Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,
Mám dotaz jestli mate doma někdo dítko s cukrovkou? Jak jste přišli na to že by jste mohli mít cukrovku nebo co bylo za impulz ze jste šli s dítkem k lékaři? A pokud někdo mate doma takové ditko jak moc vám to změnilo nebo vašemu malému to změnilo život? Mám doma 5leteho kluka a cekame na vysledky jestli to bude cukrovka nebo ne tak jsem z toho cela nervozni
moc dekuji za jakoukoliv odpoved
Já osobně nemám. Ale mám v okolí. A změna velká byla u rodiny kde s všichni stravovali dost špatně. A pak se muselo najet na dietu. Dítě to nechtělo jíst. Jak nejedlo, cukr v háji. Když jedlo špatná jídla, cukr v háji. Nakonec muselyvšichni změnit stravování. Nikomu se do toho nechtělo, všichni to nesli těžce.
V druhé rodině to moc změna nebyla. Ale tam mají diabetes v rodině, takže s touto možností počítaly. Dokonce bych řekla, že i připravovaly.
@Petra9876543210 brácha má. Zjistili mu to v 8 letech. Hodně najednou zhubnul, pořád měl hlad, pořád měl žízeň. Život mu to změnilo hodně, zvlášť proto, že ji má fakt těžko zvladnutelnou a přidaly se další nemoci. Rozhodně to nebylo stravou ta byla ok a zvladnutelna. Ale často měl hypoglykemie při sebemenším pohybu a hyperglykemie taky dost často, z ničeho nic.
Nas byl diagnostikovany, kdyz nemel ani tri roky. Nejdriv dostal akutni prujmovou infekci a ono to tak nejak preslo do slabsiho chronickeho prujmu. Takze hubnuti pusobilo logicky. Az zpetne jsem si vybavovala, ze byly dny, kdy najednou nechtel moc jist, jen hodne pit. Byl cerstve ve skolce a najednou se zacaly objevovat nehody, ze se pocural. Zase v tomhle veku to bere clovek jinak. Ale sli jsme k dr, ze ten chronicky prujem se musi resit, ze je to divny, aby kluk potreboval 4-5× za den. Noa jen jsem tak bokem neco prohodila o tech pocuranych nehodach a dr okamzite delala testy v moci a jeste ten den jsme valili na krev do nemocnice. Druhy den nam volala a jeli jsme uz do centra, kde jsme dostali instrukce. Diky doktorce jsme to zjistili, kdyz mel glykovany 8,coz je v techto pripadech hodne brzo. Jinak jsme zkouseli jist tak nejak „normalne“ zdrave, ale to tem cislum dobre nedelalo. Takze za par mesicu na to jsme postupne presli vsichni na low carb. JInak se kluk neomezuje skoro nijak, na dietu je zvykly, protoze ji ma od tri let, dela sporty, i do hor mimo civilizace ho beru (jen mam proste extra kabelku na ruzne „scenare“, treba ze si strhne kanylu pri lezeni ze skaly atd). Jedine, co ted nemohl, je prespat u kamarada. Na to psychicky nemam. Nedavno tu takhle umrela jedna holcicka. Ale cekame na novou pumpu, ktera je zase neco bezpecnejsi, tak mozna uz i to se blizi. ![]()
Hlavni je s detma nejednat, jak s nemocnyma. Ja jednu takovou rodinu v okoli mam, kluci se znaji ze skoly, ale maminka kvuli nemu sla do jine prace, o klukovi mluvi porad stylem „chudacek malej“ a to se opravdu neda. Uz i ten kluk je proste poznamenany tim pristupem. ![]()
Drzim palce at tp zvladnete. ![]()
@Lelio píše:
@Petra9876543210 brácha má. Zjistili mu to v 8 letech. Hodně najednou zhubnul, pořád měl hlad, pořád měl žízeň. Život mu to změnilo hodně, zvlášť proto, že ji má fakt těžko zvladnutelnou a přidaly se další nemoci. Rozhodně to nebylo stravou ta byla ok a zvladnutelna. Ale často měl hypoglykemie při sebemenším pohybu a hyperglykemie taky dost často, z ničeho nic.
Ten nas taky reaguje na pohyb strasne moc, musim odpojovat od pumpy a jeste cpu tabletama.
Tohle se pry v dospeosti ustali.
JInak prave LC toho naseho stabilizovala hodne, ony ty sacharidy ovlivnuji i potrebu bazalniho inzulinu, proc to tak je netusim.
My žádné příznaky nemame. Jen je mu z pusinky citit aceton a doktorka mu brala moč a ze to vypadá na cukrovku ale zatím to potvrzené nemame ![]()
@Lenka_Hal on to má hrozné i teď po třicítce. Zkusím mu to doporučit, ale myslím, že mě nebude poslouchat
díky za tip
Právě řešíme u dcery 8 let, zjištěno teď. Dcera nedávno zhubla a hodně lila a chodila v noci na WC. Bohužel nikoho z nás nenapadlo, že by mohla mít cukrovku. Jednoho dnes začala zvracet a během několika hodin glykemicky šok. Na podrobnosti ohledně diety a inzulínu ještě budeme čekat.