Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahoj holky, vím, že se tady toho popsalo už na tato témata hodně, ale jaksi nemůžu najít, co potřebuji. chci se zeptat, co umí vaše děti v 18 měs? nemyslím juen slova, ale i jiné dovednosti. moje dcerka mluví tak cca 50 slov (převážné většině rozumím jen já), nezdvojuje, nebo ješn velmi málo. po schodech vyjde pouze když ji držím za ruku, někdx ani to ne, a směrem dolů jen po 4. neumí na nočník (ale řekne, když se vyčúrá, že PŠÍIII a ukáže na plenu) sama se nenají, má náznaky dá lžicku do pusy, ale vše vysype, spíš si s jídlem hraje rukama. čmárá jen tak, čáru ani kolo nenamaluje. rozumí hodně věcem, ale ne púpne všemu. tak nevím. nemáme stejně staré děti v okolí, abych byla v obraze, dokrorka to neřeší,tak bych vám byla vděčná, abych si podle něčeho udělala obraz. nebo pokud je tady už stejná diskuse, tak mi pošlete odkaz, zajímJÍ MĚ OPRAVDU SPÍŠE DOCEDNOSTI NEŽ slov. zásoba. díky všem
Tomikovi je o zdubik vic a slova nevim, snazi se opakovat po nas, ale moc rozumet tomu neni. Slova spojuje minimalne, po schodech jen za ruku,radsi po 4, dolu za ruce, toho skoro nesu… Nocnik absolutne ignoruje, jeste nikdy se tam nevycural ani nevykakal, nikdy nenaznacil, ze je pocurany nebo pokakany.
Sam se stravuje uz od roka, co zacal sedet v zidlicce, vyjimecne ho dokrmuju, ale vetsinou nechavam na nem, co sni. Vzdycky zacne lzickou a vetsinou dokonci rukama. Vyzivu treba teda lzickou. Cmara fixama nebo vodovkama jen tak, aby se na papiru neco objevilo, nic konrektniho. Rozumi, ale neposloucha ![]()
Vyleze na vysokou zidli a sleze, venku chodi, ale vetsinou ne smerem, kterym potrebuju, snazi se skladat puzzliky, ale nejde mu to… nevimcojeste ![]()
Tak my jíme lžící jen když se mu chce a do pusy se trefí tak 3z5.na nočník nechodíme,nechce na něm sedět.nenamaluje vůbec nic,jen čmárá.do schodů po čtyřech,ze schodů za ručičku,umí vylézt na postel na gauč.umí si říct o mňamku stylem že na ní ukazuje a kňučí u toho,ale jinak rozumí když mu řeknu přines mi tohle,napij se,dej mi pusinku.a co se týče slov jste na tom hodně dobře,my máme tak 10 slov asi.
tak já myslím že dobrý,já už se podle tabulek neřídím co by mělo umět,protože my jsme se vším pozadu,tak mě to nějak nevzrušuje.mudr se mě ptala na 18měsíční prohlídce jestli umí to a to a já jí odpovídala že ano,tak snad umí vše co by mohl v 18 měsících zvldánout.
Myslím, že to odpovídá věku.
Dcerka - v té době vyšla 2 patra do schodů a ze schodů za ruku, několikrát denně. Byla to i nutnost, nemůžu ji vynášet.
Zbavila se plen právě v 18 měsících.
Běhala docela rychle a hbitě.
Udržela se při houpání na hřišťové houpačce bez opěradla, takové pro starší děti.
Uměla vylézt na prolézačku, lanového pavouka, kdybych ji pustila, byla by schopná to přelézt.
Vylezla sama na velkou skluzavku.
Zavěsila se na tyč a houpala se - ještě by neměla - děti nemají tak pevné svaly a vazy, zakazuje to dětem i cvičitelka v Sokole.
Uměla se docela dobře najíst, na zemi a kolem toho skončilo málo.
Napít se ze skleničky, nebojím se jí dát fakt skleněnou sklenici ![]()
Na papír čmárala čmárá ráda, taky nenamaluje kolo, čáry ano, samozdřejmě ne rovné.
