Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím o radu, jak odnaučit cucání palce. Barborce jsou skoro 3 měsíce, odmalička odmítá jakýkoliv typ dudlíku, chvíli ho podudá, následně hned vyplivne. Když se potřebuje uklidnit, usnout, šup, už tam strčí paleček. Ze začátku střídala prstíky, ted začíná preferovat jen palečky… Pohled je na to hrozný, bojím se, aby jí to nezůstalo. Poradíte, jak na to?
buresinko ja myslim ze ve trech mesicich to zadna hruza neni.az ji bude rok pak bych se chytala za hlavu a zkousela odnaucit…proste ji to tak vyhovuje nechce dudlik a s prstickem v puse se ji treba dobre usina.vlastne bud rada ze nechce dudlik,aspon se ji nebudou kazit zoubky a nebude zavislakem do tri let jako ma dcera(jsou ji dva a pul)
No ale macerovaný paleček, erdito, není žádná výhra.
Já bych se ji radši snažila přesvědčit na toho dudlíka. Co třeba párkrát namočit dudlíka v mlíčku, které ji dáváš ? Nebo ji do ručiček cpát kousací hračky, třeba by ji nějaká zachutnala. My jsme dávali malé na noc tenké rukavičky, ale teď v létě to asi není dobrý nápad.
Buresinko , Mates si nejradši žere celý pěsti. Obě, nejlíp naráz
Neřeším to, někde jsem četla, že to tolik růst zubů neovlivňuje, tudíž, ať si dudá (jinak dudlíka nechce ani vidět). Moje sestřenice si dudala palec snad do sedmi let. Následky to na ní nezanechalo. (jen když se do něj jednou řízla a měla ho zavázaný, tak byla nešťastná, že si ho nemůže cucat, prý ten druhý jí nechutnal)
A jinak, co bys s tím chtěla dělat? Ručičku si bude dudat i v rukavičce a na nějaké jiné metody ani nemyslím.
My jsme právě z tohoto důvodu naučili radši na dudlík. A když jsme pak usoudili, že je na čase se ho zbavit, tak jsme ho vyměnili s Ježíškem za kolo a miminko (panenku). To by s palečkem nešlo
Opravdu jste vyzkoušeli všechny typy dudlíku? Anežka taky všechno odmítala, až pak jsem narazila na nějaký speciální drahý značkový (ani kulatý, ani vykrojený, spíš takový zploštělý) a po nějaké době zjistili, že úplně stejný mají v DM drogerii za pár korun (v porovnání s tím značkovým) a že nám udělá stejnou službu.
no ja jeste opravdu neslysela aby byl nejaky problem s paleckem ktere si mimco cuca..dela to spousta miminek.ja bych ho nechala pri tom kdyz se mu to libi.tot muj nazor.a ve trech mesicich si to jeste stopro muze dovolit
Babeta píše: čičinko, u nás právě ta rukavička zabrala
U nás by nezabrala. Mates je ublinkávací, takže má pořád nainstalovaný cintáček. Velmi často si ho ručičkama nahrne do pusiny a dudá prsty přes něj. A vůbec mu to nevadí ![]()
My jsme na tom úplně stejně-dudlík nee,zkoušela jsem latexový,silikonový,kulatý,plochý a nic-párkrát potáhne a dudel letí ven
Zatím to v těch 3 měsících taky neřeším,ale co až bude větší-dudel vyhodím,ale palec neuřežu
A ruce cpe do pusy i přes plínku,bryndák a hračky taky.
Tak my dudlík máme a když chce, tak si ho stejně vyplivne a vrazí si do pusy ruce. Občas mu to zkouším vyměnit, ale stejně si to udělá podle sebe
Takže to neřeším, páč netuším, co bych ještě mohla jiného udělat - když zrovna drží v ruce triko, žužlá i triko (koneckonců jeho otec to dělá dodnes
), takže rukavičky by ho těžko zastavily… Řešit to budu, až mu kdyžtak bude víc a bude to „nevhodné“…
Jejda - už zase?
![]()
Já si cucala palec ještě v první třídě - zuby mám ukázkové, palec neplacatý - už jsem to tu párkrát psala.
No a naše mladá si cucá palec taky - jo možná je z toho někdo na nervy, ale já to neřeším. Protože si pořád ještě pamatuju, jak mi naši sypali na palec pepř a tak různě. Na nervy jsme z toho byli všichni a stejně to bylo prd platný.
No a palec má jednu velkou výhodu - nemusíš v noci vstávat a hledat dudlík
![]()
Moc by mě zajímalo, jestli existuje vůbec nějaká studie o škodlivosti cucání palce a dudlíků. Protože co člověk to názor.
Ahojte,
tak naší elišce byly teď 2 roky. Dudlíka jsme zkoišeli (když byla mimčo, samozřejmě) bohužel ho odmítla. Takže se stalo přesně to, co je tu popsáno. Našla si paleček.
Eliška si ho cucá když je unavená. Cucá si ho dodneška. Já osobně jsem z toho nešťastná a nevím, jak ji to odnaučit. Takže jen doufám, že za chvíli bude mít dost rozumu a pochopí.
Pravda ale je, že ve školce jsem měla několik dětí, které si cucaly palečky před spaním třeba ještě v 5ti letech. To už doufám Ela bude odnaučená.
Bohužel tedy nevím jak na to. ![]()
o škodlivosti cucání palečku jsem slyšela, že právě může zůstat viditelně slabší, že můžou růst nakřivo zoubky. Ale vím to od kamarádek, víc jsem se po tom nepídila. A asi jako každý zlozvyk, čím dýl se nechá, tím hůř se odnaučuje. Znám jednu holku, která si cucala palec na potítku při matuře, fakt to nevypadalo hezky. Na druhou stranu, jsou i horší věci.
Ahoj,
moje dcera si taky cucá palec - jen jeden. Zatím vypadá palec normálně, cucá ho při usínání (až usne, tak jí pak z pusy vypadne), nebo když je unavená, nebo má hlad. Řekla bych, že v tak brzkém věku můžeš max. přeučit na dudlík. Sama nevím, jak to budu řešit. Někomu zabralo palec nalakovat hořkým lakem na nehty, který se používá proti kousání nehtů (synovi to teda na kousání nehtů nezabralo a hryzal to i s lakem vesele dál). Akorát na tom laku je napsané, že je až od 3 let … tak nevím, jestli to risknu použít např. na roční dítě.
Tak já přidám taky zkušenost,ale ne svou,ale své tchýně,má devítiletou holčičku a ta si cucá palec dodnes,ale úplně nevědomky.Zkoušeli odnaučovat,rukavice,pepř,laky,ale nezabírá nic,prostě malá když usíná,tak jak se dostává do takového toho oparu,tak šup s palcem dovnitř,když se vzbudí o ničem neví a docela se i stydí,takže na veřejnosti by to 100% neudělala.Tchýně to nijak neřeší,jak taky,musela by jí přivázat ruce k tělu
Však oni se to ti děti časem odnaučí a když ne odnaučí je to jejich manželky a manželové
![]()