Poradna o očkování dětí proti chřipce
MUDr. Daniela Verdánová
Kamarádka mě poprosila o test před návštěvou, já jsem ji poprosila že to teda necháme na dobu až se přestane bát - ale to ještě nebyly testy volně všude dostupné, nechtělo se mi někam stát do fronty na test. Ale manžel s kámošema si před většíma setkáníma dělají ty domácí.
@Anonymní píše:
Ted uz jsou bezne v lekarne testy na covid. Mam par doma. Chce k nam prijet kamaradka, bezne se vida s lidmi, kteri maji vse na haku. Poradaji party atd. Takze je u ni urcite riziko, ze by nas mohla nakazit. Ja se ted skoro s nikym nevidam, nebo jen venku. Je trapne po ni chtit aby si udelala pred navstevou u nas test? Pripada mi to obecne jako dobry kompromis - testy se delaji pravidelne ve firmach, my jsme obe na materske, tak prilezitost takovou nemame.. a chci ji videt ale chci mit i jistotu ze se od ni nenakazim.
Mě to přijde hrozně trapné. Jestli se bojíš, tak si jí nezvi, ale snad se nestane zvykem, že se místo flašky nebo tácu s jednohubkama budou na návštěvu nosit výsledky z testu. A ještě horší je, vítání ve dveřích s testem.
@Tomáš916 píše:
Mě to přijde hrozně trapné. Jestli se bojíš, tak si jí nezvi, ale snad se nestane zvykem, že se místo flašky nebo tácu s jednohubkama budou na návštěvu nosit výsledky z testu. A ještě horší je, vítání ve dveřích s testem.
Přesně tak. Ja už jsem z toho šílenství a z toho, jak lidi blázní a úplně přestali používat selský rozum, hrozně unavená.
Zajímalo by mě, kolik těch hysteriků přestane jezdit autem, protože se může stát nehoda ![]()
@Kockazvysocan píše:
Přesně tak. Ja už jsem z toho šílenství a z toho, jak lidi blázní a úplně přestali používat selský rozum, hrozně unavená.Zajímalo by mě, kolik těch hysteriků přestane jezdit autem, protože se může stát nehoda
Já jsem z toho v naprostém šoku, co se to děje a kam to spěje. Autem jezdit nepřestanou, havárka je přece pohoda, všechno je bezpředmětný, až na covid, ten hlavně nechytit
.
@Tomáš916 píše:
Já jsem z toho v naprostém šoku, co se to děje a kam to spěje. Autem jezdit nepřestanou, havárka je přece pohoda, všechno je bezpředmětný, až na covid, ten hlavně nechytit.
Přesně, stali jsme se zemí jediné nemoci. Jiné tragédie se totiž stávají natolik běžně, že nad nimi ani nepřemýšlíme. Jiné nemoci doprovází smrt a trvale následky už roky a bereme to jako běžné. Jen ten covid jsme si ještě nezvykli zařadit mezi, bohužel, už běžné nemoci.
Určitě nezpochybňuji jeho existenci, sílu, průserovost, ale opravdu zapomeneme na to ostatní?
@Anonymní píše:
Ted uz jsou bezne v lekarne testy na covid. Mam par doma. Chce k nam prijet kamaradka, bezne se vida s lidmi, kteri maji vse na haku. Poradaji party atd. Takze je u ni urcite riziko, ze by nas mohla nakazit. Ja se ted skoro s nikym nevidam, nebo jen venku. Je trapne po ni chtit aby si udelala pred navstevou u nas test? Pripada mi to obecne jako dobry kompromis - testy se delaji pravidelne ve firmach, my jsme obe na materske, tak prilezitost takovou nemame.. a chci ji videt ale chci mit i jistotu ze se od ni nenakazim.
na takovou navstevu bych fakt nesla.
@Kockazvysocan píše:
Ano, je to trapný. Buď jí věříš, nebo ne. Ty s ní žiješ, že víš, kdy a s kým byla na párty? Když jdeš na nákup, tak taky každého lustruješ?@gronan každá smrt je tragédie a přesně, protože jsem v dětství o jednoho z rodičů náhle přišla, je mi covidové šílenství dost jedno. Z našeho národa mám pocit, že covidová smrt je ta jediná tragická a ostatní jsou naprosto v pohodě a běžné.
Jak „věříš“? Ty testy si kupuji a dělají i lidé, co jedou k rodičům sami.
Nikdo přeci neví, jestli není přenašeč nebo v inkubační době.
@Tomáš916 píše:
Já jsem z toho v naprostém šoku, co se to děje a kam to spěje. Autem jezdit nepřestanou, havárka je přece pohoda, všechno je bezpředmětný, až na covid, ten hlavně nechytit.
Ale i do toho auta nelezete opilý a zapnete si pásy. Tohle je to samý…
@Kockazvysocan píše:
Přesně tak. Ja už jsem z toho šílenství a z toho, jak lidi blázní a úplně přestali používat selský rozum, hrozně unavená.Zajímalo by mě, kolik těch hysteriků přestane jezdit autem, protože se může stát nehoda
Autem jezdit nepřestanu, ale nepolezu do auta, co má vadné brzdy a nebudu jezdit křižovatkou na červenou, jen proto, že „je přeci pravděpodobnější, že zemřu na infarkt nez při nehodě“.
@Bábrdl píše:
Jak „věříš“? Ty testy si kupuji a dělají i lidé, co jedou k rodičům sami.Nikdo přeci neví, jestli není přenašeč nebo v inkubační době.
