Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Norae Určitě si najdi lékaře, ke kterému budeš mít důvěru, který pochopí tvoje potřeby. Určitě se takový najdou. Jde se i domluvit, aby ti pokaždé nedělal vnitřní vyšetření… Jinak, myslíš že by ti nepomohlo kdyby tam byl vždycky někdo s tebou??
Jalemina: muj obvodni lekar je muj stryc, moje psychiatricka je moje sestrenice, proto to funguje, ale bohuzel v rodine ani mezi znamymi zadneho gynekologa nemame, navic musi to byt zena, s muzi je to jeste horsi.. me by prave zajimalo, jake gynekologicke prohlidky se v tehotenstvi musi provadet, ktere uplne nutne nejsou
@Norae Reknu ti to takhle, ja ziju v Anglii a tady zenska vubec gynekologa nevidi za celou dobu tehotenstvi. Dela se jen ultrazvuk pres bricho ve 12. a 20. tydnu a jinak prave jen ta krev, tlak, odevzdavas moc. Tot vse.
Pokud je tehotenstvi normalni zdrave a nejsou komplikace, opravdu ale OPRAVDU neni potreba do zenske stourat tak jak se to deje v Cesku.
Tady to tak normalne funguje a ja jsem nadevse spokojena.
Vubec si nedovedu predstavit byt tehotna v CR.
Podle me, kdyz si budes stat za svym, ze proste zadne vysetrovani nechces, tak te nikdo nemuze nutit.
http://www.chytrazena.cz/…u-17308.html
Myslím, že je důležité je mít důvěru gynekologa a psychologa..
Myslím, že bys měla mít dítě až ve fázi kdy to pro něj budš schopna udělat
Určitě to jde i bez vnitřních vyšetření ALE co když bude problém a vyšetření budou nutná? Základ je dobrý a citlivý gynekolog - mě třeba vyšetření nebolelo NIKDY ![]()
@Norae píše:
Jalemina: muj obvodni lekar je muj stryc, moje psychiatricka je moje sestrenice, proto to funguje, ale bohuzel v rodine ani mezi znamymi zadneho gynekologa nemame, navic musi to byt zena, s muzi je to jeste horsi.. me by prave zajimalo, jake gynekologicke prohlidky se v tehotenstvi musi provadet, ktere uplne nutne nejsou
Zadne nejsou nutne. Ja nikdy zadnou nemela a brzy se mi narodi treti dite ![]()
Taky nemam rada lekarske ordinace atd. ale tak normalne, zadna fobie, nicmene tehotenstvi me desilo kvuli vsem prohlidkam a testum. Nakonec mi to vubec neprislo.
ZIji v zahranici a peci jsem mela v tehotenstvi spickovou (soukroma a dost draha klinika), nicmene vnitrne me prohlizel doktor jednou na prvni prohlidce a pak az pred porodem. jinak kazdy mesic vnejsi UTZ, coz je spis hrozna radost a trikrat odbery krve.
Takze toho co je „nutne“ neni moc. Hlavne si najdi lekare, ktery ti bude sympaticky, bude ochotny ti vyjit vstric a na vsem se domluvit. I takovi jsou (bohuzel se vetsinou musi zaplatit) Najdi si ho predem a domluv se uz pred tehotenstvim, behem tehotenstvi uz bys nemela z toho byt ve stresu a nekde narychlo hledat.
Uz to, ze clovek prijde do ordinace na presny cas, tam je usmevava ochotna sestricka, pak usmevavy uklidnujici lekar, dela hodne.
Hodne stesti pri hledani.
@Norae určitě zkus pohledat, vyber si ženu a před první prohlídkou jí svěř svoje obavy. Pokud najdeš dobrou dr, tak to pochopí a nebude Tě zbytečně stresovat
ale chce to hned na začátku říct, kdyžtak najít někoho jiného… nepomohli by v rodině - nemají nějakou známou gynekoložku?
Taky si myslím, že by ti pomohlo kdyby šel někdo s tebou…s gyn. se domluvíš co chceš, jaká vyšetření a tak. Já vždycky omdlévala při braní krve, teď sebou beru děti a vím, že prostě před nimi nesmím a zvládám to ![]()
@Klementyna diky, taky mam pocit ze se to v CR prehani, pere se ve me ten pocit, ze tehotenstvi prece neni zadna nemoc abych kazdy mesic musela k doktorovi, a to, ze kdyz me nebude porad nejaky doktor kontrolovat, tak to muze diteti ubizit.. nj, trosku paranoia asi uz ![]()
Já jsem ve druhém a třetím těhotenství prohlídky odmítla, pokud jsem k nim neviděla důvod
Ne že bych měla nějaký problém s prohlížením, spíš mi to věštění z čípku přijde dost zbytečné a je to akorát tak o zavlečení infekce.
