Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jak moc samostatné jsou vaše čtyřleté děti?
Vyslala jsem dítě (4roky a 1 měsíc) na příměstský tábor od 4 let. Vozí ji tatínek. Včera se vrátila totálně bez věcí (pláštěnka, plavky, sluneční brýle, čepice - nic.) Když jsem volala paní vedoucí, tak říkala, že tam „spousta věcí zbylo“, v tomhle ohledu jsem zatím klidná.
Pak jsem se dozvěděla, že dítě šlo na místo srazu (ca půl hodiny v plném slunci) bez čepice a se zcela rozepnutým batohem. Ještě ztratila 20 Kč na nanuk, což chápu, že učitelka nedohlídá - to by mě jen zajímalo, jestli děti v tomhle věku nějak zvládají peníze (mladá měla poprvé v ruce „takový prachy“).
Poslala jsem tedy po tatínkovi dopis se seznamem věcí a prosbou a větší dohled, ale teď mi vrtá hlavou, jestli nemám nějak extra nesamostatné dítě.
Dokážou si vaši čtyřleťáci bez vyzvání a většího dohledu:
Mám silné obavy, jak takové věci bude zvládat sedmiletá ve škole ![]()
U čtyřletého dítěte opravdu nečekám nic z uvedeného ![]()
Čepici proti slunci by si vzal osmiletý jen tehdy, pokud bych mu to ráno řekla. O samostatné akci dost pochybuju. Svoje věci už si ale pohlídá.
(Skoro)šestiletá by si sama od sebe čepici taky nevzala, batoh už by asi dala a na věci by si snad pohlídala. Jen ohledně té dvacky na nanuka jsme si celkem jistá, tu by oba hlídali jak oko v hlavě ![]()
Čtyřleté dítko je mrňousek a opravdu by to bylo nesmyslné očekávat, že bude tak samostatný. Spíš bych to čekala od pořadatelů, respektive od vedoucích, že na děti dohlédnou-podobně jako to dělají učitelky s malými ve školce. Když pořádají tábor pro 4. leté, musí asi počítat s větším dozorem ![]()
Na čepici by se náš malej zvysoka… ![]()
svoje věci si hlídá jak kdy, rozhodně bych v tom neměla jistotu, batos by si zapnul jistě, ale to je taková jeho úchylka, zapínání zipů miluje už dlouhou dobu.
A pohlídat peníze? No, penízky na dobroty si celkem hlídá, ale pokud by měl cestou nějakou „zajímavou“ činnost (třeba pozorovat mravence), tak by za chvilku nevěděl, že nějaké má.
Takže u dětí čtyřletých bych jako dozor očekávala, že se o tyhle věci budu starat já.(tedy o finance, čepice na hlavách i zavřené batůžky a posbírané věci)
Mně by kluci nedovezli ani ten batoh
a že jim je setsakra víc ![]()
Čtyřletá je opravdu malá a i ve školce potřebují stálý dohled - tam jsem ráda, že se sami oblečou a obujou, zbytek si musím dohlídat sama.
Nezbyde nic jiného, než ji neustále opakovat, jaké sebou má věci, kam je má ukládat a naučit jí říct si o pomoc dospělého z tábora.
@Mar__tanka1983 @Halamka @Novire @Novire @Pipet
Díky, to jste mě uklidnily ![]()
Mladá je jedináček a nemám v tomhle srovnání (ve školce se nic podobného neřeší), tak bych byla nerada za hysterickou monomatku s rozmazleným nesamostatným děckem.
S penězi podle mě nechápe spojitost s nanukem nebo spíš neudrží v hlavě tu řadu: ráno dostanu peníze, budu si je půl dne hlídat a odpoledne si za ně koupím nanuk - to jsem si říkala, že je ještě aspoň rok čas.
To není věkem
Moje dcera je o dvacet let starší a stává se jí to pořád, už od té školky. Myslím zrátu těch věcí. Synovi čtyři, hlídá si svoje věci jak ostříž. Jinak u té čepice si nejsem jistá, nicméně o namazání si vždycky říká, když jdeme ven. Peníze si hlídá. Nicméně je to výjimka, asi odměna za tu nejstarší, která kdyby neměla hlavu na krku ztratila i jí. Nicméně dozor by je v tomhle kontrolovat měl, není to nic zvláštního, takových dětí je.
Dcery dostávají drobné koruny, jako kapesné od 2,5-3r.aby se učily hospodařit. O své peníze se starají samy. Takže si myslím, že ani 4r.by ji u nás neztratila.
To ostatní no 4r.by asi šla bez cepky a ještě by tvrdila, že mamka řekla ať jde bez cepky, věci by si sice poznala, ale to neznamená, že by někde něco nenechala, ale to je v tomhle věku snad normální.
Spolehnout se ve všech bodech co pises mužu na skoro 7r. dceru, té stačí říct tak a tak to bude, ona si to zapamatuje, udělá.
4r.jsou ještě malé koťata, které se vše učí.
Svoje věci si hlídá, takže ty by nezapomněl, stejně tak čepici. Batoh si na výlety připravuje už sám (dává si tam nějaké hračky, připravené pití) a i ho důkladně sám bez rikani zapne.
Jenom ty peníze neudrží dlouhodobě v hlavě.
Peníze by asi uhlídat nedokázal, ale čepici a batoh bere jako součást sebe, protože do školky chodil po svých a s baťůžkem. Při odchodu automaticky čepice a batoh.
Ctyrlete dite je jeste opravdu moc male na to aby bylo tak samostatne a zodpovedne. ![]()
Tak myslím, že se asi očekává, že to zvládne. Není to tak dlouho, kdy jsem byla učitelkou v MŠ (soukromé) „upozorněna“, že mé 3,5 leté dítě si na výletě nebylo schopné rozepnout batoh a vytáhnout pití a pak ho dát zpět a zapnout batoh, a v tomto směru fungovat na výletě. Já jsem se tomu teda smála, protože je fakt že syn viděl batoh asi prvně v životě a neudělala jsem mu k tomu žádnou instruktáž, takže možná ani nevěděl že tam to pití má, moje chyba, nějak mi to nedošlo a batoh se u nás běžně nepoužívá
Čepici proti slunci to by asi zvládnout měli určitě i mladší si myslím.
Máš úplně normální dítě. Tohle fakt nezvládají ani starší a je to chyba vedoucích. Pokud udělají tábor už od 4 let, musí se umět o ty malé postarat.
Iani jedno. ani sestiletak. a to mam hodne samostatne deti. ctyrletacka si nakupuje bezne neco. takze takove penize ma v ruce casto. ale kolik vrati tolik vrati. na vraceni se ale pta ( prachy jsou jeji, ma dvacku na tyden a vi, ze zz tech vracenych semtam nasetri. na dalsi). klobouk by si asi vzala, nosi ho rada, talze spis z paradnictvi nez ze zodpovednosti. zarazi mi plastenla- k cemu probuh ji vlacela sebou? ikdyby zaclo chcat jak z konve, tak v tomdle vedru ji to snad necces navlict…