Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
starší syn bude za pár dní slavit čtvrté narozeniny, tak mně napadlo se zeptat co už umí vaši čtyřleťáci
My zatím zvládáme napočítat do deseti, učíme se ze sluníčka písmena, takže jsme zatím u D
Hodně čteme, takže přeříká spoustu pohádek
Jak se vzděláváte u Vás?
A jakou formou? Zkoušíte už třeba nějaké stolní hry nebo tak? Díky za zkušenosti a tipy. ![]()
Máme teda teprve skoro 3,5 leťáka, ale stolní hry hrajeme už dlouho. Strašně ho baví (hrajeme pexeso, domino, černýho petra, člověče nezlob se s obrázky, barevnýho dinosaura, kloboučku hop). Teď jsem vytáhla po mě labyrint, trochu tomu upravila pravidla a taky ho to baví, stejně jsem upravila i Carcassone.
Bohužel i když hodně čteme, tak s řečí se trápíme ![]()
A písmenka ho taky baví, pozná jich celkem dost a umí napsat T (teda vypadá to dost všelijak
)
Jinak kluk je hodně sportovně založený, takže jsme v zimě jezdili na lyže a brusle, teď se učí na kole.
Ahojky náš Kubík má sice 4,5 ale už umí některe písmenka, umí se podepsat.umi napsat tata a mama a babi. umí nějake čísla poznat i napsat. hrajeme člověče nezlob se a pozná tečky na kostce, dále hrajeme hodně pexeso a umí i šachy
počítá do 20,a umí hodně básniček a písniček..
@mikky píše:
Ahojky,starší syn bude za pár dní slavit čtvrté narozeniny, tak mně napadlo se zeptat co už umí vaši čtyřleťáciMy zatím zvládáme napočítat do deseti, učíme se ze sluníčka písmena, takže jsme zatím u D
Hodně čteme, takže přeříká spoustu pohádek
Jak se vzděláváte u Vás?
A jakou formou? Zkoušíte už třeba nějaké stolní hry nebo tak? Díky za zkušenosti a tipy.
nám byly 4 na konci února, umíme taky spostu pohádek, říkanek, básniček, nejoblíbenější je u nás teď Člověče nezlob se, takže počítat do těch 6 umíme i do deseti to asi zvládnem, ale občas jednu číslici přeskočí, nejčastěji osmičku, pexeso umíme bravurně, paměť má skvělou. Mám holčičku, hodně si hrajem na doktorku a pacienta, pořád určuje diagnózy a léčbu, asi je to i tím, že jsme hodně marodili a tak byla víc u dr. než ve školce, půjdem na odstranění nosních mandlí a snad to bude dobrý, vaříme, o miminko se staráme, lepíme, malujeme, stříháme, hrajeme si na různé situace, obchod-prodáváme, na poštu chodíme, že jde poslat psaní…je toho hodně, jediné, co neumíme, neumíme jezdit na kole bez příručních koleček, letos jsme na kole ještě nebyli, ale doma máme Wii a to ovládá suprově a cvičíme s tím a hrajem i různé hry na rovnováhu a koncentraci…
@mikky Me mrzí, že dceru právě pexeso, člověče apod. nebaví vůbec. Neustále něco stvaví z Lega nebo si hraje s postavičkami zvířátek
. Co ji baví, tak je skládat puzzle a hra Activity pro děti, kterou hrajeme i s její starší ségrou a jsem překvapená, jak to čtyřleté pálí, jak dovede popsat věci.
Jinak odříkat čísla umí do 15, ale že by uměla počítat, to ani náhodou. Napsat umí jen A, ale já nějak nemám prioritu při plném úvazku v práci, velkém domu a dvou dětech, ji to aktivně učit. Neumí tedy r a ř a sykavky taky nic moc, takže nás za rok čeká logopedie.
Dál umí jezdit na kole, ale pořád se nechce vzdát firstbiku
. Pěkně stříhá, vybarvuje omalovánky, maluje, obleče se úplně sama…hm, nakonec toho umí docela dost, když to vidím takhle napsané
![]()
Ahoj. Dceři byly 4 roky na začátku dubna a umí v podstatě to samé. Spočítat něco do 13, pár písmenek, umí r, zatím neumí ř. Z her hrajeme pexeso, dětské člověče, umí prase létat, karty.
