Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Holky, zdravím,
jak jste to nakonec zvládly? Bolela cystoskopie?
Mě to čeká v pátek.
Díky za info. ![]()
Několik let jsem dělala na urologii a vesměs se cystoskopie prováděla v narkóze. U žen, kde se nepředpokládal nález a chtěly to mít bez hospitalizace bylo možné i ambulantně.
Příjemné to není, cévkování je menší zásah, ale před cysto se běžně aplikuje místní znecitlivění a pacientky se shodovaly, že jsou v životě horší věci. Pokud je nález a řeší se bez narkózy bývá výkon bolestivější. Pak záleží na velikosti nálezu. Pokud je velký, mělo by se vyšetření přerušit přistoupit k řešení v CN.
Ahoj!
Já byla na cystoskopii letos v březnu a zavádí se tenká hadička (bylo to tenší než když jsem měla cévku na čůrání) nebolí to měla jsem místní znecitlivění což je Mesocain gel ale dalo by se to zvládnout i bez něj. Spíš strach byl horší než celý zákrok.
Na cystokopii jsem byla dvěma měsíci v urocentru.. bála jsem se co to vlastně je, tak jsem si před zákrokem četla, co to vyšetření obnáší a jestli to bolí. Hodně lidí psalo, že větší bolest nezažili, jiní, že to není nic, že je horí ten strach. Tak jsem se nakonec přestala bát. Na zákrok jsem nastoupila klidná. Samotné vyšetření trvalo asi 3 minuty. Nikdy v životě mě asi nic víc nebolelo
doktor i sestra byli úžasní.. ale jak říkám, opravdu velká bolest. Po vyšetření bylo čurání peklo. Mnohonásobně horší než při zánětu. Probrečela jsem v bolestech 3 dny. Cystoskopii už nikdy
Nechci strašit, každý to má individuálně.. ale já tam nastoupila beze strachu.. a doteď, když si na to vzpomenu, tak mě to bolí.. ![]()
Opravdu mě mrzí že vás tak straším..
ale, opravdu jsem přišla beze strachu.. a nakonec jsem umírala bolestí
u každého je to jinak, držím palce
@daniela4
@Anonymní píše:
Na cystokopii jsem byla dvěma měsíci v urocentru.. bála jsem se co to vlastně je, tak jsem si před zákrokem četla, co to vyšetření obnáší a jestli to bolí. Hodně lidí psalo, že větší bolest nezažili, jiní, že to není nic, že je horí ten strach. Tak jsem se nakonec přestala bát. Na zákrok jsem nastoupila klidná. Samotné vyšetření trvalo asi 3 minuty. Nikdy v životě mě asi nic víc nebolelodoktor i sestra byli úžasní.. ale jak říkám, opravdu velká bolest. Po vyšetření bylo čurání peklo. Mnohonásobně horší než při zánětu. Probrečela jsem v bolestech 3 dny. Cystoskopii už nikdy
Nechci strašit, každý to má individuálně.. ale já tam nastoupila beze strachu.. a doteď, když si na to vzpomenu, tak mě to bolí..
Ono hodně záleží na tom, kdo to dělá a na anatomických poměrech ženy.
Je to zásah, ale pokud se před tím vpraví lokální anestetikum, bývá to snesitelné. Dobré je si dojít pak na malou ještě v době, kdy anestezie působí. První močení bývá nejhorší. Každopádně, pokud jsou bolesti po zákroku velké a nemáte zákaz užívat nesteroidní antirevmatika (např. kvůli žadudečním vředům) není problém si vzít např. Brufen.. ![]()
@daniela4 píše:
@spinisek děkuji za info, tím brufenem se pojistím.
Pokud nevyžadují nalačno..
Ale asi bych si prostě řekla o tu lokální anestezii a Brufen si nechala na případnou bolest při močení po výkonu.. ![]()
Měla jsem lokální anestezii.. a pak jsem si dala algifen.. stejně to nepomohlo…
@dudusto píše:
Měla jsem lokální anestezii.. a pak jsem si dala algifen.. stejně to nepomohlo…
Algifen je spíše na uvolnění hladké svaloviny, než na bolest.. Po zákroku bych volila spíš ten brufen, pokud je třeba. Ale opravdu je prožitek hrozně individuální a záleží na lékaři.. Naše pacientky velké potíže nemívaly. U ambulantních cysto jsem sice nebyla, ale po narkózových močily normálně. Hůře snášely močení po odstranění permanentní cévky..