Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
CHci se zeptat, jak se pozná dráždivé miminko?A jak s ním zacházet, co dělat a naopak nedělat? Jak se to stane-porodem,nebo to podědí
? A jak to víte,že máte dráždivé mimi, potvrzení pediatra…? Díky předem za jakoukoli odpověď.
![]()
Dráždivé miminko je takové se kterým ti pediatrička neumí poradit a mermocí ti chce něco říct a uklidnit tě. Tuto diagnozu vyfasoval náš mladší syn a nakonec byl úžasně klidný a věčně vysmátý klučík, jen ho prostě trápily prdy a jednu chvilku už nikdo nevěděl co s ním ![]()
Mudry jsou holt někdy moc chytrý, to je jako jedné známé mudra diagnostikovala hyperaktivitu ve 4m
No sorry ale to musela být fakt vědma ![]()
Ahoj, my jsme tedy nic takového nevyfasovali, ale protože jsem měla ze začátku hodně neklidný miminko, tak jsem se o to trošku zajímala. Mezi znaky mimojiný patří to, že mimi se celý jakože „propíná“ dozadu, dělá ti mosty na přebalováku, nesnáší doteky, prej hlavně na zádech, krku a hlavičce, nesnáší některý polohy a manipulaci, dokážou ho rozšílet třeba zvuky … u nás to bylo tedy hlavně to propínání, že jsem na něj jen šahla a hned se prohnul do luku, stavěl se na hlavu a na paty … do toho hodně trpěl na bolesti bříška, chudinka první 2 měsíce života fakt prořval téměř v kuse. Doktor na něj koukal a shnul to, že je hodně hypertonickej, furt zatínal svaly při jakýkoliv manipulaci, hodně se vztekal, nechtěl ležet apod.
Naštěstí to trvalo fakt asi jen 2-3 měsíce, pak se celkově zklidnil, i když tedy žádnej andílek to není a nebude (taky nemá po kom
).
Tuším, že diagnozu dráždivýho dítěte stanovuje neurolog a souvisí to s tím, že má extrémně citlivou nervovou soustavu - na zvuky, světlo, pachy, chutě, doteky, polohy … a reaguje na to přemrštěně. Mají se nosit v klubíčku (zádíčka opřený o tvoje břicho a schoulený nožky dokulata), omezit manipulaci s dotekama na zádíčkách, jen pomalý pohyby, ticho, žádný změny …
Chudinky dětičky - co si musí o našem světě myslet … ![]()
Hm, tak zjišťuju zpětně, že Tobík byl dráždivé mimi do půl roka…Teď dráždí už spíš mě, je vzteklej jak alík, no celá maminka… ![]()
Nám to už předběžně říkala fyzioterapeutka na cvičení mimi, ale stanoví to až neurolog a většinou tam podle mě posílá pediatr. Aspoň naše ano. Souvisí to mj. s hypertonií - mimi má hoodně zaťatý pěstičky i jiný svaly, nechce pást koníčky, dráždí k tomu zatnutí a stažení kde co údajně i třeba výrazný parfém matky, televize, samozřejmě hulákání lekání atd. S dětma se hodně klubíčkuje, koupe hodně ve velký vaně s někým /kůže na kůži) a cvičí se právě na to uvolnění.
Jj, tuhle diagnozu by měl stanovovat neurolog nebo i RHB lékař. Každopádně hodně často právě ke stanovení diagnozy jednoduše nedojde.
Jak už tady padlo, miminko je nápadně neklidné, špatně spí a usíná, často a dlouho pláče, nejsou mu příjemné doteky, máchá ručičkama, a především hodně zaklání hlavičku a celkově se propíná do luku (což ale neznamená automaticky hypertonii)
No a je potřeba veškeré dráždivé podněty utlumit, nebo zcela odstranit a snažit se klubíčkovat a zase klubíčkovat.