Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holčiny,
dneska mně doktorka trošku postrašila a nařídila klidový režim, že čípek je zkrácený na 28-29mm a napsala mně CS 2. Je to ještě v normě? Už mám jeden porod za sebou a teď čekáme dvojčátka. A zatím nám hezky přibírají. Jsme 30+3 a jeden má podle uzv 1870g a druhý 1850g ![]()
Moc děkuji za názory!
Já tě chci jenom „potěšit“, že mám CS 1b a klidový režim od 23tt, dneska jsem byla na ultrazvuku také ve 31tt (cca 30+4 nebo tak nějak) a čípek mám 3,5 cm a změklý, což mi bylo řečeno, že to je docela dobré vzhledem k tomu, jak dlouho už ty problémy s čípkem jsou. No a holčička má asi 1,6 kg, takže ty nejspíš čekáš dva sloníky, protože i těch 1,6 je prý asi tak o týden napřed (mám napsáno, že odpovídá 32tt)
Starší dcera se mi narodila 40+1 a měla 4 kila, tahle mladší vypadá taky na většího novorozence, jestli bude narozená na termín.
Jinak jsem si někde na netu přečetla, že čípek mezi 2 a 4 cm je v normě a samotné zkrácení ještě předčasný porod neudělá (to si říkám já už od toho 23tt). Myslím, že když se budeš šetřit (sama vím, jak „dobře“ to jde se starším prckem doma
), nic hrozného se asi neděje. Kdyby to bylo vážnější, nejspíš by tě hnali rovnou do nemocnice.
hehe, tak ja mam CS 3, cervikometrie teda dobra, 40 - ale koukni na web, uvidis, ze norma pro cipek je do 25 mm a to jeste jen do 30 TT, pak prej uz cervikometrie nema smysl.
koukni treba sem - http://www.prozeny.cz/…nska-poradna najdesw na to milion odkazu
pane jo, jen ti jdu pochválit dva chlapáky. řeknu ti dvojčátka ve 30tt pomalu dvě kila každý… Asi se mají u maminky mooc dobře, tak přeji krásný zbytek těhu a nádherná miminka
Já měla celá těhotenství čípek 2,5cm a nikdo se nad tím nepozastavoval. Teď přenáším už 5 dní (dole metřík je jaksi mimo), čípek měkčí, ale 1,5cm. A na porod to nevypadá
První dceru jsem rodila +11 dní a čípek taky býval 2,5cm.
CS 2 v tvém týdnu je v pohodě. Ta čísla, co tam u grafu jsou, ta znamenají hodnotu, která je v pohodě. Takže když máš tolik či míň, jsi OK.
Tak klid.
Gratuluji k dvojčátkům a jejich krásné váze! Vše bude určitě OK. Možná se máš šetřit právě proto, že jsou dvě a velká - prostě dvojčátka jsou náročnější
![]()
Souhlasím s Lacenkou. Já měla ve 30 tt dvojčatka 1400 a 1500 g. A narodily se v 38 tt vyvolávaně s 2700 a 2600 g. Takže ti nadherně přibírají.
Aby se jim chtělo ven vubec., když se maji u tebe tak krásně ![]()
Moc děkuji za odpovědi!
