Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
chci se poradit a zeptat na vaši zkušenost. Jsem ve 4 měsíci a chystáme se na Šumavu. Je OK jezdit na kole ve 4.měsíci těhotenství. Cítím se naprosto v pořádku…
díky,
Já jezdila. Stylem pani radová. třeba jen 10-15 km.
Záleží na tobě. Samotné ježdění po rovném podkladě těhotenství neohrozí. jen to riziko pádu.
Já jsem to taky řešila a radši jsem to neriskla. Nikdy nevíš, kdo do tebe může vletět nebo kde ti to může ujet a to riziko je potom fakt velké. Nechtěla jsem si to jednou vyčítat.
Já jsem jezdila, ale piánko - 20-30 km za celý den a jsem docela trénovaná. Pravda byly z toho první vazové bolesti, vyhysterčená jsem jela na pohotovost. Naštěstí MUDr. byl také sportovec, takže mě pochválil, že se hýbu s rozumem a že je vše v pořádku, akorát se prostě natahujou vazy a to bolí. Byla jsem cca 16 tt.
Někdo jezdí, ale já se bojím
Sice jsem nespadla už několik let, ale náhoda je blbec. Myslím, že se v dalších letech najezdím na kole ještě až až ![]()
Musíš si sama zhodnotit, jaké je riziko, že ošklivě spadneš. Já například jsem na kole radši nejezdila (na horském s nášlapnými pedály), protože padám. Na druhou stranu na lyže jsem v klidu šla
, takže je to fakt o individuálním zhodnocení rizika pádu.
Angua píše:
Někdo jezdí, ale já se bojímSice jsem nespadla už několik let, ale náhoda je blbec. Myslím, že se v dalších letech najezdím na kole ještě až až
Přesně tak, já jsem tuto sezónu prostě vynechala a příští rok už vyjedeme i s malou a najezdím se ještě až, až ![]()
Pipi 00 píše:
Musíš si sama zhodnotit, jaké je riziko, že ošklivě spadneš. Já například jsem na kole radši nejezdila (na horském s nášlapnými pedály), protože padám. Na druhou stranu na lyže jsem v klidu šla, takže je to fakt o individuálním zhodnocení rizika pádu.
Jenže to je těžké si takhle říct, já jsem na kole spadla snad naposledy jako dítě, ale stejně jsem si to neriskla, náhoda je fakt blbec a nikdy nevíš co tě potká. Ale samozřejmě znám hodně holek, které v pohodě jezdí. Je to fakt na každé z nás, jak je na to odvážná ![]()
Tedys píše:Pipi 00 píše:Jenže to je těžké si takhle říct, já jsem na kole spadla snad naposledy jako dítě, ale stejně jsem si to neriskla, náhoda je fakt blbec a nikdy nevíš co tě potká. Ale samozřejmě znám hodně holek, které v pohodě jezdí. Je to fakt na každé z nás, jak je na to odvážná
Musíš si sama zhodnotit, jaké je riziko, že ošklivě spadneš. Já například jsem na kole radši nejezdila (na horském s nášlapnými pedály), protože padám. Na druhou stranu na lyže jsem v klidu šla, takže je to fakt o individuálním zhodnocení rizika pádu.
Přesně. Když se jen trochu bojíš, že spadneš, nemá cenu to pokoušet, stejně by sis to neužila. To je pak lepší se jít v klidu projít.
A ještě něco. Pokud půjdeš, tak v klidu, moc nemakat, nepřehřát se.
