Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím
Mám otázečku co vše po mě bude chtít vedět anesteziolog. Nejsem moc dobrý řečník chci si to sepsat doma na papíře a vytisknout abych už nemusela moc mluvit popřípadě takový taháček…Něco málo vím. Diskuzi jsem nenašla tak zakládám…
Budu ráda za rady a skušenosti jedná se o celkovou narkozu a gynekologický zákrotk. Počítám že léky které beru rodinnou anamnesu operace apod. Další rady uvítám raději víc než min děkuji všem
![]()
Půjdeš na předoperační vyšetření a co potřebuje anesteziolog, vyplnuješ před operací v dotazníku. Nic si připravovat nemusíš. ![]()
Hodně důležitá je váha, spousta ženských si nějaké to kilo uberou a pak je problém
Hlavně také, jestli nejsi nemocná, rýma, kašel, zvýšená teplota, jestli jsi od půlnoci nejedla, nepila, nekouřila, tvá váha. Také jestli někdy nenastaly, při nějaké jiné operaci, komplikace, o kterých by se mělo vědět. Ale to vše by měl už vědět tvůj ošetřující lékař.
Chronické nemoci (astma, alergie!), kdy si naposledy jedla a pila, jestli kouříš, léky, případné operace a reakce na anestezii
Po me nechtel nic..jen jestli chcu celkovou nebo lokalni…ale slo o porod teda..takze tam uz meli furu informaci dopredu ![]()
Kdyby se ptal, jestli piješ kávu a jak ji snášíš a co vaječné bílky, tak je to normální dotaz. Taky jestli máš pevné zuby a žádný se Ti nekýve. U alergie si vzpomeň i na kontaktní alergie (náplast, latex - je v různých pomůckách).
MĚ SE PTALI JESTLI JSEM UŽ BYLA NĚKDY USPANÁ, JESTLI NEMÁM ALERGIE NA NĚCO, KOLIK VÁŽÍM, JESTLI KOUŘÍM ATD.
Musíš mít odlakované nehty (testuje se rychlost prokrvení) a sundané náušnice, piercingy atd. (kvůli případné resuscitaci nic kovového), vždy se ptají na vyndavací zuby (kvůli intubaci). To ostatní - anamnéza, léky co bereš atd. - se řeší před tím, jak už tu někdo psal, na příjmu nebo na předoperačním vyšetření, podle toho jestli ti ho dělají tam co tě operují. A váha - jak tu taky někdo psal
podle váhy se vypočítává dávka anestetika, takže nekecat. Anesteziolog pravděpodobně přijde až budeš ležet na koze, na košili kapsičku mít nebudeš, a župánek s kapsičkou kam bys ten seznam/tahák dala budeš mít odložený v přípravně (s kapsami plnými kalhotek a vložek).
Pokud se chceš nějak připravit, tak leda udělat si hezkou pedikůru a oholit si nožičky, pravděpodobně budou trčet ve vzduchu operatérům pod nosem.. A jestli máš dlouhé vlasy, tak si pořiď tenkou gumičku bez kovového spoje.
Na krátký gyn. zákrok (odběr vajíček při IVF) se mě ptali na takovou tu klasiku - váha, kouření, alkohol, alergie,.. Nejpodstatnější pro ně byla informace, že jsem již párkrát anestezii prodělala a vždy to bylo bez obtíží ![]()
A měla jsem samozřejmě gelové nehty - to už dnes nikomu nevadí - mají jiné testy na prokrvení ![]()
Ahojky holky moc vám děkuji za příspěvky a užitečné rady je to moje první operace nikdy mi nic nedělaly a ona naznačovala že si mě bude brát do nějaké místnosti tak jsem myslela že si to připravím
tak děkuju všem. No o váze určitě lhát nebudu to sama babička říkala že podle toho se dává ta dávka a tak a co jsem kus ženské za váhu se nestydím
astmatička jsem což tam psané a hlavně mám nějakou trombofilní mutaci tak mám z toho vítr a radši sem si to chtěla sepsat všem opravdu moc děkuju…Jinak vlásky mám strašně kratoulinke takze překážet nebudou
a nožky bych upravit mohla kdyby byl nějaký fešný doktor
ale moc od toho nečekám
hihi
@A.Suky
Hele nikdy nevíš, třeba tam ještě uděláš štěstí
lepší než s tím předchozím
No snad bude vše ok… No já už raději žádný štěstí dělat nechci rozchod je peklo a znova to už asi nepřežiji
![]()