Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, ráda bych se zaptala maminek, jejichž batolata bohužel odmítla dudlík a ke zklidnění používají (používala) prsty. Dcera cca v 5 měsících přestala úplně používat dudlík a nahradila jej prsteníčkem a ukazováčkem
říkala jsem si, že ji chvilku nechám být, když ji to uklidňuje, ale dnes jsem si všimla, že na obou prstech se jí udělaly mozoly a to už se mi fakt nelíbí. Pediatr mě již dávno nabádal k poměrně razantním krokům, než k nim třeba přistoupím, zajímalo mě, jestli jste si s tímto nepříjemným zlozvykem někdo nějak neporadil a případně jak dlouho to trvalo.. díky za názory..
Bramburek - v tomhle asi neporadím, jsme dudlíkovci
Jen jsem ti chtěla napsat, že náš prcek se už s mozolkama narodil
Při každém UZ měl paleček v pusince, takže si vycumlal mozolky už v bříšku. Teď máme dudánka, i když někdy se tam ty prstíky dostanou ![]()
Přeju, ať ti holky poradí ![]()
Bramburku, ja bych mozna k tomu razantnimu kroku pristoupila, moje neter (7let) si dodneska cuca palec. No ¨samozrejme palec ma celej hnusnej, rozpraskanej a jakoby splostelej.
Můj syn nemá dudlík, ani si necucá prsty (občas sice prsty do pusy strčí, ale spíš jimi zkoumá svoje zuby - jinak radši cpe do pusy všechno ostatní, a to má v puse různé věci snad permanentně).
Ohledně toho cucání prstů je to samozřejmě hodně individuální. Někoho to přejde třeba až v 6 letech.
ahoj
no lehce se mluví dr. o razantnosti, když to není její dítě..... Bohužel neporadím, syn si od 4 měsíců cucá palec.. ve dne se ho snažím odradit… zaujmout, motivovat k tomu aby si ho do pusy necpal… na usínání ho používá neustále … zploštělej ho trochu má, to je jasný… ale to se růstem vyrovná i kdyby opřestal třeba až v těch 7 letech…
O radikálním kroku vůbec neuvažuji. Ono je daleko snazší sebrat dudlík, než odnaučit cucat věc, kterou mu nemůžu sebrat:o(
Nedávno měl na palcích takové jako kdyby malilinkaté puchýřky s tečkou uprostřed… byli jsme na kožním, dala nám na to nějaké krémy a za týden to zmizelo… Říkala že to dělají některá mýdla nebo že to může být mechanické poškození z důvodu cucání (že prostě tím cucáním tu kůži naruší a ta je potom míň odolná) Je fakt že po vyhození dětského mýdla Johnson baby jsme s tímproblém už neměli…
Ahoj
my si sice necucáme palec, ale máme zase jeden dudlík v puse a dva v ruce
, kamarádky malej si cucal palec tak, že mu hrozilo, že mu sleze i nehet, tak koupila v lékárně nějaký přípravek pro děti co si cucají prstíky, namazala a během dvou dnů si na prst ani nevzpoměl, asi to koupím i na dudlíka ![]()
Markéta
Ahoj,
dcera si cucá palec, našla si jej když ztratila dudlík.. a tak jsme dudlík zrušili, protože by jinak cucala neustále.. pak se časem podařilo palec přes den zrušit, ale v noci jej používá stále.. když je nemocná, budí ji kašel, tak cucá hodně = hned zas mozoly… Ráno mi vždy hlásí, že bohužel stále potřebuje palec (čekáme na dobu,kdy už nebude potřebovat berličku jako klokánek Rú v medvídkovi Pú… až jako také zahlásí „Už to nepotřebuji,maji“… ale bohužel palce se nehodlá vzdát..
Hořký lak nezabral, rukavice apod. taky ne - vše si sundá.. náplast takié ne… víc drastické metody nechci, nechci z ní dělat neurotika či případ pro psychiatra.. takže to nehrotím ve zlém, ale je to problém…
Vždy při kontrole u zubařky trnu, kdy už uvidí změnu na patře a ve sklonu zubů.. nevíme jak se toho zbavit… ![]()
E. a Eli 2 a 3/4
Ahoj,
tak máme ten samý problém, akorát si syn necucá palec, ale dva prsty - ukazováček a prsteníček. Přes den se ho taky snažím zabavit, ale jen co se otočím, jsou prstíky tam a v noci je to děs, během noci vstávám a vyndávám mu ruku z pusinky, ale i když spí, za chvilku se zavrtí a automaticky je ruka v pusince zas. Zkoušela jsem i pepř, taky to nepomohlo, jen si ho opráší nebo ho o něco otře… Příští týden jdeme k zubařce, tak jsem taky zvědavá, co nám řekne.
Veronika
my jsme na tom úplně stejně! Taky ty dva zatracený prsty. Vypadá, jako když dělá na celej svět paroháče. A mozol má jen malý a na prostředníčku. Je silnější, tak asi víc dře o zoubky.
Jako úplně malinký si cucal paleček, ale snažila jsem se mu ho vyndavat, tak si našel náhradu. Moc šťastná z toho nejsem, ale zatím jsme nic drastického nezkoušeli - ani mastičky, ani pepř. Pořád doufám, že ho to přejde samo. Ale je to asi s časem spíš horší. Myslela jsem, že až bude lézt (zatím nechodí), tak nebude mít na prsty čas, ale na cucání je vždycky času dost
, prostě si sedne na zadek a znuděně si cucá. A to ho můžu zabavovat sebevíc. Takže taky čekám, jestli se někdo ozve s nějakou spásnou radou. Ale pochybuji. Ale na střední už si snad prsty cucat nebude, ne? ![]()
V tomhle jsme s vami. Maly si zacal cucat prsty taky kolem3-4mesice. Pak to preslo, uz jsem byla zoufala. A ted je to zpatky, rostou nam zuby.
Muzu se zeptat, jake drasticke kroky doktor radi? diky
Mám doma 4 měsíčního broučka, který odmítá dudlík… Vyzkoušela sem snad všechny typy a druhy… Chvíli cucá a pak šup a je venku. Má radši paleček a ted snad i celou ruku!!! Jak na to? Máte někdo zkušenost s odnaučením cucání prstíků?? jak mimino donutit aby dumlalo dudlík a né prsty? ![]()
Mě by zase zajímalo proč ho nenechat???
Proč se vlastně dětem tak vehementně zakazuje cucání palce???
![]()
Nerýpu, vážně to nevím… ![]()
NEVÍM, ALE DOKTORKA NÁM HNED ŘÍKALA JEN NÉ PALEC!!! Dudlík jednoho dne vyhodíte, ale palec ne… Zřejmě jde i o zoubky… ![]()