Cukroví bez pšeničné mouky

2782
25.11.19 09:10

Cukroví bez pšeničné mouky

Ahoj, sháním osvědčené a vyzkoušené recepty na vánoční cukroví BEZ pšeničné mouky. Jiné mouky, jako žitná, pohanková, rýžová atd., jsou v pohodě a nevadí.

Abych i já přispěla, dostal se ke mně recept na žitné perníčky. Vyzkoušené nemám, teprve se na ně chystám:
Perníčky z žitné mouky
700 g celozrnné žitné mouky
250 g cukru (nejlépe třtinového)
200 g másla
4 vejce
4 lžíce medu
1 lžíce perníkového koření
1 lžička strouhané citronové kůry
1 prášek do pečiva
1 vejce na potření

Ze surovin vypracujeme těsto, které necháme minimálně 24 hodin odpočinout v chladu. Těsto vyválíme na požadovanou tloušťku a vykrajujeme tvary. Na pečícím plechu potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme ve středně rozehřáté troubě do zlatova.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3584
25.11.19 09:27

To jsem zvědavá. Právě perníky se tradičně pekly spíš z žitné mouky (alespoň tak praví moje kuchařka po babičce), ale u ostatního cukroví nevím, jestli bude dobré. Mimochodem doporučuju perníčky potírat vejcem až těsně po vytažení z trouby, ne předtím, to nemají tak pěkný povrch.

A špaldová je taky problematická? (vím, že je to druh pšenice, ale někteří, kdo se vyhýbají klasické bílé mouce, tak s celozrnnou špaldovou to mají v pohodě, má i jiný obsah lepku apod.) Já peču takřka všechno z celozrnné špaldové, prostě jen nahradím v receptu „normální“ mouku za tuto. Ale s žitnou nebo s těmi obilnými moukami to asi tak jednoduché nebude, to by bylo tuhé. :think:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
2782
25.11.19 09:36

@klamonožka
S tím potřením po vytažení z trouby to zkusím, díky za tip. Špalda je snad ještě horší. Jde o alergika, který má i při kontaktu pšenice s kůží okamžitě reakci, když ji sní, tak je to ještě horší. Není to celiak, lepek jako takový mu nevadí.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
36443
25.11.19 09:38

Já dělám bezlepkové už leta a je skvělé. určitě jsem tady ale do nějaké diskuse recepty vkládala a fakt se mi nechce znova.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
2782
25.11.19 09:40

@Pudloslava zkusím najít, díky :)

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
52184
25.11.19 10:55

Ja letos zkusila do perniku kombinaci spaldove a bezlepkove. Vcera jsme to pekli. Trosku jsem trnula, jestli se mi nerozjedou, jestli budou drzet tvar.
A jsem nadsena. Chutove jsou lehke. Decka se mi do nich pustili.
Takze budu experimentovat dal.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
52184
25.11.19 11:16

A nekde jsem zahledla recept, kde byla mandlova a ryzova mouka. Jen si nejsem jista, jestli jsem si to ulozila. Divala jsem se na Pinterest, tam je receptu.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
52184
25.11.19 11:20

@klamonožka zalezi na telu asi. Nase souseda spaldu snasi velmi dobre, prestoze psenicnou ma potvrzenou, ze ji nedela dobre. Mivala fleky na obliceji, kdyz snedla rohlik atd., takze tohle je individualni.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
14039
25.11.19 11:29

@Murka Nějaké recepty už tu jsou ;)

Jinak holky, o své recepty se můžete podělit i tady ve výměně receptů a získat dárkový balíček od Amylionu :palec:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
2782
25.11.19 17:46

@lucynka25 díky, už jsem něco opsala a určitě zkusím upéct
@Kelsey na Pinterestu jsem nekoukala, díky.
Ono těch receptů se dá najít dost, ale jde o to, že tam nebývají zkušenosti těch, které je vyzkoušeli. Vloni jsem zkoušela nějaké nové recepty pro nás a několikero cukroví leží na kompostu určitě ještě teď, bylo nepoživatelné, tvrdé, ani psi to nežrali :D

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mohlo by vás zajímat