Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj maminky,
tak jsem si uvědomila, že vlastně své díťátko nějak nic moc neučím… jako lezení, sezení a tyhlety vývojové věci zvládá sám
ale nějak bych potřebovala poradit, co bych ho třeba měla učit. Teda samozřejmě zkoušíme paci-paci a pápá, ale to je asi všechno (a nejde mu to; jediné, co pochopil, je vypínač na zdi
).
Na návštěvě našich mu taťka schoval křupku pod hrnek a on si ji vydoloval a já si uvědomila, že třeba bych ho měla učit zandavat věci do jiných, stavět kostky (to jsem vlastně zkusila asi 2×, nechápe) nebo třeba kutálet balon nebo já nevím… On jak leze, spíš zkoumá byt, než hračky.
Poradíte? Nebo se podělte, co jste učili děti v 10 měsících? Nebo neučili a nechali je na vše přijít samy?
MaryClementine, proč by máma měla učit děti sedět, lézt atd.? Pro děti je cenné, když si na věci přijdou samy. Učení něčeho (viz pozdravit, obstarat sebehygienu) bych si nechala na později…
My hodně znakujeme, takže učíme jak je veliká,pápá, pacipaci,dělat indiána - na to se chytla hned a baví s tím široké okolí. Učím ji dělat malá kočkám nebo i mě, aby nás pořád netahala za vlasy a neštípala ![]()
Jinak na spoustu věcí přichází sama, otvírat zavírat šuplíky a dvířka ![]()
Ale učím jí dávat skládací kelímky do sebe, pít ze skleničky apod. Většinou to nějak vyplyne ze situace, něco vidí, chce to dělat, tak jí to ukážu, někdy se chytne hned, jindy až poněkolikátý, občas vůbec…
Vrony Jojo, já vím, ale jsou maminky, a není jich málo, co dětem s vývojem pomáhají, to jsem chtěla od začátku eliminovat, takové rady a o tom ani diskuse není ![]()
Jinak nemyslím hygienu a tak, spíš nějaké věci, jako ty kostky, zandávání, nevím. Mám pocit, že ho jen hlídám, aby někam nevlezl, něco hnusného nesebral nebo nesahal na zakázané věci, atd. Nějaké hrátky mně ucházejí a nějak jsem si to teďka uvědomila.
Honey - jo, šuplíky taky vedou
A co je to INDIÁN?
my jsme ukazovali kde máš očička,nosánek,pusinku,ouška… Děti milovaly nacházet nepoznané - v lince hrnce,pokličky, vařečky a rámusit…už zvládaly obsluhovat takové ty skládací hračky- kde dáš do čtvercového otvoru kostku, do trojuhelníku trojuhelník…kroužky na sebe-NE podle velikosti… No uvidíš,co to tvé bude nebo nebude bavit .
no nedá se říct, že bych jí vyloženě učila ale tak spíš pomáhám. Když vidím, že jí zajímají kostky tak jí ukážu že se s nima dá tlouct o sebe (do toho zpíváme), stavět komín a ona shazuje, stavět začala až později. Otvírat zavírat šuplíky tak na to přišla taky sama. Zkoušíme vkládat tvary, ale to nám nejde. Pak jsme učili kde má nos, oči, ucho, vlásky a kde to mám já. Hodně jí bavili skládací kelímky, dávat do sebe a vyndavat. A prohlíželi jsem hodně knížky - ona buď listovala nebo i koukala tak jsem to já komentovala.
Ale u nás toto bylo pak až později protože v 10 měsících se jen plazila, neseděla, tkaže v některých činnostech jsme byly omezené. ![]()
jo a taky hodně básničky, paci paci,s nožičkama, takhle jedou, už samy jedly v židličce, prostě co tě napadne , to prováděj. Dětem se líbí vše ![]()
MaryClementine, indián je takový to, když Adélka dělá nahlas áááááá a já jsem jí lehce poplácávala po pusince, dělá to takový to uauauauaua
sakryš, špatně se to popisuje. Nejprve jsem jí takhle pomáhala a teď už to umí sama, jako že si sama packou plácá přes pusinku.
