Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Hanka1 píše:
A to si vazne nekdo necha koupit tricko za pet euro a s prirazkou necha dovezt?asi jsem moc kosmopolitni teda…
![]()
![]()
to je kdybys náhodou tý etický stránky výroby těhle superlevnejch nekvalitních hadrů neměla dost
přidáme k tomu ještě něco uhlíkový stopy navíc a dáme někomu vydělat ![]()
@Esufi píše:
to je kdybys náhodou tý etický stránky výroby těhle superlevnejch nekvalitních hadrůneměla dostpřidáme k tomu ještě něco uhlíkový stopy navíc a dáme někomu vydělat
Mělas to někdy v ruce?
Mně teda jejich věci nepřijdou nějak úděsně nekvalitní.
Když vidím, jakým útokem berou matky předražené umělé hadry z pepca ![]()
Naše malá si v zimě hrozně přála tričko s flitry, co se na něm mění obrázek. Koupila jsme ho tam za 140 Kč (a ano, nějakou příšernou částku jsem nechala prodejkyni
) Bavlněné, obrázek se mění skutečně tak, že je pokaždé jinak barevný. Švagrovka koupila svojí dcerce v HMku na stejném principu triko za 350 Kč a už ho nemá. Tričko se jí vytáhlo jak stan, flitry postupně upadaly a navíc byly z obou stran úplně stejné
Naše malá to triko pořád nosí a je furt ok.
@Moise nevidim rozdíl mezi tím, H&M, Takko a jinou levnou zážitostí, co šijou baby a děti kdesi v Bangladéši nebo Indonésii 18 hodin denně za hrst rýže. Jednou vypereš, otočí se švy, někdy se musíš i zaměřit na to, jestli jsou ty švy vůbec rovně a prošitý. Za pár měsíců to vemeš a jako vytahanej hadr použiješ leda na umytí oken nebo podlahy…
@Moise píše:
@Hanka1 no vidíš a přitom předražené yankee koupíš v Anglii v jejich značkovém obchodě v přepočtu za 250 Kč. Tady jsem je viděla okolo 700. No nekup to![]()
Ja kupuju male za 69,– pac se mi brzo vune omrzi a jelikoz v zahradnictvi jsem za tusicovku, tak ten prcek uz mne nevytrhne a o ty vetsi si pisu Jeziskovi, takze mi je jedno za kolik on to poridi, nekoupila bych vetsi baleni nez za ctyri stovky a kdyz uz, tak bych si poridila tu levnejsi outletovou radu, co tady prodava treba Globus.
Nicmene to tu zbytecne plevelime o orovizich z prideje a kurzu eura tato diskuse neni
a nam se uz roztapi gril ![]()
@Esufi píše:
@Moise nevidim rozdíl mezi tím, H&M, Takko a jinou levnou zážitostí, co šijou baby a děti kdesi v Bangladéši nebo Indonésii 18 hodin denně za hrst rýže. Jednou vypereš, otočí se švy, někdy se musíš i zaměřit na to, jestli jsou ty švy vůbec rovně a prošitý. Za pár měsíců to vemeš a jako vytahanej hadr použiješ leda na umytí oken nebo podlahy…
a jéjé, zase děti v Číně
To je tady oblíbené. ![]()
@Moise tak někdo chce být aspoň trochu ekologicky a eticky zodpovědnější než jiní, některým je to fuk a jdou jen po ceně…
(jinak mimochodem Čína, Bangladéš a Indonésie jsou od sebe sakra daleko - mrkni na mapu. Pokud trochu sleduješ ekonomiku, tak víš, že v Číně se v průběhu posledního desetiletí značně změnily podmínky, cena práce i materiálu vzrostla a výroba napříč odvětvími zaznamenává větší odliv)
@Esufi vím, kde je Čína, neboj
Hele, tohle jsem tady slyšela už xkrát a když se dotyčných zeptám, kde teda nakupují, tak je ticho po pěšině ![]()
Máme doma spoustu věcí české výroby od švadlenek, jak dětské věci, tak pro mně na míru, ale abychom tím pokryly veškerý šatník, to fakt ne. Já jsem se naučila nakupovat tak, abych poměr ceny/kvality byl vyvážený. Takže u trička pro dítě do školky, kde počítám s tím, že si ho může umazat od barev nebo od jídla (tudíž to třeba ani nepůjde vyprat) - neřeším a koupím normální běžné a dostupné
Než abych to super přírodní a ekologické a ne úplně levné hodila do koše ![]()
@Moise píše:
já myslím, že jim šlo o to natáčení s kočárky…
Beztak
Co na tom, že si málem vyklepaly děcka ven ![]()
@Tunrida píše:
BeztakCo na tom, že si málem vyklepaly děcka ven
otázka je, jestli tam vůbec byly
![]()
@Moise píše:
Jakékoliv. Nakoupí zboží, přidají si provizi a prodávají dál
Nevidím na tom nic hrozného. Někomu může takový druh nakupování vyhovovat, nemá tam cestu, nechce prolízat obrovský obchod, přetahovat se s ostatními atd.. tak tu práci udělají za něj.Na MMB třeba takhle fungují přeprodávači zboží z Ikea
ježiši, co všechno jsou lidi ochotný koupit? přitom ikea má svůj vlastní eshop ![]()
@edding400 píše:
ježiši, co všechno jsou lidi ochotný koupit? přitom ikea má svůj vlastní eshop
Tak má, ale co vím, tak posílají od 5000 a s 600 Kč poštovným. A poměrně krátce.
Jak jsem psala, tohle jsem na mmb zahlídla před několika lety
@Moise tak zrovna u dětských věcí na zničení fakt nevidím důvod, proč nekoupit v sekáči, tepláky jsou naprosto typický příklad. Krom toho teda v naší rodině i u přátel stále funguje ve větší míře „dědění“ věcí. Ano, nemusíte pokrýt celý šatník - i to, že nebudete co měsíc kupovat hadry pomůže.
U dospělých - ano, fungují švadlenky a kdo chce, fair tradové značky, které naopak podporují etickou stránku věci, najdou. Nebo aspoň takové, které jsou tak dobře šité, kvalitní a nadčasové, že vydrží. Kdo nechce, hledá výmluvu. To je jak s kvalitním jídlem a cenou.
@Esufi píše:
@Moise tak zrovna u dětských věcí na zničení fakt nevidím důvod, proč nekoupit v sekáči, tepláky jsou naprosto typický příklad. Krom toho teda v naší rodině i u přátel stále funguje ve větší míře „dědění“ věcí. Ano, nemusíte pokrýt celý šatník - i to, že nebudete co měsíc kupovat hadry pomůže.
U dospělých - ano, fungují švadlenky a kdo chce, fair tradové značky, které naopak podporují etickou stránku věci, najdou. Nebo aspoň takové, které jsou tak dobře šité, kvalitní a nadčasové, že vydrží. Kdo nechce, hledá výmluvu. To je jak s kvalitním jídlem a cenou.
a ty věci, co koupíš v sekáči, nešily bangladéšské děti?
@Moise když už něco vybírám, koukám na to, v jakém je to stavu. Ty laciné hadry se většinou do sekáčů nedostanou, protože to prostě nic nevydrží. A když už to z neznámého zdroje je, pořád lepší, že to projde takovouhle „recyklací“, než podporovat kupování dalšího a dalšího nového.
Je to fakt na každym. Ono i to, že radši v obchodě použiješ látkovou tašku místo 10 igelitových tašek, je uvědomění k nezaplacení…