Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat, nevíte co je endometriózní cysta? Doufám, že to je ta, co za nějaký čas praskne. Měla jsem problémy, bolelo mně v podbříšku, pak i v křížích, pobolíval mně i močák. Byla jsem na gynekologii, pak i na urologii, kde jsem podstoupila i cytoskopii a vše v pořádku, nic neobjevili. Včera jsem šla opět na gynekologii s kvasinkami (je to dva týdny co jsem tam byla naposledy) byl tam jiný doktor a ten u mně objevil cystu velikosti 4 cm. Je možné aby za dva týdny narostla do velikosti čtyř centimetrů, že ji před tím ten jiný doktor neobjevil?
Sice neznám druhy a názvy cyst, tak nevím, která je ta tvoje, ale možné, aby vyrostla za 14 dní to je. Já byla 30.6. na laparce a po polovině měsíce jsem letěla na gyndu, že krvácim, když nemám a byla to cysta právě taky 4 cm.
Ahojky jestli máš přímo endo.cystu tak tenhle druh nepraskne.Tvoří jí bunky,které jsou v děloze.V této cystě probíhá i něco jako krvácení.Měla sem jí a díky tomu jsem nemohla otěhotnět,proto sem šla na laparo.Mam ale pocit,že se muže léčit i antikoncepcí.tím si nejsem ovšem jistá.Rozhodně tlač na dr. at ti dá víc informací. ![]()
Jsou to asi tři měsíce co jsem měla cystu a ta praskla, vzali mi krev a z toho poznali, že nemusím na laparoskopii. A v tomto případě doktor krev ani nebral, takže Zenaxy asi bohužel máš pravdu
. Chtěli jsme s manželem se začít snažit o mimi a bohužel pořád nám stojí něco v cestě, nejdřív gynekologické záněty s močovými, jak už se to uklidnilo, tak jsme si řeli, že začnem a zas teď mám kvasinky a k tomu ještě cystu
.
Zenaxy, prosím tě, jak dlouho se po laparoskopii nemůže otěhotnět?
Andrejko1,dovoluji si reagovat na odpověd Zenaxy…endometriální cysta může prasknout…stalo se mi to v září,zárovenˇ došlo ke krvácení do břicha…museli mi vzít kus vaječníku…endometriosu mám v celém břiše…o druhé dítě se snažíme 5 let,díky té endometriose je šance velmi malá
Ahojky .Já jsem otěhotněla 3měsíce po laparo.Dodržuje se po laparu něco jako šestinedělí.Takže to šlo rychle.Takže držim palce a neztracet naději,hlavně co nejvíc v klidu ![]()
Ahoj holky, nechci zakládat novou diskuzi, tak se s dovolením napojím sem.
Před 14ti dny mi našla mudr cystu na levém vaječníku 5×5 cm. Řekla, že si myslí, že sama praskne, začnu krvácet a pak mám přijít na kontrolu. To se taky stalo, dneska jsem byla na kontrole, cysta prasklá.
Ale protože mě vzala na kontrolu mimo objednání, čekárna plná, tak jsem se úplně zapomněla zeptat, zda je možné, aby se tak velká cysta utvořila v průběhu jednoho měsíce? A taky, jestli to může být příčina, proč se nedaří otěhotnět. A jestli nepravidelnost cyklů od vysazení antikoncepce může být způsobená práve tvořením a praskáním cyst.
Krev mi nebrala, dělala jen ultrazvuk.
Díky, Z.
Ahoj Zaaro, tak jsem tento týden byla po MS na kontrole a naštěstí se cysta zmenšuje. Před pár měsící jsem měla cystu a ta mi jak tobě praskla. A před pár lety jsem musela s cystou na laparoskopii. Tak abych řekla pravdu, mám v tom zmatek a zapomněla jsem se doktora na to zeptat. Ale teď tato cysta se mi vytvořila během dvou týdnů, předtím jsem tam byla s bolestmi břicha a vše bylo v pořádku. Pak jsem tam šla s kvasinkama a za dva týdny už tam byla, tak jak vidíš, je to možné. Ale ta nepravidelnost cyklů a neotěhotnění by mně také zajímalo, tak doufám, že děvčata dají odpoví. Ale je pravda, že mezi těma dvěma cystama jsem začala mít cyklus nepravidelný, pokaždé jsem MS měla o dva dny dřív.
