. nebo jde neco ho zaujme a narazí do sloupu…samozřejmě začne mlátit do mě že za to mužu já že jsem vybrala špatnou cestu… jsem vyřízená poslední dobou… mám fakt pocit že vybočuje jak furt knoua a vzteka se.:-( jinak já jsem jako dite byla ADHD ale tohle jsem nedělala…doma se mnou problemy nebyly. ve škole ano.ted jsem asi normální:-)
Měli bychom cvičit logopedii…mluví jak 3-4 leták…ale nejde to! nesnese abych mu neco vysvetlila…takže po 3 slovech kdy ho poprosím o jazyček dole za zoubky třískne do gauče a odejde vzteklej. Zakazy, příkazy, odměny, motivace…nic nefunguje