Čtyřleté dítě a samostatnost

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
10905
22.7.15 06:52

Čtyřleté dítě a samostatnost

Jak moc samostatné jsou vaše čtyřleté děti?

Vyslala jsem dítě (4roky a 1 měsíc) na příměstský tábor od 4 let. Vozí ji tatínek. Včera se vrátila totálně bez věcí (pláštěnka, plavky, sluneční brýle, čepice - nic.) Když jsem volala paní vedoucí, tak říkala, že tam „spousta věcí zbylo“, v tomhle ohledu jsem zatím klidná.
Pak jsem se dozvěděla, že dítě šlo na místo srazu (ca půl hodiny v plném slunci) bez čepice a se zcela rozepnutým batohem. Ještě ztratila 20 Kč na nanuk, což chápu, že učitelka nedohlídá - to by mě jen zajímalo, jestli děti v tomhle věku nějak zvládají peníze (mladá měla poprvé v ruce „takový prachy“).

Poslala jsem tedy po tatínkovi dopis se seznamem věcí a prosbou a větší dohled, ale teď mi vrtá hlavou, jestli nemám nějak extra nesamostatné dítě.

Dokážou si vaši čtyřleťáci bez vyzvání a většího dohledu:

• pohlídat svoje věci?
  • vzít sami čepici proti slunci?
  • zapnout vždycky batoh?
  • pohlídat peníze?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24798
22.7.15 06:57

Mám silné obavy, jak takové věci bude zvládat sedmiletá ve škole :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20840
22.7.15 06:58

U čtyřletého dítěte opravdu nečekám nic z uvedeného :lol:

Čepici proti slunci by si vzal osmiletý jen tehdy, pokud bych mu to ráno řekla. O samostatné akci dost pochybuju. Svoje věci už si ale pohlídá.

(Skoro)šestiletá by si sama od sebe čepici taky nevzala, batoh už by asi dala a na věci by si snad pohlídala. Jen ohledně té dvacky na nanuka jsme si celkem jistá, tu by oba hlídali jak oko v hlavě :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4367
22.7.15 07:03

Čtyřleté dítko je mrňousek a opravdu by to bylo nesmyslné očekávat, že bude tak samostatný. Spíš bych to čekala od pořadatelů, respektive od vedoucích, že na děti dohlédnou-podobně jako to dělají učitelky s malými ve školce. Když pořádají tábor pro 4. leté, musí asi počítat s větším dozorem :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31272
22.7.15 07:04

Na čepici by se náš malej zvysoka… :lol:
svoje věci si hlídá jak kdy, rozhodně bych v tom neměla jistotu, batos by si zapnul jistě, ale to je taková jeho úchylka, zapínání zipů miluje už dlouhou dobu.
A pohlídat peníze? No, penízky na dobroty si celkem hlídá, ale pokud by měl cestou nějakou „zajímavou“ činnost (třeba pozorovat mravence), tak by za chvilku nevěděl, že nějaké má.

Takže u dětí čtyřletých bych jako dozor očekávala, že se o tyhle věci budu starat já.(tedy o finance, čepice na hlavách i zavřené batůžky a posbírané věci)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
740
22.7.15 07:06

Mně by kluci nedovezli ani ten batoh :mrgreen: a že jim je setsakra víc ;)

Čtyřletá je opravdu malá a i ve školce potřebují stálý dohled - tam jsem ráda, že se sami oblečou a obujou, zbytek si musím dohlídat sama.
Nezbyde nic jiného, než ji neustále opakovat, jaké sebou má věci, kam je má ukládat a naučit jí říct si o pomoc dospělého z tábora.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
22.7.15 07:12