Trošku jste mě uklidnily!!! Ale dovedete si představit, jak moc se jde šetřit s 3letým rarachem a když tatínek jezdí z práce kolem půl 6. večer a babička hlídat nemůže…
No posnažím se zmírnit tempo a budu doufat, že se to nebude nějak rychle zhoršovat. A opravdu jsou prcci podle té váhy o cca 1 týden napřed… Aspoň to říkala doktorka…
No, doufám, že vydržíme aspoň do toho 36.tt
Uplně te chápu. Já mela opačný problém a to, že jsem měla mit klidový režim u Domika. A to s dvouletýma dvojčata určutě nejde. Několikrát jsem byla hospitalizovana pro předčasný kontrakce, ale dalo se to zvládnout a koukni, nakonec jsem přenášela o 14+ 3 dny a to mi museli vyvolávat. Šetři se pokud to jde, odppočívej s malým a najdi mu hry u kterých se sedí nebo tak nejak. Přeji at je vše v pořádku ![]()
Ahojky, tak ja jsem od 30 tt lezela v nemocnici, mela jsem cipek zkraceny na 1.5 cm, byla jsem otevrena na 1 cm, davali mi kapackou magnezko na uklidneni bricha aby netvrdlo a nemela porad kontrakce, jenze to jaksi nepomaha ani ted…:D musim porad lezet aby se to nerozbehlo, protoze do 34 tydne by mimco nemohlo jeste samo dychat, potom se uz pry muze klidne narodit…jinak mrnous mel k dnesnimu dni kdy jsem 32 plus 7 odvad vahy cca 1990…
Ahoj, minuly tyden jsem byla na kontrole skrz potize a dr mi zjistila zanet pochvy. A mam casty tvrdnuti bricha. Na to jsem dostala magnesium 6 tablet denne. Dnes jsem byla na kontrole a zanet v pohode, ale tvrdnuti bsicha mam furt casty a cipek se zkracuje. Pred tydnem byl 4cm a dnes 3cm. Jsem 28+2 a zvysila mi davky magneska na 8 denne. Ve stredu jdu zas na kontrolu, tak uvidime. Cipek je uzavrenej, jen se zkracuje a to tvrdnuti bsicha rge ji nelibi, ale jak pry neni cipek pod 2cm, tak dobry. Tak jsem zvedava, co ve stredu
Monas, do 30tt je norma 2.5cm cipek-jeho funkcni delka…takze jsi uplne v klidu…ja mela 13mm, za dva dny jen 9mm, takze neplas ![]()
tvrdnuti bricha je nejaka norma do 10× za den, horcik ti pomuze, vic odpocivej…nekdy zkracovani a bolesti zpusobi zanet pochvy, ktery ty mas podchyceny…
@RadanaH píše:
Monas, do 30tt je norma 2.5cm cipek-jeho funkcni delka…takze jsi uplne v klidu…ja mela 13mm, za dva dny jen 9mm, takze neplastvrdnuti bricha je nejaka norma do 10× za den, horcik ti pomuze, vic odpocivej…nekdy zkracovani a bolesti zpusobi zanet pochvy, ktery ty mas podchyceny…
me prave i pres horcik tvrdne tak 30× za den
@Moňas.p píše:
me prave i pres horcik tvrdne tak 30× za den
Já jsem měla to samé, ale začala jsem se i otvírat, tak mě poslali do špitálu. Do dneška to nechápu, kdyby mě nechali ležet doma a pila jsem ten hořčík, co tam, vyšlo by to na stejno. Takže má rada.. Hooodně odpočívej, netahej nic těžkého, žádné mytí oken a velký úklid, pokud nemáš jiné dítko, tak převážně jen polehávaj, dokud se to nezlepší
Uvidíš, bude to ok ![]()
@Lejla25 píše:
Já jsem měla to samé, ale začala jsem se i otvírat, tak mě poslali do špitálu. Do dneška to nechápu, kdyby mě nechali ležet doma a pila jsem ten hořčík, co tam, vyšlo by to na stejno. Takže má rada.. Hooodně odpočívej, netahej nic těžkého, žádné mytí oken a velký úklid, pokud nemáš jiné dítko, tak převážně jen polehávaj, dokud se to nezlepšíUvidíš, bude to ok
Mam dvouletyho syna ![]()
Holky, za mne hodnoty delky cipku a CS uz jsou do budoucna pouze teorie…
cele tehotenstiv s utrogestanem, delka cipku 1.5 max… porad kecy jak porodim predcasne, a bude zazrak kdyz ustojim 24. tyden…
JSME PROSIM PEKNE 41+0 tuha zavrena… no co vam budu povidat.. kdybych to byla vedela, zadny klidovy rezim bych si neordinovala
furt rizikova… a ted zas rizikova pro prenaseni? nadeleni fakt…
tolik pro povzbuzeni…