Už v té době měla snahu hrát si s dřevěným dominem, pexesem, kloboučku hop, napodobovala opravdovou hru. Můj starší z toho např.stavěl domeček ![]()
Uměla postavit velký komín z kostek, snažila se stavět z lega dupla.
Skládala a vyskládávala vše možné, nabírala písek a zase ho vysypávala..Napodobovala běžné denní činnosti, pomáhala mi nosit prádlo do pračky, špinavé si dávala do koše a věděla, že to tam automaticky patří.
Když ji srovnám se svým starším, ve výše uvedených dovednostech nebyl tak rychlý, plen se zbavil ve 2 letech, ale lépe mluvil, měl rozvinutější slovní zásobu, dřív skloňoval, časoval..
Co se týče slovní zásoby, v 18 měsících ještě nic moc. Pořádně se rozmluvila asi před měsícem, kdy začala spojovat slova a tvořit krátké věty. Ale všemu rozuměla, vše uměla vyjádřit svým způsobem. Ještě dnes mluví něco tak, že jí rozumím jen já.
Tak Adámek bude v pondělí čestvě 18-ti měsíční ![]()
Co se týče řeči, tak pořád něco drmolí, zřetelně umí říct jen mami, tati, babi, dedo. Rozumí významu, volá tak na mě, když je vyspinkanej a chce z postýlky ven.
Pak umí ukázat, že má v plence ee - když se pokaká. Řekne, jak dělá kočička, kravička, vláček, traktor.
Nočník zatím nehrozí ani náhodou - sám si na něj sedá oblečený a má z toho legraci, vysvlečený tam sedět nevydrží. Nehrotím to ![]()
Běhá od roka, na procházky už čtyři měsíce chodíme pěšo bez kočárku, chodí sám (kde nejezdí auta) nebo za ruku. Pozná na naší trase - kde je v kterém domě pes nebo kočka, kde mají jezírko s vodníkem apod. ![]()
Trošku se stydí cizích lidí, když někoho potkáme, tak se mě chytá za ruku. Za chvilku se ale otrká.
Umí otevřít dveře, ale sám se nanají - zájem o lžičku projevuje, snaží se nabírat jídlo a dávat do pusy, ale padá mu to, takže ho zatím krmím. Sám jí jen ovoce nebo zeleninu na kousky z mističky.
Po schodech chodí za ruku.
Rozumí hodně věcem, přinese na požádání hračku apod. Ví, kde máme rohlíky a když ho chce, stoupne si před skříňku a volá mami mami ![]()
Víc mě nenapadá. Tabulky taky neřeším ![]()
Moje Madlenka měla 18 měsíců 4.9. Myslím si, že je na svůj věk moc šikovná - asi jako každá mamča ![]()
Odmítá sedět v její jídelní židličce, chce na tu dospěláckou…máme ale jen takové obyč. - bez opěrky, když ji tam posadím, ještě nikdy nespadla, sedí hezky rovně, a je spokojená, že je součástí ![]()
Už papá sama, i polévky a jogurty. Občas sice lžička neposlechne a míří do záchytného bryndáku, ale celkově lze říci, že se nají sama. Pití zvládá i z hrnečku s ouškem, i když občas…překlopí moc rychle ![]()
Pohybově je taky šikovná. Ráda tančí…takové to podřepkování a otáčení se v rytmu hudby. Do schodů nechodí, ale doslova utíká…je rychlejší než já, ale dolů se sama bojí…to jde za ručičku. Na skluzavku se vyškrábe sama.
Plinečky ještě máme, ale už jsme přešli na ty treninkové kalhotky. Nočník nesnesla…chodíme rovnou na WC…řekne si KAKA…jdeme a někdy to stihnem, někdy ne.
Mluvit začíná hezky…hodně opakuje…sama ví, kdy poděkovat a řekne ĎI. Když jdeme do obchodu, sama od sebe po mě opakuje pozdravy.
