Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@mayunka píše:
Syn covid mel, ale vubec nekaslal. Jen jeden den teplota, unava a bolest kloubu. Jinak mu nic nebylo
takže příznaky měl
neměl sice kašel, ale měl další příznaky
v té době byl nakažlivý a šířil to dál, takže jestli jste jej stahli ze školky tak jste dobře udělali
@Borrealis píše:
to je dobřeže uvažujete i v širších souvislostech a nemyslíte jen na sebe
nenapsala jste, kdy začal přesně kašlat, to je asi podstatné
jestli už vůbec nekašle, tak by ve středu, ve čtvrtek i mohl do kolektivu, ale kdy že to začal kašlat??
jestli kašle tak neposílat, to je jasné
Začal kašlat v úterý - ráno byl ještě OK, tak šel do školky a od středy ho mám doma. Dnes zakašlal asi 2× a je úplně v pohodě. Na druhou stranu, říká se, že je dotyčný nakažlivý i dva dny před, to by už stejně všechny ve školce nakazil ![]()
@florenc píše:
děkuji, to je přesně to, co řeším. Tím, že nemá rýmu, tak je prostě podezřelejDokonce i ta zvýšená teplota sedi
Zase si říkám, že u doktorky jsme byli a ta nás na test neposlala
A vy jste to od dítěte dostali?
to nebylo mé dítě a nedostali, mám školní a ty děti nosí roušky, takže to nechytli. Ale měl to švagr, chytil to v práci a ostatní členové rodiny s ním žijící v jednom domě to nechytli. Teď máme od včera potvrzený případ dceřiné spoluhráčky ze sportovního oddílu, ta dívka je pozitivní, nekašle, měla zvýšenou teplotu a bolest kloubů, ta to má celá rodina jejich. Naposledy spolu byly v kontaktu přesně před deseti dny a u dcery ( ťukám) žádné příznaky nic. Testovat bezpříznakové nebudou.
To, že se zakladatelka chová se zodpovědně, přece neznamená, že je hysterická nebo šílí strachy z covidu… ![]()
Kdyby byla hysterická, už by stála ve frontě na testy. Hysterická není. Je jenom zodpovědná vůči starším učitelkám, což je víc než sympatické…
Bydlím v covidovem kraji. Spousta dětí měla příznaky asi jako tvoje dítě. Testovaní byli na základě trasování hygieny, jinak by nikoho z nich nenapadlo jít na test. Syn je aktuálně v karanténě- 9. třída. 4 děti pozitivní, na testy šli protože byli v kontaktu a měli příznaky jako kašel, teplota, únava - po 2-4 dnech příznaky vymizely. Zbytek na testy nejde, 14 dní karanténa a hotovo. Jestli jsme měli covid doma taky nevím, ale možné to je. Začal podzim a holt virozam se daří. Nejen covidu. Takže děti občas zakašlou, no. Zastavíme kvůli každému soplu ekonomiku? Brzdění epidemie je jen kvůli zátěži pro zdravotnictví, kovidove dítě ventilátor nepotřebuje. Na místě je izolace starých a rizikových lidí, než bude vakcína. Ale chápu že je to nepopulární věc která by ohrozila voličskou základnu ANO.
ahaaa, no jo, tak ten týden by bolo fajn dodržet, já osobně bych dítě, pokud by už nekašlalo, poslala až ve středu nebo ve čtvrtek, aby ten týden od příznaků včetně, byl dodrženej…s malým přesahem…pro čisté svědomí
jasně, když mu nic není / minulé úterý, žádnej příznak/ tak nic nepoznáte a dáváte ho tam s čistým svědomím, vo tom žádná, nikdo nemá věšteckou kouli ![]()
@Whitedog píše:
To, že se zakladatelka chová se zodpovědně, přece neznamená, že je hysterická nebo šílí strachy z covidu…Kdyby byla hysterická, už by stála ve frontě na testy. Hysterická není. Je jenom zodpovědná vůči starším učitelkám, což je víc než sympatické…
Děkuji za pěkný příspěvek. Je pravda, že lidí, co kašlou na jakoukoliv zodpovědnost ke svému okolí je čím dál více ![]()
Anonymní…izolace starých a rizikových lidí je jen fráze, reálně neproveditelná
vakcína není a hned tak nebude
starého člověka, který skutečně potřebuje péči a dopomoc dalších lidí /hygiena, přebalit, připravit jídlo/ reálně není jak izolovat, nejde to…nikde zatím nepřišli na to jak to udělat
takže ta trocha ohleduplnosti je dobrá, pokud jde udělat / nedávaní kašlajících dětí do školky /
nemaj nám - li zbejt jen fráze
![]()
@florenc píše:
@PeBa12 nevím, proč na tebe můj příspěvek působí, že se JÁ bojím CoviduNešílím u každého zakašlání, ale kašel bez rýmy jsem doposud nezažila a protože to je jeden z nejčastějších příznaků, tak bych nerada něco podcenila a nevědomky šířila Covid mezi staré učitelky. Já se s manželem v práci chránime, takže my bychom ho nešířili
Zas, jako úplná hysterka si nepřijdu, ale trochu mi hrabe, to přiznávám
Taky oceňuju, že na ty starší učitelky myslíš, pro ně by ten průběh mohl být nic moc.
Asi dej na pocit, když má syn něco, co je pro něj „netypické“, tak to covid být může a pokud můžeš, nech ho doma déle, než bys nechala normálně.
