Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj holky, koupili jsme takovou tu dyni, co se vydlabe a da do ni svicka. Da se neco s vydlabanym materialem udelat. Neco k jidlu myslim?
Ahoj, zkus dýňovou polévku: dužinu na kostky, osmahnout na másle, zalít vodou, osolit, přidat vegetu nebo masox, uvařit do měkka, přidat prolisovaný česnek, vše rozmixovat, zjemnit smetanou a do hotové polévky osmahnuté kostičky housky a zelenou petrželku. Pozor polévka má tendenci hodně houstnout, ale je dobrá a krásně oranžová. Dá se dělat i z cukety.
Ahojky,
polévka dyňová je perfektní akorát já bych tam ještě přidala brambor, který se rozmixuje a když je na talíři tak ještě okořením trošku muškátu ![]()
Z dyně je taky dobré zelí normálné se nastrouhá a vaří jak klasické zelí
Aladino, já teda nevím, ale já bych ten vydlabaný materiál, o kterém píšeš, vyhodila, ten se nevaří, vaří se ta tvrdší část, takže pokud chceš z dýně udělat halloween, tak tu vydlabanou část se semínkama vyhoď. Pokud chceš z dýně něco uvařit, tak tu dýni oloupej, rozkrájej, odstraň tu měkkou část dužiny se semínkama a tu tvrdší část nakrájej na kostičky a uvař. Je výborná i samotná, já ji dělám třeba i s rýží - pro malého. Jana.
Holky, jen hlásím, že jsem dle návodu udělala polévku-ne teda z dýně, ale z cukety- a je moc dobrá! Přidala jsem brambor a kvůli malému jen osolila a dala česnek,ne Vegetu. Nám jsem opražila housku, malému dala kousky chleba do ní a dlabal spokojeně:)
K.
Hm, tak nase dyne byla vysusena skoro na provazky. Takze se recepty nekonaly:-) Ale uz v ni od rana hori svicka a Vitkovi se moc libi. Ale polivku z cukety zkusim.
Mám prosbu nevíte jak zavařovat dýni a nebo jak vyrobit dýňový džus? díky moc
@katula9 - recept na skvělý dýňový džus : Dýni nakrájenou na kostičky (bez slupky a pecek) povaříš zhruba v litru vody. 300g cukru do toho a odhadem 3 lžičky kys. citronové (já to dělala podle chuti). Až je dýně změklá, tak to rozmixuješ a přidáš vody (já tak, aby bylo celkem kolem 6 litrů džusu). Hodně štěstí, u nás není zatím nikdo, komu by to nechutnalo ![]()
@March7 Já tam dávám taky celou skořici a hřebíček, jak do svařeného vína. Ale ten hřebíček by se neměl dostat do sklenic, jinak ta dýně kolem něj zčerná (skořice taky ne, samozřejmě). Taky vanilkový cukr (teda - s pravou strouhanou vanilkou, ne s ethylvanilinem) a koupil jsem i strouhanou citronovou a pomerančovou kúru. A´t se trochu navoní. ![]()
Letos jsme dělali taky ten džus ale trošku jinak. Ještě po uvaření jsme tam přidali jeden sirup celej a jinak děláme ještě ananas jako kompot to děláme každej rok.
Ahoj, spoustu dýňové inspirace najdete i TADY na emiminu ![]()
Já dělám nejčastěji dýňovou polévku, nebo pečenou okořeněnou dýni ![]()