Poradna o očkování dětí proti chřipce
MUDr. Daniela Verdánová
Dobrý den, žádal někdo jako OSVČ o kompenzační bonus za podzim? Za jak dlouho od podání žádosti Vám bonus dorazil na Váš účet? děkuji
![]()
Já po konzultaci se dvěma účetníma, který mi obě shodně řekly, že mi prostě nedokážou podle těch zadaných podmínek říct, jestli na něj mám nárok nebo ne, raději ani nežádala, ale několik kolegyň ano a už teď řeší s šimlem, proč žádaj neoprávněně.
@marzanna píše:
Já po konzultaci se dvěma účetníma, který mi obě shodně řekly, že mi prostě nedokážou podle těch zadaných podmínek říct, jestli na něj mám nárok nebo ne, raději ani nežádala, ale několik kolegyň ano a už teď řeší s šimlem, proč žádaj neoprávněně.
Anonym nebo smazat, nechci být s tímto tématem spojovaná, děkuji.
Pokud je OSVČ např. kadeřnice, kosmetička, vlastník restaurace apod., kde je jasně průkazné, že pracovat nemohla, tak je to v pořádku.
Pokud je OSVČ v jiné sféře, pracovat nemohla a nemá to v podstatě jak dokázat, tak bude muset si ten bonus zpětně obhájit. Může se stát, že bude muset kompenzaci vrátit. Tak mi to bylo řečeno na FÚ.
@Anonymní píše:
Anonym nebo smazat, nechci být s tímto tématem spojovaná, děkuji.
Pokud je OSVČ např. kadeřnice, kosmetička, vlastník restaurace apod., kde je jasně průkazné, že pracovat nemohla, tak je to v pořádku.
Pokud je OSVČ v jiné sféře, pracovat nemohla a nemá to v podstatě jak dokázat, tak bude muset si ten bonus zpětně obhájit. Může se stát, že bude muset kompenzaci vrátit. Tak mi to bylo řečeno na FÚ.
Kolegyně jsou kosmetičky a kadeřnice. Bylo jim řečeno, že jim nebylo zakázáno pracovat, jen pracovat v provozovně.
@marzanna píše:
Kolegyně jsou kosmetičky a kadeřnice. Bylo jim řečeno, že jim nebylo zakázáno pracovat, jen pracovat v provozovně.
to je teda pěkný s prominutím - bordel. Takže jsou kosmetičky a kadeřnice, kompenzaci dostaly a teď si ji musí obhajovat? ![]()
@Anonymní píše:to je teda pěkný s prominutím - bordel. Takže jsou kosmetičky a kadeřnice, kompenzaci dostaly a teď si ji musí obhajovat?
Přesně tak, včetně vyhrožování napařením penále kvůli tomu, že z jejich strany údajně šlo o bezdůvodné obohacení. Jsem fakt ráda, že jsem si to s těmi účetními zkonzultovala předem.
Jediná, kterou znám, které to uznali a zatím s tím žádné oplétačky nemá, byla přímo majitelka salonu, ale holky, které si u ní pronajímaly další křesla v salonu, prý už ostrouhaly - ty prý můžou pracovat kdekoliv a to zakázané neměly. Dokonce po nich bylo vyžadováno, aby poslaly dopis o tom, že stahují žádost (asi aby jim vycházely hezký čísílka, kolik maj procent žádostí, kterým vyhověli). A těch kadeřnic a kosmetiček, co pracují v cizích salonech na IČO a křeslo si pronajímají, je pomalu 12 do tuctu.
@marzanna píše:
Jenže ono tak běžně fungovalo - kadeřnice sice nechodily do salonů, ale makaly doma.
@Zumpa píše:
Jenže ono tak běžně fungovalo - kadeřnice sice nechodily do salonů, ale makaly doma.
Aby takovou službu mohla kadeřnice/kosmetička poskytovat, měla by správně pro takovou službu mít veškeré potřebné vybavení ve vlastním držení + schválení od hygieny. To opravdu velká část kadeřnic ani kosmetiček nemá a v rámci „mobilní provozovny“ svoje služby poskytovat nemůže - je dost diametrálně odlišné, jestli je kadeřnice specializovaná na květákovou foukanou pro důchodkyně a zastřihávání pánských ježků, nebo na náročnou koloristiku (adekvátně tomu třeba přístrojová kosmetika, permanentní makeup, atd… u kosmetiček), a podle toho má vybudovanou klientelu. Té druhé byla práce prakticky znemožněná.
@marzanna Znám dvě kadeřnice a ty takto fungovaly. Jak si to zařídily, to fakt nevím, ale o čerpání žádaly.
Posílala jsem žádost za 2 kosmetičky. Obě žádosti proplaceny cca do týdne od podání.
@marzanna píše:
Přesně tak, včetně vyhrožování napařením penále kvůli tomu, že z jejich strany údajně šlo o bezdůvodné obohacení. Jsem fakt ráda, že jsem si to s těmi účetními zkonzultovala předem.Jediná, kterou znám, které to uznali a zatím s tím žádné oplétačky nemá, byla přímo majitelka salonu, ale holky, které si u ní pronajímaly další křesla v salonu, prý už ostrouhaly - ty prý můžou pracovat kdekoliv a to zakázané neměly. Dokonce po nich bylo vyžadováno, aby poslaly dopis o tom, že stahují žádost (asi aby jim vycházely hezký čísílka, kolik maj procent žádostí, kterým vyhověli). A těch kadeřnic a kosmetiček, co pracují v cizích salonech na IČO a křeslo si pronajímají, je pomalu 12 do tuctu.
Ať se brání. Na stránkách finanční správy jsou ohledně poskytování kompenzačního bonusu detailní informace. Kadeřnice i kosmetičky nejenže nesměly provozovat svou činnost v provozovnách, ale taky kdekoli jinde. Výslovně bylo zakázáno vykonávání této činnosti a to kdekoli. Takže všechny kadeřnice i kosmetičky jakožto OSVČ (jedná-li se o jejich hlavní příjem) na podporu nárok mají bez ohledu na to, kde a jak o své zákazníky pečují.
Já třeba čekám už třetím týdnem a zatím bez odezvy z úřadu. Pouze vím, že si můj email zobrazili.
Zdravím, je tu nějaký právník?
Přítel je OSVČ, do konce srpna pracoval normálně v zaměstnání plus měl vedlejší činnost OSVČ a od srpna jede jenom na sebe. Podal si žádost o kompenzační bonus, jelikož mu na uzavřena provozovna a ten první v klidu dostal, ale u druhého už chtějí, aby doložil příjmy z toho zaměstnání za červen a červenec a z OSVČ za červen, červenec, srpen a září. A kdyby ten výdělek byl asi nižší, tak mu nic nedají.
Co je to za logiku? Nikde přece není psané (aspoň jsem to nenašla), že ty bonusy jsou podmíněné výdělky.
@Amapola je to uvedeno v zákoně o kompenzační bonusu. Zohledňuji se i příjmy ze zaměstnání.
Tak že když mám obchůdek s Rybářskýmí potřetřebami a krmivem pro hospodářská zvířata, tak si ani žádat nemám?
@sawe píše:
Tak že když mám obchůdek s Rybářskýmí potřetřebami a krmivem pro hospodářská zvířata, tak si ani žádat nemám?
Vždyť krmiva pro zvířata byla od začátku ve výjimkách a zavřeno nebylo, ne?