Můj má 3,5 roku, ale abecedu se naučil sám ve dvou letech - číst i psát, ani nevíme jak. Teď přečte svoje jméno, máma, táta… ty jednoduché slova. Počítá do dvaceti. Pexeso ho baví. Člověče nezlob se miluje, ale máme svoje vlastní pravidla. Rád si vymýšlí pohádky
Jeho tyhle věci berou víc než sport. Miluje knížky a pořady o zvířatech ![]()
Sice nemám čtyřleťáka a je to trochu mimo téma, ale včera na hřišti prohlásil jeden čtyřletý chlapeček, že moje dcerka běhá jako tele z jetele
Takže oceňuju jeho pozorovací schopnosti, protože to celkem i trefil ![]()
Jeee holky, taky se pochlubim mym synatorem
ve 4 letech jezdi na kole, uz presedlal na 16tkove, brusli, lyzuje, plave. umi pocitat anglicky do 30 (rozpozna na preskacku i cislice), anglickou abecedu vyspeluje slova, poznava pismenka cesky i anglicky. par pismenek zvladne i napsat ale to ho nebavi. na rozdil od me holcicky, bohuzel neni a nebyl na knizky
za to miluje tablet na kterem umi lip nez ja
. strasne ho bavi hry, kdy musi neco postavit, rozpohybovat. bohuzel neni ani na nejake basnicky a pohadky, takze v tomto taky pokulhava
ale snad pochyti neco od male, bo ta je pravy opak
s vyslovnosti r a ř je to taky ouvej, ale s logopedkou to snad brzy zvladne. je krasne, kdyz jsem si procetla toto diskusni tema, jak jsou ti nasi rarasci sikovni.
![]()
Příspěvek upraven 23.04.14 v 10:59
Dcera měla 4roky včera. Jezdí na kole, počítá asi do 15, jí příborem (ale tužší věci neuřízne, spíš upižlá). Písmenka pozná všechna už rok a půl, pozná čísla. Neumí vyslovit L, R, Ř. U L ale už má dobrý náběh. Neustále žvaní nespočet básniček, písniček, začla vymýšlet písničky (text úměrný věku, takže to je sranda). O společ. hry zájem nejeví, o to víc si hraje na kočičku, prodavačku, atd. Už nevím, samozřejmě klasika, že se oblíkne, svlíkne, na záchodě se utře. Hezky zdraví, to jí musím pochválit, hlavně tím dává příklad mladší, která pak taky hezky zdraví. Několik písmen napíše, puzzle má ráda, skládá dobře. Hodně pomáhá v kuchyni, má zájem, někdy je to kontraproduktivní, ale co, času mám dost:)
@Kakika píše:
Jdu zalézt s dětmi do jeskyněMáte dětičky šikovné
Vůbec nic neřeš, každý učí dítě tak, jaký má možnosti. My třeba nehrajem pexeso a spol., protože mladší (2,5) dělá vše s náma a ta by to prostě nepochopila. Tak proto starší neumí pexeso, no a co. Zas měla sama zájem o písmenka, tak je znala kus po druhém roce, jiné děti horko těžko teď vyplodí písmenek pár
Tam, kde se tatínek zajímá o auta, bude synátor znát spoustu značek a tam, kde chovají koně, bude dítě umět jezdit v takovém věku, kdy se ostatní děti koňů ještě bojí ![]()
Synovi byly 4 v únoru. Umí jezdit na kole bez postranních koleček, počítá do 30, umí všechny barvy, pamatuje si básničky a písničky. Pozná i pár písmen. Hrajeme člověče, nezlob se - jak s obrázkama, tak i klasiku, pexeso, černýho petra, domino. Umí říct R, Ř mu zatím nejde. Občas umí i poslechnout ![]()
@zuzouš Díky, neboj, neřeším. Syn je v několika ohledech specifické dítě, takže jeho jsem přestala porovnávat již v prvním roce života
Na podobných diskuzích člověk opravdu může chytit leda tak depresi, že jejich dítě není dostatečně šikovné ![]()
Ahojky holky ja se nechci chlubit, ja bych rada radu od vas, mam taky 4letaka, chodi ty vasi taky po spickach? venku v botech to chodi normalnem, ale doma chodi po spickach, moc dobre si to uvedomuje protoze kdyz mi rika ze me miluje tak rekne uz nebudu chodit po spickach…