Andrejko, děkuju za odpověď.
Já mám po vysazení (7 měsíců) úplně nepravidelný cyklus - od 20 do 40 dní (zatím nejdelší bylo těch 40), ale jak říkám, nezeptala jsem se, jestli to s tím může souviset.
Ale je dobře, že se Ti cysta zmenšuje!!!
Tak snad bude dobře.
Jo, koupila sem si nějaký bylinkový čaj, psáno, že je přímo proti cystám a úpravu cyklu, tak ho piju…třeba bude účinný ![]()
Ahoj, tak se přidávám do klubu: jsem rok a půl po porodu a po vysazení Cerazzette přišly potíže. První menses o.k, druhá už nee = při a po ovulaci bolesti v pravém podbřišku. Na omak tupá, ale jinak spíš řezavá až do zad a močáku. Na UTZ dr. viděl nějakou tekutinu a cystu 20 mm. Dostala jsem injekci agolutin, měla by prý při menses prasknout…to jsem zvědavá. Byla mi k tomu doporučena „malinová směs“ od jednoho bylinkáře. Nezbývá než to zkusit a čekat…doufám, že zmizí sama a nebudu muset na kudlu:-(
Ahoj holky, tak mě se po vysazení HA udělaly během roku a půl, dvě cysty, které praskly sami od sebe. Jinak během doby neužívání jsem měla cyklus asi rok pěkně pravidelný, ale pak přišly komplikace, dva týdny jsem špinila a menstruovala po 4 měsíční cykli. A za to mohla asi ta cysta. Doktorka mě doporučila brát znovu HA, protože prý chrání pžed tvorbou cyst. Takže ji teď beru, ale za tři měsíce ji vysazuju a chcem se snažit o mimi. Tak snad nebudou problémy a otěhotním rychle. Po vysazení HA je prý největší šance na otěhotnění, hned první měsíc. Tak jsem zvědavá:)
Ahoj mam dotaz pred 14dny mi dr nasel cystu na vajecniku.zacala jsem brat antiko pry by se mela vstrebat.ale 14dnu mirne krvacim,nevim jestli je to normalni dr mi jen rekl ze menses asi nedostalu ale mam ho uz dlouho.nevim jestli tam mam zajit nebo nic nedelat a cekat jestli to prestane?????
@zenaxy píše:
Ahojky jestli máš přímo endo.cystu tak tenhle druh nepraskne.Tvoří jí bunky,které jsou v děloze.V této cystě probíhá i něco jako krvácení.Měla sem jí a díky tomu jsem nemohla otěhotnět,proto sem šla na laparo.Mam ale pocit,že se muže léčit i antikoncepcí.tím si nejsem ovšem jistá.Rozhodně tlač na dr. at ti dá víc informací.
Ano, mě doktor nasadil „silnější HA“, říkal, že cysta mohla vzniknout díky malému množství hormonu. U mě je to těžko říct, nevím, jak dlouho před tím u mě cysta byla. Sono mi předchozí doktor dělal po letech vůbec poprvé, nyní můj současný doktor cystu sledoval. Avšak se chceme snažit o mimčo, takže vysasuju HA, abychom věděli, jestli se cysta začne zvětšovat. Pokud ano, šla bych na laparoskopii co nejdřív, aby jsme miminko mohli mít. Není v mém případě na co čekat. ![]()
Ahoj,
nevíte někdo, jak se postupuje v případě, že nemohu užívat hormonální antikoncepci? Loni jsem měla cystu na děloze, ta naštěstí asi po měsíci sama zmizela, teď, o rok později, zas o prázdniny, mi doktor našel cystu na vaječníku, asi 25×32mm. Zjistila jsem to kvůli zpožděné menstruaci, teď čekám po provokačce jestli to konečně dostanu, ale vypadá to špatně.
Nemáte někdo podobnou zkušenost? Jak se pak postupuje? Bojím se, že budu muset pod kudlu a taky že by se to mohlo opakovat
Je mi 20, mimčo rozhodně chci, ale kdo ví, co za pár let můžu s těma vnitřnostma mít…