Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
A proč nejsou dobré hodnoty dlouhodobého cukru, ani lačné glykemie? Držíš přísnou dietu? Hlídáš si počet sacharidů, vážíš si jídlo?
Nekompenzovaná cukrovka může mít za následek špatnou adaptaci miminka po porodu.
Nemusí dobře fungovat placenta, což vede ke špatnému zásobení miminka a jeho postižení.
Nejvíc bych apelovala v dia poradně - v případě, že dodržuješ vše jak máš - aby zkompenzovali cukrovku.
A domluvila se na tom, kdy nejpozději vyvolat porod.
Já bych taky teda měla strach. Měla jsem cukrovku krásně kompenzovanou jídlem a stejně mi porod vyvolávali. Při cukrovce totiž není hlavní problém váha miminka, ale to všechno okolo. Stárne i mnohem rychleji placenta.
@lasička1 píše:
A proč nejsou dobré hodnoty dlouhodobého cukru, ani lačné glykemie? Držíš přísnou dietu? Hlídáš si počet sacharidů, vážíš si jídlo?
Nekompenzovaná cukrovka může mít za následek špatnou adaptaci miminka po porodu.
Nemusí dobře fungovat placenta, což vede ke špatnému zásobení miminka a jeho postižení.
Nejvíc bych apelovala v dia poradně - v případě, že dodržuješ vše jak máš - aby zkompenzovali cukrovku.
A domluvila se na tom, kdy nejpozději vyvolat porod.
To se samozřejmě děje, diabetolozka mi zveda inzulin skoro každý týden, zacinala jsem na dvou dávkách…
Dietu držím přísnou, několikrát jsme procházeli jídelníček, ale nepomáhá to…
No, jenze ja nevim, jak se tam domluvit. Byla jsem z toho překvapená, ale doktor se vsim hned hotovy. Rekl jenom: „pokud z niceho nic dítě skokově nepribere, tak vas nechame prenaset, pro me jste nizkorizikova“. Jak jsem jiz zminila, je to přímo v nemocnici, na ambulanci rizikovky je pokazde nekdo jiny, nevim, ceho bych se tam domahala.
A dalsi kontrolu mam dva dny pred terminem…
Nevyvolává se s inzulinem do 10j denně. Když máš stále špatně hodnoty, tak proč nenavysis inzulín?
Jinak mi dia napsala doporučení na vyvolání, měla jsem taky medikaci. Tak zkus ji o to poprosit.
@Mediula píše:
Nevyvolává se s inzulinem do 10j denně. Když máš stále špatně hodnoty, tak proč nenavysis inzulín?
Ale vždyť říkám, že navyšujeme s doabetolozlou každý týden… Sama s davkou inzulinu hýbat fakt nebudu. Začínala jsem v 28tt na diete, pak na dvou jednotkach. Ony ty lačné cukry nejsou zas tak katastrofální, jsou zvýšené mezi 6 a 6.5 většinou. Problém je pry ten dlouhodoby, ale tomu ja nerozumim. Ten byl spatne od prvnich odberu na diabetologii.
Temto vecem nerozumim, cukrovku jsem nemela, ale vubec to na me nepusobi dobre. Ja osobne bych vzala partnera jako podporu, domohla bych se kontroly v nemocnici co nejdriv s tim, ze mam problem, ktery je potvrzen na diabetologii ( k tomu dolozit zpravunod diabetolofa) a ze to chci resit. Clivek musi byt asertivni, nekdy opravdu hodne. Ale ver, ze kdyz asertivni budes a das jasne najevo, ze mas pocit, ze to docela flakaji, tak to fkakat prestanou. Kdyz pak dite bude mut nakej probkem, tak ba bejakym blb*ovi z ambulance si nevezmes ale vubec nic…zahod stud a jednej
Co na to říká tvoje gynekoložka? Zkus za ní zajít a probrat to s ní. Mě dal gynekolog žádanku na císařský řez a oni to respektovali. Akorát nevím jestli to jde i v případě když docházíš už jen do nemocnice. Já ještě chodila ke svému.
@Anonymní píše:
Ale vždyť říkám, že navyšujeme s doabetolozlou každý týden… Sama s davkou inzulinu hýbat fakt nebudu. Začínala jsem v 28tt na diete, pak na dvou jednotkach. Ony ty lačné cukry nejsou zas tak katastrofální, jsou zvýšené mezi 6 a 6.5 většinou. Problém je pry ten dlouhodoby, ale tomu ja nerozumim. Ten byl spatne od prvnich odberu na diabetologii.
6 a 6,5 nalačno je sakra hodně, i pro netehotnou to ukazuje na zdravotní problém. Neradim ti, abys navyšovala bez porady s dia (to snad někde píšu?). Navyšovat se může co tři dny, pěkně ti to zanedbává a s temihle hodnotami bych na vyvolání trvala.
@Anonymní píše:
Mě s cukrovkou nechali týden přenášet u obou dětí. Hlídali váhu a bylo v normě. Když se týden nic nedělo, tak vyvolávali.
Ja mam cukrovku ale ne tehotenskou. Mam 2.typu uz rok a pul. Řešeno jen dietou a dlouhodobý cukr v pořádku. Od ty doby co jsem těhotná se mi lačna začala trochu zvedat. Po jídle se měřím a všechno v normě prochází mi jidlo na 90% skoro vsechno. Sladké si prý muzu dat 1-2 za týden ale s nejakou aktivitou. Nasadili mi přesto léky ze se cukr bude těhotenstvím zvedat.
