Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, zajimalo by me, co umi Vase deti rict ve 14 mesicich ? My jsme totiz s manzelem uplne u vytrzeni z toho, co nase dcerka vsechno rika a nemuzeme verit tomu, ze tam malemu diteti to taaak pali ! ![]()
Nemame deti v tomto veku ve svem okoli, tak ani nemuzeme srovnavat. Mozna je dcerka uplny bezny prumer a jen nam pripada jako maly zazrak
. A tak se ptam: „Co rikaji Vase ratolesti? "
Dcerka rika hodne slov a neuveritelne vsemu rozumi. Tak napr rika: mama, tata, baba, deda, dům, auto, jede, kouo (= kolo), baga (= bagr), noha, bunda, čeče (=cepice), bota, nos, myš, umi zvuky vsech zviratek, hači, čači, doů (=dolů), není, nejde, dej, pisi (jako, ze chce cmarat), mimi, a pak takove ty blbiny jako ham, bum, hopi. Jeste je toho hodne, ale uz si vse nevybavuji… pak uz to jsou jen jeji "vlastni slova“ ![]()
Ahoj, tak náš v 15cti měsících umí, máma, táta, bába, haf ale bez f, čiči, neni, brm brm - auto nebo pití, a nejlíp mu jde mňam mňam. Moc se učit nechce, ale aspoň něco už mu jde.
Jo a ještě jsem zapomněla ee, nene a kytí + to svoje.
Příspěvek upraven 12.03.11 v 13:21
Ono je tohle hrozne individualni ![]()
Nas v 15ti mesicich umel mama,tata,baba,pápá,hají,hačí,ham,bác a zvuky zviratek a auta a spoustu svych veci,kterym nerozumim doted
ale ted uz toho umi daleko vic a nejradsi rika ahoj ![]()
Starsi kluk (2r4m) nerekne ani to, co vase dcera. Rozumi ale u z hooodne dlouho vsemu, co mu reknem, jenom nema potrebu mluvit, udelal si svoji znakovku, ktera funguje a kdyz jeho znakovani ignoruju aby zacal mluvit, rve jak tur. Gratujuju ke „kecalce“ ![]()
Já myslím, že je to strašně individuální. Náš syn uměl cca to, co píše zakladatelka, spíš o něco víc, ale zase začal ve stejné době teprve pomalu chodit.
V roce a půl mluvil ve větách, teď tu hubičku zavře jedině ve spaní, co já bych občas dala za to, kdyby chvíli mlčel ![]()
Ale myslím, že u něj to mluvení právě kompenzovalo pohyb (ja trochu hypotonický, takže v tomhle pkmalejší, i když teď už by se to nepoznalo), jiné děti si někam dolezly nebo došly a ukazovaly, on si musel říct, když něco chtěl, protože jinak by to nedostal
.
Bumbinko, tak to mame asi podobne. Mala se taky nepredre, co se pohybu tyce
. Jeste sama nechodi. Jen podel nabytku a se mnou za ruce…
Nez aby si pro neco zasla, tak se to slovo radeji nauci, aby mi mohla rict, co ji mam podat
.
Strasne ji bavi ucit se nove slova. To je videt. Kdyz ji ukazuji neco noveho, tak mi uplne odezira ze rtu a kyve hlavickou, ze to chce zopakovat a tak to musim opakovat tak dlouho, dokud to ona taky nerekne. Nekdy je to jak u blbych, ale zase ten vysledek stoji za to
. Jen se trosku desim toho, ze bude ten typ, co nezavre cely den pusku …
sarkas píše:
Bumbinko, tak to mame asi podobne. Mala se taky nepredre, co se pohybu tyce. Jeste sama nechodi. Jen podel nabytku a se mnou za ruce…
Nez aby si pro neco zasla, tak se to slovo radeji nauci, aby mi mohla rict, co ji mam podat.Strasne ji bavi ucit se nove slova. To je videt. Kdyz ji ukazuji neco noveho, tak mi uplne odezira ze rtu a kyve hlavickou, ze to chce zopakovat a tak to musim opakovat tak dlouho, dokud to ona taky nerekne. Nekdy je to jak u blbych, ale zase ten vysledek stoji za to
. Jen se trosku desim toho, ze bude ten typ, co nezavre cely den pusku …
Myslím, že oprávněně. ![]()
Ne, malá je fakt šikovná. Naše malá uměla v tom věku tak deset „dospělých“ slov, jinak to byla její vlastní batolecí řeč. Hodně se rozjela až teď za poslední měsíc, opakuje úplně všechno (!) a začíná tvořit věty.