Ve chvíli, kdy jsem měla obavy, byl problém, tak jsem podstoupila vnitřní vyšetření, jinak ne, takže v druhém těhotenství jsem byla vyšetřovaná přesně dvakrát, jednou někdy ve 32.tt, kdy jsem měla podezření na zánět a pak když mi prdla voda, tak doma na gauči od mojí PA.
Pokud jsi schopná se na prohlídku přemluvit, pokud by něco bezprostředně hrozilo miminu, tak nevidím problém, důležité je, abys byla schopná se překonat, když je to fakt potřeba, „preventivní“ vyšetření jako taková nutná nejsou.
@Norae ale co bych teda udělala je před plánováním těhotenství cytologie - kdyby tam něco našli, tak by to mohlo být ohrožující i pro dítě.
@Almira-Alm píše:
Myslím, že bys měla mít dítě až ve fázi kdy to pro něj budš schopna udělatUrčitě to jde i bez vnitřních vyšetření ALE co když bude problém a vyšetření budou nutná? Základ je dobrý a citlivý gynekolog - mě třeba vyšetření nebolelo NIKDY
Ja to teda taky nejsem schopna udelat, kdyz mi nic neni a nemam zadny problem, abych pred nekym roztahovala nohy, z toho je mi psychicky hodne spatne.
Kdyz by byl problem, tak samozrejme pro dite vse a budu vdecna za cely tym gynekologu, ale jen tak pro nic zanic, to nikdy!
Jak uz tu holky psaly, chce to citliveho, pratelskeho gynekologa, ja mela gyndr takovou jako kdyby to byla moje kamaradka, ja k ni chodila i rada, tesila jsem se na ni
na poradnu v tehotenstvi jsem mela jinou, ale byla stejne suprova, vnitrni prohlidky teda delala pokazde, aby se videlo zda je vse v poradku, a vzdycky prohlasila, ze tam malyho pekne citi, vlilo mi to az slzy do oci
, vnitrni UTZ byl jen 2×, pak uz pres brisko a myslim, ze se to da vsechno vydrzet, nedelas to jen pro sebe, ale hlavne pro prcka a je pak krasny ho videt na UTZ jak tam sebou mrska
ja myslim ze je lepsi ty prohlidky vydrzet a prekousnout, nez aby se pak neco stalo a ty by jsi si to vycitala, mne taky nikdy nic nebolelo, po prohlidce jsem sla vzdycky od mesta a neco pro malyho koupila, udelala jsme si radost ![]()
Zdravim, prosim o radu ci zkusenosti nekoho, kdo ma podobny problem.. odmalicka mam strach z doktoru a nemocnic, ve trech letech jsem byla v nemocnici, kde me privazivali k posteli, protoze jsem jim poradutikala, myslim ze z toho mam dodneska trauma.. do mych 18 let mi nikdo nebral krev, protoze to proste neslo (pak jsem byla v nemocnici a byla jsem slaba, takze se jim to podarilo, dnes uz s tim takovy problem nemam). S tim take souvisi moje silena averze vuci gynekologii. Chodila jsem tam jednou za rok na povinnou prohlidku kdyz jsem brala HA, vzdycky jsem ta sla nadopovana Neurolem a jeste par dnu po tom mi bylo strasne, nebyla jsem schopna mit ani sex. Rozhodla jsem se HA nebrat (z mnoha duvodu) a na kontroly uz nechodim. Citim se mnohem lip, problemy nemam. Jenze ted je problem. Je mi 26 let, ceka me svatba a premyslime uz o zakladani rodiny. Z duvodu toho, ze jsem od 17 let v peci psychiatra samozrejme zvazuju pro a proti, vic nez jedno dite nejspis nezvladu a z psychiatrickou jsem domluvena, ze mi napise indikaci k cisarskemu rezu, jelikoz mam prokazanou tokofobii. Co ale az budu tehotna a budu kazdy mesic muset chodit k gynekologovi? Jaka vysetreni jsou povinna? Da se to omezit jen na brani krve, mereni tlaku atd, plus zevni ultrazvuk? Protoze pokud bych mela kazdy mesic podstupovat vnitrni vysetreni, tak nevim co by to se mnou a hlavne pak s tim ditetem udelalo.. mozna mi tady nekdo napise, ze bych radeji deti mit nemela, ano, i nad tim premyslim, ale znate to, touha mit dite je obcas silnejsi nez rozum..