@Borrealis píše:
Anonymní…izolace starých a rizikových lidí je jen fráze, reálně neproveditelnávakcína není a hned tak nebude
starého člověka, který skutečně potřebuje péči a dopomoc dalších lidí /hygiena, přebalit, připravit jídlo/ reálně není jak izolovat, nejde to…nikde zatím nepřišli na to jak to udělat
takže ta trocha ohleduplnosti je dobrá, pokud jde udělat / nedávaní kašlajících dětí do školky /
nemaj nám - li zbejt jen fráze
No ano, já s tím souhlasím. Jen je ta ohleduplnost k ničemu, když je nakazeny infekční před vypuknutím příznaků rizikové kontakty se netestuji a rodinní příslušníci v karanténě nejsou. Viz náš příklad- bezpriznakove dítě v karanténě, tři další děti ve škole a dospělí v práci (ve které jsou tři pozitivní)..
V současné době rovnice jejímž výsledkem by byla funkční ekonomika - s proměnnou covid - nemá řešení beze zbytku. Vždycky něco zbyde - ztráty na životech, nezaměstnanost, výpadek zdravotní péče…
No jeje, je to tak
ohleduplnost má široké dopady…daná učitelka může mít doma 90 letou matku o kteoru se stará a sama mít astma, takže s čím menší virovou náloží se ve školce setká, čím méně nedoléčených dětí tam bude mít… tím lepší průběh to může nakonec mít u ní…nebo manžela…nebo té matky…takže pak už se to počítá jako statistika a velká čísla…ohleduplnost pomáhá udělat z velkých čísel aspon o něco menší…
a vono…od začátku zde panovaly zmatky a nekoncepce, tu větší tu menší…a nakonec to stejně dopadne tak že zbydou všechny ty tři body dohromady…
řešení beze zbytku to nemá, to bez debaty
@Borrealis píše:
No jeje, je to takohleduplnost má široké dopady…daná učitelka může mít doma 90 letou matku o kteoru se stará a sama mít astma, takže s čím menší virovou náloží se ve školce setká, čím méně nedoléčených dětí tam bude mít… tím lepší průběh to může nakonec mít u ní…nebo manžela…nebo té matky…takže pak už se to počítá jako statistika a velká čísla…ohleduplnost pomáhá udělat z velkých čísel aspon o něco menší…
a vono…od začátku zde panovaly zmatky a nekoncepce, tu větší tu menší…a nakonec to stejně dopadne tak že zbydou všechny ty tři body dohromady…
řešení beze zbytku to nemá, to bez debaty
Ano. I my máme doma dva seniory. Jednoho s chronicky nemocnýma ledvinama. Sama vidím že bychom se měli zavřít doma a čekat až bude pro babičku vakcína. Ale už nevidím způsob, jak uživit tímto způsobem rodinu. Navíc prarodiče sami vlastní ochranu nedodržují- izolace a nestykani se s ostatními lidmi je pro ně horší než hrozba covidu.
@Anonymní píše:
Ano. I my máme doma dva seniory. Jednoho s chronicky nemocnýma ledvinama. Sama vidím že bychom se měli zavřít doma a čekat až bude pro babičku vakcína. Ale už nevidím způsob, jak uživit tímto způsobem rodinu. Navíc prarodiče sami vlastní ochranu nedodržují- izolace a nestykani se s ostatními lidmi je pro ně horší než hrozba covidu.
Ano, tak se chovaji i moji rodice, kde jsou vazne diagnozy, bohuzel. Nenadelam s tim nic.
@Anonymní píše:
a vy si myslíte, že vakcína, kterou v uvozovkách vyrobí za rok, bude nějaká spása? vakcíny se všeobecně vyvíjí roky, desítky let, takže tato rychlokvaška může mít dalekosáhlejší horší následky než celý covid, já mám, mám psychicky nemocnou mamku a ta rozhodně nezemře na covid, ale bohužel na to strašení, manipulaci a hysterii…
@Anonymní píše:
No ano, já s tím souhlasím. Jen je ta ohleduplnost k ničemu, když je nakazeny infekční před vypuknutím příznaků rizikové kontakty se netestuji a rodinní příslušníci v karanténě nejsou. Viz náš příklad- bezpriznakove dítě v karanténě, tři další děti ve škole a dospělí v práci (ve které jsou tři pozitivní)..
V současné době rovnice jejímž výsledkem by byla funkční ekonomika - s proměnnou covid - nemá řešení beze zbytku. Vždycky něco zbyde - ztráty na životech, nezaměstnanost, výpadek zdravotní péče…
Pokud je v rodině někdo pozitivní, mají být doma v karanténě všichni.
Ta nekoncepčnost je průšvih.
Protože až to vyletí nad snesitelnou hranici, bude se místo pár lidí zavírat všechno.
@evulinda79 píše:
a vy si myslíte, že vakcína, kterou v uvozovkách vyrobí za rok, bude nějaká spása? vakcíny se všeobecně vyvíjí roky, desítky let, takže tato rychlokvaška může mít dalekosáhlejší horší následky než celý covid, já mám, mám psychicky nemocnou mamku a ta rozhodně nezemře na covid, ale bohužel na to strašení, manipulaci a hysterii…
Vakcína asi nebude, ale třeba budeme mít štěstí a virus bude slábnout…