@Mar__tanka1983 @Halamka @Novire @Novire @Pipet
Díky, to jste mě uklidnily :)
Mladá je jedináček a nemám v tomhle srovnání (ve školce se nic podobného neřeší), tak bych byla nerada za hysterickou monomatku s rozmazleným nesamostatným děckem.
S penězi podle mě nechápe spojitost s nanukem nebo spíš neudrží v hlavě tu řadu: ráno dostanu peníze, budu si je půl dne hlídat a odpoledne si za ně koupím nanuk - to jsem si říkala, že je ještě aspoň rok čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15051
22.7.15 07:14

To není věkem :mrgreen: Moje dcera je o dvacet let starší a stává se jí to pořád, už od té školky. Myslím zrátu těch věcí. Synovi čtyři, hlídá si svoje věci jak ostříž. Jinak u té čepice si nejsem jistá, nicméně o namazání si vždycky říká, když jdeme ven. Peníze si hlídá. Nicméně je to výjimka, asi odměna za tu nejstarší, která kdyby neměla hlavu na krku ztratila i jí. Nicméně dozor by je v tomhle kontrolovat měl, není to nic zvláštního, takových dětí je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74219
22.7.15 07:15

Dcery dostávají drobné koruny, jako kapesné od 2,5-3r.aby se učily hospodařit. O své peníze se starají samy. Takže si myslím, že ani 4r.by ji u nás neztratila.
To ostatní no 4r.by asi šla bez cepky a ještě by tvrdila, že mamka řekla ať jde bez cepky, věci by si sice poznala, ale to neznamená, že by někde něco nenechala, ale to je v tomhle věku snad normální.
Spolehnout se ve všech bodech co pises mužu na skoro 7r. dceru, té stačí říct tak a tak to bude, ona si to zapamatuje, udělá.
4r.jsou ještě malé koťata, které se vše učí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
22.7.15 07:15

Svoje věci si hlídá, takže ty by nezapomněl, stejně tak čepici. Batoh si na výlety připravuje už sám (dává si tam nějaké hračky, připravené pití) a i ho důkladně sám bez rikani zapne.
Jenom ty peníze neudrží dlouhodobě v hlavě.

• Citovat
  • Upravit
26232
22.7.15 07:16

Peníze by asi uhlídat nedokázal, ale čepici a batoh bere jako součást sebe, protože do školky chodil po svých a s baťůžkem. Při odchodu automaticky čepice a batoh.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1518
22.7.15 07:17

Ctyrlete dite je jeste opravdu moc male na to aby bylo tak samostatne a zodpovedne. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3157
22.7.15 07:17

Tak myslím, že se asi očekává, že to zvládne. Není to tak dlouho, kdy jsem byla učitelkou v MŠ (soukromé) „upozorněna“, že mé 3,5 leté dítě si na výletě nebylo schopné rozepnout batoh a vytáhnout pití a pak ho dát zpět a zapnout batoh, a v tomto směru fungovat na výletě. Já jsem se tomu teda smála, protože je fakt že syn viděl batoh asi prvně v životě a neudělala jsem mu k tomu žádnou instruktáž, takže možná ani nevěděl že tam to pití má, moje chyba, nějak mi to nedošlo a batoh se u nás běžně nepoužívá :nevim: Čepici proti slunci to by asi zvládnout měli určitě i mladší si myslím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
22.7.15 07:18

Máš úplně normální dítě. Tohle fakt nezvládají ani starší a je to chyba vedoucích. Pokud udělají tábor už od 4 let, musí se umět o ty malé postarat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81477
22.7.15 07:22

Iani jedno. ani sestiletak. a to mam hodne samostatne deti. ctyrletacka si nakupuje bezne neco. takze takove penize ma v ruce casto. ale kolik vrati tolik vrati. na vraceni se ale pta ( prachy jsou jeji, ma dvacku na tyden a vi, ze zz tech vracenych semtam nasetri. na dalsi). klobouk by si asi vzala, nosi ho rada, talze spis z paradnictvi nez ze zodpovednosti. zarazi mi plastenla- k cemu probuh ji vlacela sebou? ikdyby zaclo chcat jak z konve, tak v tomdle vedru ji to snad necces navlict…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí