CTG 34. týden

jana kocmanova
1.8.11 13:17

ctg 34. týden

Ahoj, měla bych dotaz ohledně ctg. Jsem ve 34. týdnu a ve středu jsem objednaná na první ctg., zdá se mi to nějak brzy, navíc jsem nebyla mezi 30.-32. týdnem na žádném ultrazvuku, naposledy ve 20. týdnu, není to divné?? na UTZ. bych přece měla ještě jít, je to tak? chodila jsem jen na klasické kontroly, odběr atd. a ted bych měla jít na monitor. Jsem z toho trošku nervozní jestli je to ok, máte někdo podobnou zkušenost?? Děkuji za odpověď.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
lumu
1.8.11 13:33

já jsem chodila na CTG taky od 34. týdne, ke svému doktorovi a pak v 36. týdnu už do porodnice :palec: chtěl to spíš jako prevenci, ale na UTZ jsem normálně chodila :think: zkusila bych se doktora na to zeptat :nevim:

• Citovat
  • Upravit
jana kocmanova
1.8.11 13:37

děkuju za odpověď :-) . Na všech kontrolách co jsem byla, tak proběhly v pohodě, akorát mě právě znepokojuje, že jsem na ctg. objednaná a ultrazvuk jsem měla jen ve 12. a 20. týdnu. Zkusím se optat…třeba se zbytečně stresuju :-)

• Citovat
  • Upravit
lumu
1.8.11 13:42

určo si to zjisti protože ve 30. týdnu se dělá standartně :think: tak nevím proč ti ho nedělali, každopádně bych se neznepokojovala, někde chtějí CTG dřív někde později

• Citovat
  • Upravit
74217
1.8.11 13:50

Ahojky to je fakt nějaké divné, většina těhulek chodí kolem 30tt +- pár týdnů na veliký UZ, kde se přeměřuje mimčo, berou ti krev atd. Jak je možné, že si nebyla? A nemáš to teď spojené vše dohromady. Od kdy se vlastně chodí na ty monitory, už si to nepamatuju?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jana kocmanova
1.8.11 14:05

ten utz. se mi zdá opravdu divný, že jsem nebyla, všude čtu a každý říká, že je opravdu +- ve 30.t. na odběrech jsem byla koncem června a taky na normální kontroly chodím každý měsíc, až ted teda ten ctg. zdá se mi opravdu brzy, i podle papírů, které jsem od své dr. dostala na začátku těhotenství jsou monitory psané až od 37. týdne, tak se na to budu muset zeptat, mám to nějaké popletené…

• Citovat
  • Upravit
74217
1.8.11 14:13

každá to máme podle Dr. asi, při první dceři jsem chodila na monitory tuším od 35 nebo 36 tt ale byla jsem 4 krát a malá se narodila v 39tt, taky celou dobu jsem chodila jen ke svému doktorovi na ně, některé mamky píšou, že chodily do nemocnice 8-o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
1.8.11 14:16

jen mě napadá nemáš problémy s tlakem nebo nemáš nějaké kompilace? Já mám vyšší tlak občas, první těhot. mi i vyvolával porod proto dřív. Ale do nemocnice na vyšetření mě nikdy neposlal, tohle zas já nechápu :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jana kocmanova
1.8.11 14:40

no, o žádných problémech nevím, docela mě štve že doktoři o ničem neinformují, na všechno se člověk musí ptát. na poslední kontrole před měsícem jsem měla akorát zhoršený krevní obraz, tak mi dr. předepsala železo, ale to si myslím, že je asi běžné…? a dělala klasickou kontrolu, kdy mi řekla, že budeme mít malé miminko - čekáme holčičku, tak to mě vystrašila…ale pak mi řekla, že já jsem taky taková drobná a moje mamka taky, takže to doufám, že je ok. taky chodím na všechny kontroly ke své, do nemocnice bych měla jít až těsně před porodem, utz. i monitor má totiž ve své ordinaci.

• Citovat
  • Upravit
4890
1.8.11 15:00

Ahoj, tak já myslím, že ten ultrazvuk v 30 týdnu je fakt standartní pro všechny, mě bylo řečeno, že bych ho měla postoupit nejpozději do 32 týdne. Jinak teď jsem 33+2 a na ctg jsem ještě nebyla, tak možná příště už mě to taky čeká. Na ten ultrazvuk se určitě zeptej, jestli doktorka nezapoměla, dělá se tam i váhový odhad miminka a kontroluje se, zda už je hlavičkou dolů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5575
1.8.11 15:21

ahoj Janči

Sono ve 30-32 týdnu by se mělo dělat každé těhotné - dle doporučených postupů gynekologicko-porodnické společnosti je standard 20 a 30 týden=1. a 2. screening, sono ve 12 týdnu není zařazeno to tzv. screeningových vyšetření i když se všem dělá. Ve 30.t se dělá hlavně váhový odhad miminka, kontrola placenty a množství plodové vody, kontrola polohy miminka (hlavou dolu, …).
Odběry (opakovaně protilátky proti syfylisu a krevní obraz) klidně stačí až ve 35-36 týdnu, pokud nemáš Rh negativní krevní skupinu. Nedostatek železa je v těhu normální a stačí brát tabletky.

CTG se dělá od 38 týdne povinně, předtím podle rozhodnutí gynekologa. Z praxe vím, že gynekologové v ambulanci dělají CTG i dříve, protože pojišťovny proplácí pouze 5×CTG za celé těhu a každá rodička by se měla odeslat kolem 36/37 týdne na poradny do porodnice, ve které chce rodit, kde jí sledujou až do porodu. Tím pádem, pokud by obvodní gynekolog začal dělat CTG později přišel by o penízky. V porodnici pak děláme CTG bez závislosti na tom, kolik jich už maminka měla.

Já jsem dnes byla také na CTG (sice neplánovaně, dělala jsem poradnu kamarátce) a je to super pocit, slyšet srdíčko :dance:

Vzhledem k tomu, že ti gynekoložka řekla, že by mělo být mimi menší, tak bych jí poprosila, aby ti udělala sono ke kontrole váhy miminka a budeš mít jistotu, že je vše v pořádku.

Držím palečky.

Barča :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jana kocmanova
1.8.11 15:38

Barčo, moc děkuju za info, tak jsu z toho ted nějak nervozní jestli je vše ok, když jsem na tom utz. nebyla? proč rovnou na ctg. opravdu mi dr. nic neřekla, tak si připadám docela neinformovaná…

• Citovat
  • Upravit
jana kocmanova
1.8.11 15:38

Barčo, moc děkuju za info, tak jsu z toho ted nějak nervozní jestli je vše ok, když jsem na tom utz. nebyla? proč rovnou na ctg. opravdu mi dr. nic neřekla, tak si připadám docela neinformovaná…

• Citovat
  • Upravit
5575
1.8.11 15:40

Ničeho se neboj, uvidíš, že tě CTG potěší a o sono jí požádej, že si ho neměla a chceš vědět, kolik mimi asi váží.

:hug:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jana kocmanova
1.8.11 15:46

díky holky, nějak mě to rozhodilo, přitom vše probíhalo v pořádku, jen mě to zaskočilo že jsem na tom utz. nebyla ve středu se jí hned zeptám :-)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky