Poradna o očkování dětí proti chřipce
MUDr. Daniela Verdánová
Tak karanténa je 10 dní ne? Běžně se na ty kontroly před porodem chodí po 7 dnech, tak to už takový rozdíl není. Pokud bys měla nějaký akutní problém, tak do porodnice zavoláš, popises problém, rekneš, že jsi v karanténě nebo pozitivní a hotovo. Oni ti řeknou, co máš dělat. Nebo se na to zeptej při nejbližší kontrole, co teď budeš mít. Pokud tě to ale tak strašně stresuje, tak ať manžel nanty oslavy nechodí. Ale to by pak neměl chodit ani do práce, na nákup… A ty taky nikam. To přece nejde. Ten stres ti ublíží víc než celej covid…
@Kolicek95 no tak ať manžel na ty oslavy nechodí, když budeš v karanténě nebo pozitivní, tak na žádné kontroly nesmíš - můžeš přijet jen rodit, myslím, že to musíš předem telefonicky nahlásit, aby se na to zdravotníci mohli připravit - dezinfekce, ochranné obleky, izolace
@chaela Oslavy je asi zavádějící slovo, jde spíš o rodinné večeře nebo obědy, tak jednou za týden či 14 dní, ale pět různých domácností. Ta nemoc samotná mě tolik nestresuje, spíš ty organizační nepříjemnosti z toho vzniklé. Jinak manžel je na homeoffice, já na md, jednou týdně vylezeme koupit potraviny. Moje rodina bydlí daleko, takže ty jejich seance jsou nejrizikovější.
Příspěvek upraven 07.12.20 v 13:44
Nechápu, že manžel na oslavu jde…
V ČR už zemřela těhotná i s dítětem na Covid. Ano, pravděpodobnost je malá, ale proč se tomu zbytečné vystavovat? Úplně stačí nachlazení a porod je mnohem náročnější. Rozum mi to nebere…oslavy neděláme a ani na ně nechodíme ani když nemám před porodem.
@Kolicek95 no tak na ně nechoďte, resp tedy manžel ať na ně nechodí. Pokud je někdo z rodiny nakazeny, je to absolutní nesmysl (pominu-li to, že je to vlastně trestný čin šíření nakažlivé nemoci), pokud se toho bojíš jen kvůli riziku nakažení, tak jim to prostě vysvetli a až třeba do konce sestinedeli se videjte online. My Teď budeme mít rodinnou oslavu vánoc ve velmi komorním duchu, protože část rodiny se právě bojí a na oslavu nepřijde. Nikdo jim to nemá za zle. Lazdy se rozhodne podle sveho. A to byste meli udelat i vy. Pokud se bojis, tak ta rizika lroste eliminuj.
Ať sedí manžel doma. Pár týdnů si snad oslavy může odpustit. A do práce ať nosí respirátor.
To je podle mě základ. Řešit ještě testy a případný horečky a kašle a bříškem bych nechtěla.
Jinak na péči máš určitě nárok. Ale ne tak, že si bez domluvy zaběhneš na běžnou prohlídku ke svému gynekologovi. Musí se do špitálu, kde jsou vybavení, zavolat předem, počkat venku.
Mají vyhrazenou čekárnu, personál ochranný pomůcky. A při porodu je na porodním sále přitomen personál v ochranným obleku.
Je ohrožena přítomnost otce u porodu a hrozí separace mimina.
No nechtěla bych kvůli rodinný oslavě
@Anonymní píše:
Nechápu, že manžel na oslavu jde…V ČR už zemřela těhotná i s dítětem na Covid. Ano, pravděpodobnost je malá, ale proč se tomu zbytečné vystavovat? Úplně stačí nachlazení a porod je mnohem náročnější. Rozum mi to nebere…oslavy neděláme a ani na ně nechodíme ani když nemám před porodem.
Mě to taky začíná štvát víc a víc. Hlavním hybatelem je tchýně a babička, které si připadají samy, tak pořádají obědy pro děti a rodiny. A děti je samozřejmě nechtějí samotné nechat, no…
@Kolicek95 píše:
@chaela Oslavy je asi zavádějící slovo, jde spíš o rodinné večeře nebo obědy, tak jednou za týden či 14 dní, ale pět různých domácností.
To je jedno, ne, za jakým účelem se slízaj. Pochybuju, že mají roušky. Takže to rizikový kontakt je ![]()
Budes muset byt vuci manzelovi trochu raznejsi. Chova se uplne nezodpovedne.
@Fiducia Tak aspoň nějaká kontrola je možná. Sakafandristi u porodu mi nevadí (i když já jim asi jo), ale separace mimina, to teda ne.
A taky teda nechci rodit a zotavovat se po porodu s horečkou. Vánoční oslavu s matkou a sourozenci si udělá teda až po mém porodu, to s ním musím opravdu promluvit.
@Kolicek95 když to je těžký, pokud bydlí samy, tak se tak opravdu můžou cítit a jejich děti je prostě tak nechat nechtějí. To je zcela pochopitelné, ale stejně tak je pochopitelné, že nechceš rodit s covidem, to by dámy prostě měly pochopit. A když ne ony, tak tvůj manžel. Naučte je volat přes messenger, to je asi nejjednodušší online věc. A můžete si vykecavat třeba celý den. Jak se covidu nebojim, tak ten porod bych opravdu řešila. Rodit s celým tím martyriem okolo je velka a hlavně uplne zbytecna komplikace.
Dobrý den, ahoj,
já tedy ještě nemám před termínem porodu, ale řeším podobnou situaci.
Jsem nyní v 19. TT, takže jsme prozatím celé těhotenství prožívali v jistých obavách z nákazy COVID. S manželem už téměř třetí měsíc pracujeme vzdáleně a téměř v izolaci. Nákupy u nás obstarává manžel a je to teprve 14 dní, co jsme se odhodlali k prvním návštěvám rodiny.
Nyní přemýšlíme jak prožít letošní Vánoce, protože už jsme se přeci jen s nejbližšími dlouho neviděli a začíná nám všem být trochu smutno. Se všemi jsme se domluvili, že se potkáme pouze v úzkém kruhu max. 5 lidí. Z čeho máme ale trochu obavy je maminka, která pracuje jako zdravotní sestřička. Covid již prodělala cca před 1,5 měsícem, pouze lehčí průběh. Maminka se snaží naplánovat si před vánočními svátky dovolenou, aby si zajistila „osobní“ karanténu. Bohužel aktuální situace se začíná vyvíjet tak, že dovolenou s ohledem na nízkou kapacitu personálu v nemocnicích, zřejmě nedostane. A její nadřízená jí ubezpečuje, že má zajištěnou 90 denní imunitu, což žádné testy neprokázaly.
My jsme nyní na vážkách, zda návštěvu uskutečnit, či nikoliv. My naše miminko čekáme po IVF a létech snažení, tzn. že má u nás miminko samozřejmě největší prioritu. Zároveň je tato situace, ale poměrně psychicky náročná i pro naši maminku, která po celou dobu druhé vlny pandemie nepřišla do osobního kontaktu s nikým z rodiny.
Je některá maminka v podobné situaci?
Děkuji za odpovědi a pěkný den
Karlík
Já byla v karantene do 36+6 první pasy jsem musela odlozit. Ale bylo to neprijemne kdybych zacla rodit co bych asi delala ale nastestí ok ![]()
@Karlík88 nejsem v podobné situaci, ale po prodělání covidu je možná imunita až 8 měsíců, proběhlo to v odborném tisku
ale jelikož je to nemoc nová, nikdo si nedovolí nechat imunitu déle než ty 3 měsíce, po tuto dobu je opravdu jedinec imunní - moje mamka covid prodělala a může jít i do domova důchodců za svou matkou v těch 90 dnech
Ahoj, máte někdo prosím zkušenosti, jak to probíhá, pokud máte covid nebo jste uvrhnuté do karantény v době těsně před porodem? Nemyslím ani tolik ten samotný porod, ale spíš, jestli se může chodit na kontroly s miminkem k doktorovi. Ke konci těhotenství bývají celkem časté a přijde mi, že je to zrovna takové období, kdy bych pod kontrolou rozhodně chtěla být. A nebo jestli prostě po dobu karantény je těhotná od pravidelné péče odříznutá a může přijít pouze akutně nebo rodit? Ptám se, protože u manžela v rodině se covid teď rozmáhá a oni si ty oslavy prostě neodpustí.
Já tam nelezu, ale stačí manžel. A budou Vánoce a tak. Tak začínám uvažovat nad tím, na co se případně připravit.