Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj ve spolek, mám jen dotaz na pejskařky, jak to probíhá na cvičáku? ![]()
Plánujeme tam chodit každou sobotu ráno asi na hodinu a půl s našim psím miláčkem - 7mi měsíční šarpej. Máme dvouletou dcerku, tak chceme přeci jen aby poslouchal ![]()
Jak to tam probíhá? Může dcerka s námi??
Moc díky ![]()
Lepší je to bez dětí. Ať si zvykne prvně na jednoho pána, stejně bude uznávat jako hlavní autoritu jen jeho. Pak bude poslouchat i děti, je potřeba mu ukázat, že pes je až poslední ve smečce. Jinak probíhá to tak, jak to je, buď skupinově, nebo indivindy, pes se učí, ty ho vodíš..
Taky doporučuju bez dětí nebo zbytek rodinky jen nenápadně přihlížet (dcerka pod dohledem). Pokud jdete do nějakého hromadného, tak mají většinou na začátku štěňátka volno na hru, potom se něco cvičí, pak zase volno… Sebou motivaci tj. oblíbená hračka nebo pamlsky. Hlavně fajn cvičák, kde se budete všichni cítit dobře ![]()
@napresdrzku píše:
Lepší je to bez dětí. Ať si zvykne prvně na jednoho pána, stejně bude uznávat jako hlavní autoritu jen jeho. Pak bude poslouchat i děti, je potřeba mu ukázat, že pes je až poslední ve smečce. Jinak probíhá to tak, jak to je, buď skupinově, nebo indivindy, pes se učí, ty ho vodíš..
neřekla bych, se pes se učí. na správném cvičáku se učí právě páníček. ten psa vede, tudíž to musí umět. pokud člověk umí, pes taky umí.
jinak na cvičáku to chodí různě. záleží, jak dobrý cvičák to je. jestli normální, tzv. svazarmovský, kdy chodí lidi v řadě a „cvičí“ co jim trenér řekne - tenhle styl je dost na nic. nebo už lepší cvičák, kdy vám vysvětlí, proč co pejsek dělá, naučí vás něco o psím chování a podobně. není cvičák jako cvičák a na některé cvičáky je lepší ani nechodit. vyhozené peníze.
Byla jsem jednou a pak už ani párem volů. Probíhalo to tak, že jsme psy (štěňata) vodili prakticky celou dobu na vodítku sem a tam a paní se zdálo ohromně důležitý učit nás, jak se správně otáčet. Pak nás nahnala na jakousi kladinu, kterou jsem v půlce odmítla, že nehodlám psa stresovat. Nevím, jestli jsou to obvyklé praktiky a možná jsem divná, ale přijde mi důležitější jako první cvičit přivolání a ne správnou chůzi na vodítku
Každopádně domácím samocvičením pes v půl roce ovládal jakýsi základ -sedni, lehni, přines, ke mně, na místo, hop, zůstaň, fuj- takže nijak blbej není (to narážím na tu kladinu, kde se jen klepal). Časem přibyla chůze u nohy a víc nepotřebujem. Stálo mě to jen pár pytlíků piškotů ![]()
@Granda jo tak to byl asi ten náš případ, všichni v řadě, chodili všichni nebo po jednom.
@zuzouš co znám cvičáky z okolí, tak taky málokoho něco naučili. Ale brala bych to alespoň jako dobrou socializaci ![]()
@Verca1989 socializovanej byl no jéje, máme ještě další dva psy, tchánovci tři, když byl štěně, bydleli jsme v Praze. Mě to spíš tak nějak zklamalo, čekala jsem mnohem víc ![]()
Příspěvek upraven 30.06.13 v 21:16
Jéééje, no malé je rok a půl, tak ji necháme u babičky, nejspíš.
Jestli je to nějaký kloudný kurs pro štěňata, tak si nejdřív volně hrají, pak si je páníčci odchytají, přičemž se ukáže, kdo má nejlepší pamlsky a při té příležitosti se probere nácvik povelu „Ke mně“. Pak typická vlastnost vodítka, totiž jeho omezená délka, a vaše snaha, aby štěně na něm spořádaně capkalo (to se opět ukáže, kdo má nejlepší pamlsky). Pak nějaké to Sedni, Lehni a různé jiné. Cvičí se hromadně tak, že instruktor vydá instrukce a vy se jimi pak pár minut snažíte řídit
A je to prokládáno volnou hrou, štěňata se nevydrží moc dlouho soustředit.
Ahoj, no já taky chodím na cvičák, tady u nás…
od začátku i s malým (dva měsíce zpět), kterému je 10 m, ale vždy ho někdo hlídá a nikdy tam s ním nejsem sama, chodíme mezi štěňata (Rony bude mít 8 m), ale nikdy člověk neví
co se může přihodit ![]()
nás tedy učili přivolání, pak k noze, chůzi u nohy, vlevo, vpravo v bok a pak překážky (nakonec) víceméně nám řekli, že je nutné, abychom se my naučili jak na to, že pes chodit a lehnout si umí, jen neví, že to zrovna po něm chceme
, te´d má Rony nemocnou nohu
kulhá, tak s ním mám pauzu, ale v úterý zase půjdu, protože je třeba aby byl mezi pesanama..
@Adriapia píše:
Ahoj, no já taky chodím na cvičák, tady u nás…
od začátku i s malým (dva měsíce zpět), kterému je 10 m, ale vždy ho někdo hlídá a nikdy tam s ním nejsem sama, chodíme mezi štěňata (Rony bude mít 8 m), ale nikdy člověk nevíco se může přihodit
nás tedy učili přivolání, pak k noze, chůzi u nohy, vlevo, vpravo v bok a pak překážky (nakonec) víceméně nám řekli, že je nutné, abychom se my naučili jak na to, že pes chodit a lehnout si umí, jen neví, že to zrovna po něm chceme, te´d má Rony nemocnou nohu
kulhá, tak s ním mám pauzu, ale v úterý zase půjdu, protože je třeba aby byl mezi pesanama..
Ahoj,
pořídila sis štěně k miminku. Můžu se zeptat, jaký to je? Taky bych si ráda pořídila pejska a malýmu jsou necelý 4 měsíce, tak by mě zajímalo to dobrý i to špatný.
Děkuju ![]()
Ahoj, mám 9 měsíčního křížence československého vlčáka a chtěla bych s ním začít chodit na cvičák. Nějaké základy má, začíná přicházet do puberty. Tak bych potřebovala vědět, jestli je to v tomhle období vůbec vhodné. Díky.