Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Dobrý den, máte zkušenosti z cvičením dle Mojžíškové? Je možné chodit na nějaký kurz v okolí Ostravy? Pomáhá to řešít problém z otěhotněním jak tvrdí ve spoustě článcích na netu, máte osobní zkušenost. Zvládne to človek s pomocí knížky či videokazet (DVD), které jsou prodejné i na netu?
@paláček Je to Mojžíšová ![]()
Cvičit určitě můžeš doma, ale nejlepší účinek to má, pokud to kombinuješ s odblokováním, které dělá fyzioterapeutka. Takže za mě určitě chodit někam na rehabilitaci nebo tak. Pojišťovna to hradí, může ti to napsat gyndař nebo praktik.
Chodí to tak, že na prvním sezení tě fyzioterapeutka prohlédne, naučí tě sadu cviků, tu měsíc cvičíš a pak jdeš na odblokování, kde tě i znova vyšetří (sleduje pokroky a zlepšení) a zopakujete si cviky, jestli je děláš dobře, případně ti je pozmění, něco přidá atp.
Jdeš tam celkem 6×.
Pokud jde o Ostravu, tak bohužel neporadím…
Určitě to pomáhá…ikdyž já zrovna nemám problém otěhotnět, ale donosit. Cviky jsou celkem jednoduché, ale určitě bych necvičila pouze podle knihy nebo podle DVD, nejlepší je se obrátit přímo na nějakou fyzioterapeutku, která provádí i jednou měsíčně mobilizace, bez kterých to nemám nic moc význam…jinak teda mě to pojišťovna neproplatila, ale tak mě moc netrápí
@paláček Ahoj já jsem cvičila podle Mojžíšové a zadařilo se, snad do 3 měsíců jsem otěhotněla
, chce to ale poctivě cvičit každý den. Myslím, že je lepší když budeš mít nad sebou dohled. Já jsem to navíc ještě podporovala různýma čajíkama. Bohužel nejsem z Ostravy.
Cvičila jsem podle Mojžíšové kvůli bolestem zad, ne kvůli otěhotnění a můžu určitě doporučit v kombinaci s fyzioterapií. I to cvičení se učí na rehab.odd. a jsi i pod kontrolou fyzioterapeutky nebo Mudr. Má to určitě větší efekt kombinovat to cvičení s tím, že tě „odblokují“ kde je potřeba. Cvičení to pomáhá udržet.
Když jsem cvičila nejen tu Mojžíšovou ale i jené cviky, Mudr. mě po měsíci cvičení a rehabilitace upozornil, že pokud nechci otěhotnět, mám si dávat pozor, že mám pánev v ideálním postavení, uvolněné vazy (co mají být)
Tak mě jen na to uprozorňoval…
Sama třeba podle knížky, kterou taky mám bych to necvičila, chce to kontrolu správných postavení.
Takže se to cvičí i v těhotenství, nebo jen aby se uvolnila pánev a žena pak má větší šanci otěhotnět. Já mám problémy s posltavením pánve, chodím trochu v předklonu a nikdy mi toto cvičení nenabídl. Muže to vážně předepsat i praktik jako rehabilitace?
@paláček Mě to praktik napsal, neplatila jsme pak nic. Většinou to ale asi píše gyndař. O tom, že by se to cvičilo i v těhotenství jsme neslyšela…
@paláček v těhotenství se také samozřejmě cvičit smí, ale co mi tak říkala má fyzioterapeutka tak první tři měsíce cvičení by se nemělo otěhotnět…jinak praktit by to asi předepsat mohl…mě to tedy předepsal ortoped, ale pojišťovna VZP tohle prý nehradí tak nevím
Proč by se první 3 měsíce nemělo otěhotnět? já právě myslela, že to je mimo jiné cíl cvičení. Viděla jsem nějaký pořad v TV, kde byly i rozhovory z matkami co otěhotněly. Je to teda spíš tak, že si tím žena da dopořádku tělo a poté se snaží otěhotnět. Čeho kontrétně cvičením člověk dosáhne?
Jak vám to pomohlo, jak se zlepšil Váš zdravotní stav?
@paláček takhle mi to řekla fyzio, nevím proč přesně ale otěhotnět by se prý ty první tři měsíce nemělo…jinak mě pomohla srovnat cyklus, díky cvičení mi nebolí záda a ani MS už není tak bolestivá, snad mi pomůže i k vytouženému miminku
Myslím, že když dojde k otěhotnění, NENÍ toto cvičení vhodné. Při cvicích se maximálně prokrvuje pánev, proto není vhodné pro těhotné, ať nedojde k potratu(to mi řekla porodní asistentka). Ale jako rehabilitace, případně podpůrně při snažení o mimi je to výborné.
@Tamaris tak mě zas řekla fyzioterapeutka, že když už cvičím přes půl roku tak že i v těhotenství určitě mám pokračovat, dokonce jsem viděla i na netu cviky dle Mojžíšové pro těhotné
@marinka5 píšu jen, že mě tak poučila PA. Když je těhotenství dobře usazené, asi nějaká překrvená pánev nehraje roli. Ale kdo ti to řekne předem, že.
Možná to bude podobné, když i běžkyně maratonu jsou schopné běhat dál i v těhotenství, aniž by je to ohrozilo… Obecně se říká, dělej na co jsi zvyklá nebo tvoje tělo - možná z tohoto pohledu to ta fyzioterapeutka doporučila cvičit dál. ![]()