Malá bude mít teď rok a říká: máma, táta, děda, bába, papa, papat, ham, haf, baf, bububu, brm, neni, ne, jo, jméno našeho psa, tam, pacipaci (a dělá je u toho) + dělá zvuky: pejsek, auto, kočka, koza, slepička, čert, lev, vrčí (jako náš pes), fouká + ukazuje na věci při otázce „kde je…?“: mobil, hračky, míček, ovečka, zajíc, panenka, uši, vlasy, nohu, ruku, bříško, plenku, botu, naušnice, pupík, psa, kočku, lustry, ukazuje zvířátka v knížce + svojí hatmatilkou neustále něco vypráví hračkám
Rozumí spoustě věcí, jako podej mi a zas by tu byl seznam, sama si odnese a vyhodí plenku do koše. A spoustu dalších věcí, které si teď nevybavím. Jo a od včerejška si sedne na bobek, když řeknu „bobeček“ ![]()
16 měsíců a neřekne nic. Jakože fakt NIC. Pár shluků neadresných slabik, baba, mama, dě, ko, atd.,ale nic to neznamená.
tak nám je 15 měsíců, taky říkáme dost slov, ale co mě teda fascinuje daleko víc, je to, že naprosto všemu rozumí..cokoliv řeknu ví co myslím..donese apodn
jinak s tím mluvením, synovec nemluvil ani ň do dvou let, a pak se rozpovídal ze dne na den a říkal rovnou všechno ![]()
MaryClementir, musim Ti pochvalit maleho, je sileny sympatak !!! Vzdycky si hned Vasi fotecky vsimnu a je mi tak nejak veselo ! Maly je uzasny …
sarkas píše:
MaryClementir, musim Ti pochvalit maleho, je sileny sympatak !!! Vzdycky si hned Vasi fotecky vsimnu a je mi tak nejak veselo ! Maly je uzasny …
Díky
Samozřejmě je to nejhezčí batole široko daleko
![]()
ahojky
, tak já můžu říct , že můj syn bude mít 14 měsíců a mluvit se mu nechce
sem tam mama , baba , mňam a jinak spíše ukazuje prstíkem , když něco chce a jako by pořád říkal mmmm mmmm
. Už se opravdu nemůžu dočkat , až začne krásně vykládat . Rozumět rozumí hodně věcem , ale do řečí se mu nějak nechce
. A to se opravdu snažím ,ukazuji mu knížečky se zvířátkama a vysvětluji mu co jaké zvířátko dělá .Umí pouze ukázat kde je pejsek , koník , kočička .....
Ale jednou to příjde snad ![]()
Hermanka - já už to neřeším, nejspíš dostanem na 18iměsíční vynadáno, ale třeba se rozmluví. Taky rozumí všemu možnému, ale nemluví. Tchyně říká, že manžel začal mluvit až po druhém roce a pak ho prosila, aby chvíli přestal ![]()
Hermannka, hlavne s tema knizeckama pokracuj, i kdyz malej nemluvi. Jemu se to v te hlavince vsechno uklada a pak to vybali najednou
.
Nase mala je po knizka posedla, na jednu stranu jsem hrozne rada, ale nekdy uz mi ty obrazky lezou krkem… je to porad dokola. Mala presne vi, jak ty obrazky jsou za sebou, takze jeste nez otocim stranku, tak uz mi hlasi, co na ni bude
. Skoda, ze takova pamet nevydrzi naveky
.