Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
No nevím, ale určitě by ti to měla říct osobně a ne něco psát na papírek
@MarkétkaU píše:
No nevím, ale určitě by ti to měla říct osobně a ne něco psát na papírek
a s amrkét souhlasím
Došla bych s nim za tou psycholožkou osobně - né dělat něco na dálku. Mmchdm, PAS je tolik druhů, že to nemusí znamenat vůbec nic - tedy né druhů, ale možných projevů atd..
@MarkétkaU ona to není asi diagnoza, je to asi název pracoviště, je tam napsáno SPC pro děti s tělesným postižením, více vadami a poruchami autistického spektra. A adresa s telefonem.
To je asi kontakt ![]()
Ta psycholožka tam chodí vyšetřovat předškoláky na školní zralost.
Zakl.
Pokud ho jen pozorovala při cvičení, může mít podezření na PAS, ale nemůže na základě takového pozorování stanovit diagnózu. Jestli máte pochybnosti, doporučuju obrátit se na kvalitního psychologa se specializací na autismus a absolvovat kompletní vyšetření, jehož částí je i rodinná anamnéza.
Já vím, že osobně je jediné možné, jen mám prostě pocit, že chování prcka není vyloženě autistické ![]()
@Anonymní píše:
@MarkétkaU ona to není asi diagnoza, je to asi název pracoviště, je tam napsáno SPC pro děti s tělesným postižením, více vadami a poruchami autistického spektra. A adresa s telefonem.
To je asi kontakt
Ta psycholožka tam chodí vyšetřovat předškoláky na školní zralost.
Zakl.
aha, pak mě to taky napadlo, že nejde o diagnózu, ale její specializaci. Pak je to jen na vás, nikdo vám vyšetření nařídit nemůže. Nicméně ničemu to neublíží.
Nemusí to být hedn autista
mezi poruchy autistického spektra patří i aspergerův syndrom
@subsomi píše:
Nemusí to být hedn autista
mezi poruchy autistického spektra patří i aspergerův syndrom
jj, i o tom jsem si leccos přečetla, navíc kolega má dceru s aspergerovým syndromem, a nic z toho malej nemá…prostě si jen ve školce hraje nejvíc sám, a u společných aktivit ho musí držet. Jinak se chová jako běžné dítě-aspoň myslím…
Takže nejlépe pro tvůj klid nebo vědomí co se synem dál navštívit odborné pracoviště.
Pokud to byl školní psycholog, kdo dal vizitku, tak se nediv, ten má praxi a zkušenosti v něčem jiném než přesná diagnostika autismu a jeho obdob.
Podle mě raději ať dítě vidí 5 psycholgů a shodnou se, že o nic nejde, než nikam nejít a nemít rady co s dítětem, které není úplně „běžné“
@Anonymní píše:
Já vím, že osobně je jediné možné, jen mám prostě pocit, že chování prcka není vyloženě autistické
porucha autistického spektra není autismus, je to jen „náznak“ pár symptomů, ale ne autismus se vším všudy
Ahoj, vim velice dobre o cem mluvis. Nas syn zacal mit take problemy ve skolce po dvou letech. Byl jiny a odlisny od ostatnich deti. O ostatnich detech vedel, ale nepotreboval je a nechtel si s nimi hrat, spise ucitelka ho zajimala vice. Nejdrive jsem navstivila Pedagogicko-psychologickou poradnu na doporuceni nasi pani ucitelky. Tam je predevsim zajima rodinna anamneza a mladsi, ci starsi sourozenec. Ve vysledku z toho vylezlo, ze takto reaguje na mladsiho sourozence a je nadprumerne inteligentni a proto si nema potrebu hrat, ale jinak je v poradku. Problem, ale bohuzel pokracoval i nadale i ve skole, kde to bylo a je mnohem horsi. Kolektiv ho uz nezajima vubec, nechce aby na nej ostatni deti mluvily, natoz se ho dotykaly, miva i zachvaty, kdy utika a schovava se, jinak je velmi chytry a vnimavy. Poradnu jsme navstivili 3×, jednou SPC a ted cekame na Aplu ( diagnosticke centrum poruch autistickeho spektra ), nas verdikt je zatim bud je nadane dite, nebo ma Aspergeruv syndrom, ani jedno neni vyhra, ale uz to chci konecne vedet. Doted me mrzi, ze jsem to zacla vice resit az kdyz zacal bojovat ve skole, kde je to pro nej i pro nas velmi stresujici, kdybych zacla uz v te skolce mohli jsme vedet co to je a pracovat s tim, takhle ma za sebou skoro dva roky skoly a je hodne nestastnej a smutnej.
Takze bych to byt tebou resila hned, predejdes pripadnym pozdejsim problemum.
Na vyšetření bych si určitě zašla - pro uklidnění. Jinak si myslím, že to můžou být i znaky introverta, ne každý vyžaduje společnost lidí. Prostě si tam zavolejte, domluvte se s tou paní na návštěvě a uvidíte, ale osobně bych se z toho asi nenervovala, leč na vyšetření rozhodně šla, protože jinak nebudete mít jistotu nikdy - a asi se už i vám něco nezdálo, když jste psala, že jste si už dříve něco zjišťovali. Takhle budete mít klid pro vždy. Přeji ať je vše v naprostém pořádku.
@jizvíková píše:
porucha autistického spektra není autismus, je to jen „náznak“ pár symptomů, ale ne autismus se vším všudy
do PAS patří: dětský autismus, atypický autismus, Aspergerův syndrom, Rettův syndrom a dezintegrační porucha.
Ahoj, předem prosím o zachování anonymity, je to pro mě dost citlivé.
Mám dítko,4,5 let, chodí druhým rokem do školky. Školku zvládá bez problémů, jen se straní dětí, a společných aktivit. S dětmi komunikuje málo, spíše s učitelkami, a školnicí. Celkově i v běžném životě se dětí spíše bojí, ale vnímá je.
Na fotkách dokáže vyjmenovat celým jménem každé dítě, v šatně dokáže říct, kdo ve školce byl, kdo ne.
Hraje si sám, občas s někým.
Ke společným aktivitám ho musí učitelky honit, a držet ho u nich, odbíhá.
Učitelka mi už doporučila psychologa, minulý týden tam byla psycholožka, a prý se na něj dívala při cvičení, a nechala nám napsanou vizitku s adresou, a s poznámkou „Poruchy autistického spektra“.
Vím, co to znamená, jen mi nepřijde, že by měl nějaké jo příznaky autismu…
To jsem to řešila už dost dlouho, tak vím, jaké jsou…
Jaký je váš názor?