Chodim taky do rizikovky kde si mne teda dost hlídají ale ne jen kvůli cukrovce. Jsem hodne riziková. A kvůli cukrovce musim na vyšetření srdíčka plodu. Sleduji kazde zvýšení a dloubou se v tom. (jsem riziková kvuli předešlému tehu kdy jsem i mimi prisla, ted vysoky tlak, cukrovka a velke riziko preeklampsie)
Ale je divné ze to u tebe to řeší ze neřeší. Mne řekli kolem 12 týdne ze mně nenechaji přenášet kvůli cukrovce a porodim kolem 38 tydne možná i dřív protože nechtějí riskovat.
Nebo se bude vyvolávat kvůli preeklampsii.
@Anonymní píše:
Ahoj maminky…Jsem prvorodička, mam těhotenskou cukrovku s 8 jednotkami inzulinu. Diabetoložka je zděšená z mého dlouhodobého cukru, prý je to průser a při těchto hodnotách může být patogenní.
Lačné hodnoty také zvýšené.
Chodím do rizikové poradny v nemocnici, ale nejsem moc spokojená, přijde mi, že nejsou moc důslední a vlastně toho moc nezkontrolují, se svou gynekoložkou jsem si byla jistější… Krev mi nikdo nebral od prvního screeningu s výjimkou diabetologie, kde se samozřejmě odhalil další problém, ale nikoho to moc nezajímá. Alespoň nám tedy dělají váhové ohady.
Miminko na ultrazvuku vypadá prý v pořádku, váhový odhad je normální, spíš trošku nižší.
Všude čtu, že u cukrovky je běžná praxe vyvolávání porodu v termínu nebo i dřív, a že hrozí úmrtí miminka s přibývajícím týdnem těhotenství. Nevím, jestli to přímo souvisí s porodní váhou nebo nikoliv, nicméně jsem celá vyděšená.
Jsem teď 38tt. Doktor v nemocnici mi na poslední kontrole řekl, že mě nechají přenášet, pokud porod přirozeně nezačne dřív, protože váhový odhad je v pořádku, sestra mě objednala na kontrolu dva dny před termínem (tři týdny po předchozí kontrole).
Má někdo zkušenost s přenášením při cukrovce, především pokud hodnoty nejsou moc dobré?
Děkuji za odpovědi a zkušenosti.
Měla jsem úplně to samý…ale moje Mudr řekla, ať se z porodnice ani nehnu a trvám na vyvolání v den termínu… střídali se na monitorech každej týden jiní mladí doktoři… každej tvrdil něco jinýho… nechat přenášet, druhej nechat vyvolat… trvala jsem na vyvolání a byla sem schopna jim to tam převrátit vzhůru nohama, kdyby byli proti… nehodlala jsem vůbec nic už dál riskovat… první děcko jsem taky přenášela a museli vyvolávat..u druhého jsem na tom byla stejně, žádný otvírání a ještě ta cukrovka 7 jed.na noc inzulínu. Takze jsem nechtěla nic nechat na žádné přírodě… stačilo mě co jsem zažila pár dní před termínem na kontrole v porodnici u jiné rodičky.
@Anonymní píše:
Taky bych saa s inzulinem nehybala.
Pokud se ti nelibi jejich pece, zkus zmenit porodnici, tedy rizikovku.
Vim, ze ne v kazde porodnici jsou schopni se o diabetcku s inzulinem posterat. Vetsinou jsou to ty velke nemocnice. Jestli se ti to v te tve nelibi, tak zkus nejakou jinou. Tvoje diabetolozka by mohla vedet, kde jinde jsou schopni se o tebe postarat. Nebo se s ni zkus poradi, jak to vidi ona. Klidne se ji sver se svymi obavami.
Nebo muzes zkusi alespon pozadat o konzultaci jinde, pokud to mas dostupne.
Ale opravdu ne v kazde porodnici se staraji a diabeticky s inzulinem.
Moc ti drzim palce, at to vse dobre dopadne. Pevne nervy.
Ahoj maminky…
Jsem prvorodička, mam těhotenskou cukrovku s 8 jednotkami inzulinu. Diabetoložka je zděšená z mého dlouhodobého cukru, prý je to průser a při těchto hodnotách může být patogenní.
Lačné hodnoty také zvýšené.
Chodím do rizikové poradny v nemocnici, ale nejsem moc spokojená, přijde mi, že nejsou moc důslední a vlastně toho moc nezkontrolují, se svou gynekoložkou jsem si byla jistější… Krev mi nikdo nebral od prvního screeningu s výjimkou diabetologie, kde se samozřejmě odhalil další problém, ale nikoho to moc nezajímá. Alespoň nám tedy dělají váhové ohady.
Miminko na ultrazvuku vypadá prý v pořádku, váhový odhad je normální, spíš trošku nižší.
Všude čtu, že u cukrovky je běžná praxe vyvolávání porodu v termínu nebo i dřív, a že hrozí úmrtí miminka s přibývajícím týdnem těhotenství. Nevím, jestli to přímo souvisí s porodní váhou nebo nikoliv, nicméně jsem celá vyděšená.
Jsem teď 38tt. Doktor v nemocnici mi na poslední kontrole řekl, že mě nechají přenášet, pokud porod přirozeně nezačne dřív, protože váhový odhad je v pořádku, sestra mě objednala na kontrolu dva dny před termínem (tři týdny po předchozí kontrole).
Má někdo zkušenost s přenášením při cukrovce, především pokud hodnoty nejsou moc dobré?
Děkuji za odpovědi a zkušenosti.