Ale ty antigenní testy nejsou přesné, mě vyšlo negativní a přitom jsem byl podle PCR testu druhý den pozitivní. Právě v inkubační době nebo s malým množstvím viru jsou tyto samoobslužné testy hrozně nepřesný, tak na co kolem toho dělat takový divadlo. Buď se bojím, nikam nelezu a nikoho nezvu a nebo ne a pokud s tím souhlasí obě strany, není problém se navštívit. Už i nám se stalo, že nám známí odřekli návštěvu, usoudili, že jsme rizikoví, toto akceptuju, je to jejich volba a naopak to vítám, chci se scházet jen s lidmi, kteří počítají s určitým rizikem. To samé děti, chodí ven, navštěvují se s kamarády, ale jenom s těmi, jejichž rodiče s tím nemají problém, stejně jako my. Ale aby mi někdo řekl, ať se otestuju před návštěvou, no tak to odmítnu a raději se nesejdu.
@Bábrdl píše:
Autem jezdit nepřestanu, ale nepolezu do auta, co má vadné brzdy a nebudu jezdit křižovatkou na červenou, jen proto, že „je přeci pravděpodobnější, že zemřu na infarkt nez při nehodě“.
Šance, že nehodu způsobí někdo jiný je tady taky, stejně jako,, že potkáš někoho pozitivního. Stejně jako nesednu do KO auta, nepůjdu vědomě na návštěvu k pozitivnímu.
@Bábrdl píše:
Ale i do toho auta nelezete opilý a zapnete si pásy. Tohle je to samý…
Ne to nelezu, ale přesto mohu mít bouračku, navíc jí nemusím zavinit, takže pokud bych se měl bát, nemám v autě co dělat, protože jistotu nemám nikdy. Stejně jako u covidu. Tvoje přirovnání by sedělo k tomu, že by byl někdo v karanténě s potvrzenou pozitivitou a já k němu lezl. To by byla kravina, ale pokud člověku evidentně nic není, tak není důvod k testování. Jistě, může být v inkubační době nebo bezpříznakový, ale to je to riziko, které podstoupím dobrovolně, dost podobně jako v tom autě. Jde jen o to, zda to takto vnímá i ta druhá strana. Pokud ano, není problém se nesejít. Pokud to vnímá a vyhodnotí tak, že setkání se mnou je rizikové, chápu a respektuju., Zas jako v tom autě. Pokud někdo vyhodnotí, že je náledí a dnes do práce autem nepojede, protože nechce zvyšovat riziko je to jeho svobodné rozhodnutí, to ale zanmená, že nikdo ze řidíčů do auta ten den nesedne.
@Tomáš916 píše:
A proc problem s tim nemam kdyby to po me nekdo chtel alespon vim ze on sam je v pohode.
No, taky mám takovou kamarádku, její manžel pořádá u nich vesnické párty každý víkend. Kvůli těhotenství jsem se s ní od vánoc neviděla.
Hlavní pointa je v tom, že jsem nyní pozitivní na covid v 38 tt (s priznaky). Poslední týdny už jsem opravdu nikam zbytečně nechodila, a když už, tak ve správné používaném respiratoru (lékař, obchod, ani jedna navsteva). A k čemu mi to bylo…
Jo a druhá věc je ta, že antigenni testy nejsou moc spolehlivé, ale antigenni samotesty jsou prakticky jen na parádu - prý vychází pozitivně jen v případě přítomných příznaků. Škoda že si ho teď nikde nekoupím, abych to mohla vyzkoušet. ![]()
@lilith1 píše:
A proc problem s tim nemam kdyby to po me nekdo chtel alespon vim ze on sam je v pohode.
Za prvé to není přesné, za druhé nechci jít k někomu, kdo se bojí, náhodou se nakazíme a bude zle. A to máme po covidu, ale prostě nechci se momentálně scházet s nikým, kdo to takto prožívá. Čistě proto, že se tím kreju. Ten dotyčný se někde nakazí, bude mě pak někde nahlašovat, budu muset absolvovat ten kolotoč s testama znovu, než se na testy dostanu, nebudu smět do práce. Nebo mě bude dokonce obviňovat, že se nakazil ode mě apod. Dcera má nejlepší kamarádku, se kterou se už několik měsíců neviděla, viděli se snad dvakrát co se té druhé holce povedlo zdrhnout, co byla sama doma. Slečny mi je líto, dcery taky, brečí a kámoška jí chybí, ale dokud se její rodiče neuklidní a nechci, aby se s ní vídala a to čistě proto, že se pak nepotřebujeme hádat s její mámou. Bydlíme na vesnici, holky se chtěly schovat u nás, protože venku tu druhou může někdo vidět a naprášit rodičům, ven správně nesmí. Jestli holka zase zdrhne a sejde se s naší, tak to neovlivním i když bych byl rád, kdyby to dcera dodržela a ven s ní nechodila, protože nevím, kdo je uvidí, ale určitě jí nechci doma, nebudu to pak poslouchat. Já bych jí nenaprášil, je mi jí líto a její rodiče nechápu, v životě bych to svým dětem neudělal, ale bohužel, protože prostě chci mít klid a nechci se s nikým dohadovat musí se naše děti scházet pouze s temi, které rodiče pustí a souhlasí s tím. Stejně jako my se stýkáme pouze s lidmi co jsou s tím v klidu. Proto by mě ten test odradil.