Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den holky
Chci se zeptat co umí vaše ditka v 19m? A jaké slova používají?
Uměla toho dost, chodila, běhala, částečně se najedla lžičkou, i kousky, pila z brčka, řekla mama, tata, jméno bratra, hrála si s panenkama, čmárala si na papír, navazovala kontakt s dětmi na hřišti. Ušla kolem 2 km. Prostě celkem standardní děcko ![]()
Mám doma zrovna 19měsíční a hodně se teď rozmluvila – kromě klasiky máma, táta, babi, děda, ano, ne apod. třeba napít, kostičky, kočka, pejsek, koupat… Snaží se opakovat i složitější slova, umí zvuky asi 15 zvířat a pozná pár barev. Rozumí prakticky všemu, co řeknu.
Jinak chodí, běhá, tancuje, blbne
. Začínám učit na nočník, občas si už sama dojde. Baví ji čmárat, stavět na sebe kostky, poslouchat básničky, krmit plyšáky. Na všechno ukazuje a chce, ať jí to jmenuju. Tak nějak asi klasika.
@Rimonsiley to je moc sikovna
Ten můj je asi líný haha jsou mu 19m říká ne baba děda mama tata mňam beha dělá blbiny se starším synem stavi kostičky maluje má rád auta říká brm uměl i zvířátka ale líbí se mu asi jen mnau a buuu haha
Nas maly ma zrovna 19m a jako je toho hodne co umi i co neumi🤣
Umi mama, tata, baba, teta, jmeno psa, éro, bubu( autobus), auto rekl jen parkrat, traktor, bagr, bobr, tatra, tygr, meloun, syr, banan, helma, kolo, oko, pití pak neee a jooo 😀 tam, tady, hačí, hají, mnam, ham, napodobuje chrapani, umi spooooustu zviratek napodobit, casti tela ukaze ( oci, usi, pusa, nos, hlava, vlasy, ruka, noha, koleno, pupik, prsa, pinda)
pije z brcka i z hrnku( u trochu se obcas jeste trochu poleje), vetsinu jidel zvladne sam lzickou nebo vidlickou, vodi si nas kam potrebuje a rika haci at si sedneme, vse nam ukazuje, kdyz reknu at mi neco poda tak mi to donese, sklada si takove ty vetsi detske puzzle nebi v knizce vklada obrazky kam patri, miluje auta a snema furt jezdi brm brrrrm, letadla a furt ukazuje kdyz leti ( tady litaji xkrat denne), kope si s balonek a uz pekne hazi, odnese bordel do kose kdyz mu rekneme, rozepne zip, zvkada krasne do schodu sam a ze schodu teda s pomoci, na hristi lita jak dabel a miluje skluzavku, zacina mit rad deti a navazuje kontakt ale vetsinou se starsima co nemaji zajem 🤣nakupuje sam s kosikem ( detskym vizikem), na odrazedle je nezastavitelny, miluje knizky a ukazovani v nich no a uz si vic nevzpomenu🤣
Kazdopadne taky ma obdobi peknyho vztekani a se vsim stale hazi, taky jeho sceny kdy uplne zuri a kouse do kocarku nebo do nej mlati kdyz neco udelame jinak nez on si predstavoval, nebo kdyz mu nedame co chtel 🤣 za ruku chodi jen kdyz se mu chce, takze bez kocarku taky trochu boj, ale utapka toho hodne 😀 jinak snad neumi chodit a jen beha 🤣 nevim co nas jeste ceka, ale je to narocny 😀 🙈 na nocnik ho jen zvykame a rikame na co je a po dovolene na podzim chci vyzkouset vzit plenu jestli pochopi nebo ne 🙂
Příspěvek upraven 24.07.24 v 20:23
Už si to moc nepamatuju, ale vím, že v tý době uměli oba kluci už chodit.
@Mummy22 píše: Více
Však je ten tvůj taky šikula. Ale kluci jsou prý obecně na mluvení línější
(nemůžu posoudit, mám jen dceru). Každopádně si pamatuju, že když byly malé asi 3 měsíce, přijela se na ni podívat kamarádka se synem (v té době něco přes dva roky). A ten nemluvil ještě vůbec, jen tak žvatlal, ani máma a táta neřekl. Teď mluví krásně ve větách
. Takže neboj, on to dožene.
Jinak dcera hodně dlouho říkala jen první slabiky od všeho, to začala snad v roce, a teda luštit pořád, jestli „ko“ znamená kočka, konvička, koleno nebo třeba kostičky, to bylo o nervy
.
@Rimonsiley píše: Více
Haha tý naše dětičky js mám staršího syna budou mu 4roky a ten právě mluvi ne ve větách spíš jedno slovo dorazíme na logo psycholod už máme za sebou neurologii vše v pořádku no neví se co to může být
Dcera 19 měsíců umí asi 30 slov, jako máma, táta, auto, pes, mléko. Zvládá základní barvy, počítá do tří a umí ukázat na obrázku zvířata a základní tvary. Dokáže se sama najíst lžičkou a pít z hrnku.