Jinak určitě není potřeba něco násilně do nic tlačit. Ono je fakt asi nejlíp, když jakoby projeví o něco zájem, třeba o ty kostky nebo kelímky, tak mu to zkusit ukázat a rozvinout ten zájem, buď se mu to zalíbí, nebo se k tomu vrátí později.
já klárce ukazuji v knížce zvířátka a u kočičky dělám ččšš, u pejska haf haf, a tak, kočičku už umí krásně:-)
pak učím, jak je veliká,dát pusinku, udělat nyny, a taky učím co nesmí, vždycky když leze někam kam nemá zvýším hlas zvědnu ukazováček a řeknu tytyty, a za týden na mě klárka taky dělala tytyty:-)
Zuzko, tytyty na mě dělá taky a tváří se u toho děsně důležitě ![]()
V nížkách zvířátka a jejich zvuky, vkládat do sebe kelímky, růzé kraviny - na pověl dělat indiána (rukou před pusu a hulákat), vypláznou jazyk, najdi pupík, udělej dupidupi, plác plác…
tak malá umí od 10 měsíců jak jsi veliká,nyny,indiánˇa( plácá si na pusu a křičí aaaa),paci paci, tanyny,šiju boty do roboty, jak dělá pejsek ( štěkne haf),jak dělá králíček ( pokrčí nos a zafuní), jak dělá ryba ) otvírá pusu),dává kostičky do krabičky na požádání,při slovech Lucinko kde je kapesík,hledá po bytě kapesník ( většinou je pod polštářem) a leze nám ho dát k nosu aby jsme se vysmrkali,opičí se takže se umí občas i docela hezky vysmrkat,zkoušela jsem tyto věci tělat asi tak od 6 měsíců,ale až od 10 měsíce to pochopila,toto všechno se naučila cca za 14 dní
Ahoj, já jsem dceru učila dělat papa, paci paci, jak je velika, jelikoz uz mela docela dost zoubků, ucila jsem ji cistit zoubky (takze kazde rano kdyz jsme si ci stila zuby, tak si je chtěla taky čistit a to samé bylo když viděla jak se češu, ta se žačala česat hřebínkem)V knížce si ukazujeme zvířátka a už umí napodobovat kočičku, pejska, prasátko..Také jí baví davat kostky do krabice a co jí teď nejvíce baví je když jsme našli ořechy a kaštany.Dáva je do krabice a zase vyndavá, pak je kutálí po zemi.
soustu věcí jí trvalo dlouho (jako třeba pa pa) ale zase spoustu věcí oběvuje sama..Když vidí, jak jí lidi kolem chválí jak se šikovná, tak jí to baví ještě víc a pořád to opakuje a má radost. ![]()
Ahoj, no taky jsem si to už častkokrát říkala, že je asi nejvyšší čas začít s nějakou soustavnou pravidelnou edukací
a mívám výčitky svědomí, když si s malým sice hraju, blbnu, ale nic neumí. Je tedy ještě mladší, ale když s ním začnu u zrcadla dělat pápá, na klíně pacipaci, tak mě absolutně nevnímí a zkoumá všechno kolem a na mě prdí.
Nápady, co učit jakože mám - asi tolik, co píšou tady holky … ale nevím „jak na to“, protože mrňous je takovej roztěkanej neposeda, že to většinou po půl minutě stejně vzdám. Zkouším i bububukuk a schovávat a vytahovat hračky a dělat u jednotlivých hraček jedinečný zvuky (jakože co hračka, to její jinej název/zvuk), ale nepozoruju nějaký úspěchy
No asi je snad ještě brzo. Občas po mě opakuje různý hulákání, ale za chvíli si to už zase nepamatuje. ![]()
Ahojky Rampepurna, já si myslím, že to děláš dobře..Mě dcera taky moc nevnímala..Ale přesto jsem to každý den opakovala pořád dokola. I teď někdy když jí řeknu udělej paci paci, tak se na mě ani nepodívá a odleze jinam. Dcera se to vše naučila cca kolem 10-11 měsíce.A co třeba dělat paci pacičky třeba při nějaké písničce.Také jsme to dělali s její oblíbenou hračkou.. Vzala jsem si medvídka a děla jsem sním paci pacičky.Moc se jí to líbilo.Ale nevím zda to napomohlo k tomu, že se to naučila. Držím palečky a uvidíš, že se to naučí.. ![]()