Pipi 00 píše:Tedys píše:Přesně. Když se jen trochu bojíš, že spadneš, nemá cenu to pokoušet, stejně by sis to neužila. To je pak lepší se jít v klidu projít.Pipi 00 píše:Jenže to je těžké si takhle říct, já jsem na kole spadla snad naposledy jako dítě, ale stejně jsem si to neriskla, náhoda je fakt blbec a nikdy nevíš co tě potká. Ale samozřejmě znám hodně holek, které v pohodě jezdí. Je to fakt na každé z nás, jak je na to odvážná
tak na pohyb jsem zvyklá, mám doma 16m prcka a psa a bydlíme v Liberci, takže buď denně tahám kočárek a psa z kopce a zejména do kopce (celkem v tempu), nebo když je počasí vyrážíme do Jizerek na výlety. Spíš jestli někomu dr.přímo cyklistiku nezakázal kvůli drncání nebo něčemu jinému…
V těhotenství jsem řešila kolo a motorku a nic z toho mi MUDr. nedoporučil. Sice jsem na motorce jezdila ještě ve druhém měsíci (než jsem zjistila, že jsem těhu), ale pak jsem s tím hned sekla. Víc než pádu jsem se na kole a motorce bála těch otřesů, které by mohli mimu ublížit. Po třetím měsíci jsem chtěla aspoň chodit na spinning, ale ten mi lektorka taky rozmluvila, kvůli vysokému tepu
. Takže pak už jen procházky a lehké cvičení doma ![]()
Neoenc píše:Pipi 00 píše:tak na pohyb jsem zvyklá, mám doma 16m prcka a psa a bydlíme v Liberci, takže buď denně tahám kočárek a psa z kopce a zejména do kopce (celkem v tempu), nebo když je počasí vyrážíme do Jizerek na výlety. Spíš jestli někomu dr.přímo cyklistiku nezakázal kvůli drncání nebo něčemu jinému…Tedys píše:Přesně. Když se jen trochu bojíš, že spadneš, nemá cenu to pokoušet, stejně by sis to neužila. To je pak lepší se jít v klidu projít.Pipi 00 píše:Jenže to je těžké si takhle říct, já jsem na kole spadla snad naposledy jako dítě, ale stejně jsem si to neriskla, náhoda je fakt blbec a nikdy nevíš co tě potká. Ale samozřejmě znám hodně holek, které v pohodě jezdí. Je to fakt na každé z nás, jak je na to odvážná
Dle knížky pro těhotné, co mám doma: kolo v první polovině lze rekreačně, s břichem pak už ne, pač špatně držíš rovnováhu.
Dle mě jde jen o pády + námahu, přehřátí atd. (to platí pro každý sport). Pochybuju, že otřesy jsou horší než třeba v autě nebo při chůzi.
Pipi 00 píše:Neoenc píše:Dle knížky pro těhotné, co mám doma: kolo v první polovině lze rekreačně, s břichem pak už ne, pač špatně držíš rovnováhu.Pipi 00 píše:tak na pohyb jsem zvyklá, mám doma 16m prcka a psa a bydlíme v Liberci, takže buď denně tahám kočárek a psa z kopce a zejména do kopce (celkem v tempu), nebo když je počasí vyrážíme do Jizerek na výlety. Spíš jestli někomu dr.přímo cyklistiku nezakázal kvůli drncání nebo něčemu jinému…Tedys píše:Přesně. Když se jen trochu bojíš, že spadneš, nemá cenu to pokoušet, stejně by sis to neužila. To je pak lepší se jít v klidu projít.Pipi 00 píše:Jenže to je těžké si takhle říct, já jsem na kole spadla snad naposledy jako dítě, ale stejně jsem si to neriskla, náhoda je fakt blbec a nikdy nevíš co tě potká. Ale samozřejmě znám hodně holek, které v pohodě jezdí. Je to fakt na každé z nás, jak je na to odvážná
Dle mě jde jen o pády + námahu, přehřátí atd. (to platí pro každý sport). Pochybuju, že otřesy jsou horší než třeba v autě nebo při chůzi.
no jo, to mě nenapadlo, v autě je to taky pěkný drncání…
Nejezdila jsem.
Na kole je riziko pádu,a velkých otřesů.
Nepočítaje to,že by ses neměla zadýchat,aby mimi netrpělo nedostatkem kyslíku.