Na požádání donese některé věci, na procházce jde pěkně za ruku, poznává psa, kočku, krávu.
Prostě je to moje zlatíčko šikovné
![]()
danmaj:já taky přemýšlela o těch tréninkových kalhotkách.vyplatí se to?nebo jaký máš s tím zkušenosti?
petra79 píše:
danmaj:já taky přemýšlela o těch tréninkových kalhotkách.vyplatí se to?nebo jaký máš s tím zkušenosti?
Jsou výhodné v určitých situacích, např. na cestování, kdy by dítě nemuselo stihnout nebo ohlásit včas a v chladném počasí by bylo pernamentní počurávání problém. Lépe se s nimi manipuluje než s klasickou plenkou. Ale nic neřeší, nezralé dítě počurá vše a dítě zralé na nočník prostě do plenky jakékoliv čurat nebude ![]()
My jsme používali Babylove z DM a naprostá spokojenost. Zvládnou to, co běžná plenka. Kdyby došlo k velké nehodě, jsou roztrhatelné po bočních „švech“, prostě se nemusí svlékat.
petra79 píše:
Já myslím, že ano. My jsme teď v období, kdy malá začíná říkat, kdy chce čůrat…a člověka už někdy docela nakrkne, když musí co 30 minut přebalovat klasickou plínu. Kdežto treninkové kalhoty svlékáš a navlékáš jako klasické kalhotky…je to tedy mnohem rychlejší a pohodlnější…tedy hlavně pro maminu ![]()
Já sehnala na MMB balení po 200ks. Jedna vyjde kolem 3,50 Kč.
děkuji za názor.tak uvidíme.zkusím to bez nich a když tak je koupím.
Mates v 18 umí:
držet lžičku, ale polovina spadne. Když chce jablko, přinese si struhadlo a jablíčko a dělá éééé, když chce křupáky, vyndá si je ze šuplíčku a sní nebo rozsype po bytě
,když chce mlíčko ukazuje na škříňku a kňourá.
Do schodů chodí za ruce, nožičky střídá, dolů taky za ruce, nebo se tam plazí sám, jak nohoru, tak dolů. Leze po sedačkách, postelích i sleze dolů po předu i po zadu.
Prohlíží si knížky, když vidí v knize mašinku, donese si hračku mašinky atd, umí zvuky snad všech zvířat, neumí M, takže mi říká bába. Říká často kde je a furt něco hledá. Honí kočky a tahá je za ocasy a vnucuje jim dudlíka a mlíčko.
Je ukňouranej a pořád nás nějak vodí za ruku…v půlce cesty zapomene a jde si po svejch.
Jo chce mi čistit uši a sobě taky, na nočník jen oblečenej a řekne ee, když se oblečenej vykadí na nočníku, svlečenej ani náhodou-řev jak od lva.
Nerad se koupe, to stojí ve vaničce po kotníčky a hned chce ven.
Uklízí plenky do koše, špinavý věci do špíny, čepičky do čepiček atd atd ![]()
no je to hold sranda. ![]()
Ahojte, chtěla bych se zeptat, jak jsou na tom s mluvou vaše 18-ti měsíční děti. Dcera pěkně řekne máma, bába, táta, děda, Áďa. Dále řekne citoslovce u psa, kočky, krávy, kozy, sovy, prasátka, kohouta, slepičky, kachny, ptáčka, atd. Jinak zatím nic. Hodně si zpívá, směje se, brouká si, když si hraje. Mám pořád strach, že něco nebude v pořádku, protože mi v těhotenství špatně fungovala placenta a porod vyvolávali z důvodu nedostatku kyslíku malé. Děkuji za příspěvky ![]()
To neres. Malej umi jenom slova oali, kolo, ahoj a haf haf. Jinak skoro nic. Kazdej je jinej.
V roce a půl uměl máma, táta, teta, had, není a ne ![]()
Teď má 22 měsíců a umí asi o dvě slova víc, takže stále jste lepší! ![]()