D-dimery v těhotenství

378
6.10.19 10:51

D-dimery v tehotenstvi

Holky chci se zeptat, mam potíže s dýcháním, mam to uz 3/4roku. Nejdřív mi rekli ze mam „jen“ astma, ze otehotneni nic nebrání. Otehotnela jsem a ted jsem v 10tt poslední dobou je to dýchání fakt hruza ale bylo zjištěno ze astma vubec nemam. Obešla jsem teda kolecko plicni, infekcni, gastro, kardio, alergo, psychologie, vse bez nalezu a zjištění priciny. Zkoušeli mi ruzne leky, ale nic. Jedine co mi ted nedávno rekli, ze mam zvysene hodnoty a rizikem embolie ale pry mi CT proste udělat nemuzou a v tehu ze to někdy vyssi byva a tak se mam jen hlidat a pri zhoršení naklusat do nemocnice. Je tento přístup podle vas ok? Nemáte někdo zkušenost? Dost me to omezuje jak nemuzu dychat a nevim uz moc kam jit. Staci mi uplne minimální namaha, a lapam po dechu. Mysleno rychlejší mluveni, dvakrát vstát z postele apod. V kopci ci na schodech vylozene nezvladam, mam pocit ze se zadusim, omdlivam apod. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3990
6.10.19 10:58

@4-1.cz
Našla bych si trombocentrum, aby ti dělali pravidelně odběry a kdyby bylo nutné, nasadili léky na ředění krve - v těhotenství to znamená podkožní injekce - Clexane, fraxiparine.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
6.10.19 11:30
@Lara Farseer píše:
@4-1.cz
Našla bych si trombocentrum, aby ti dělali pravidelně odběry a kdyby bylo nutné, nasadili léky na ředění krve - v těhotenství to znamená podkožní injekce - Clexane, fraxiparine.

NO, trombocentrum… Trombocentrum nerozštípne, proč se jí blbě dýchá. Blbé dýchání může být z desítek různých příčin. Embolie je jen jedna z nich. A opravdu se nedá potvrdit/vyloučit jinak než metodami, které nesou radiační zátěž ( CT, scinti). Pokud je pravděpodobnost vysoká, tak ho samozřejmě lze udělat, protože se stále upřednostnuje zdaví matky, za cenu radiačního poškození matky. Ale matka k tomu musí dát souhlas.
Obvykle se ale postupuje tak, že se nabre krev, udělá se echo srdce, vezme se v úvahu klinika a pokud není ta pravděpodobnost vysoká, tak se počká, čeká na klinický vývoj, dynamiku výsledků. Ale i to nese riziko, že se něco prošvihne.
Každopádně určitě je vhodné udělat spirometrii, udělat ECHO srdce, náběry koagulace opakovaně.
Nějaké nasazení LMWH preventivně - to je otázkou proč, pokud není embolie prokázána.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3990
6.10.19 11:58

@Lama Lama
Jasný já reagovala jen ohledně těch zvýšených D dimeru. Nemyslím, aby ji hned naredili, ale aby byla sledovaná přímo tam, kdyby něco. Budou snad i vědět, co s ní dělat jako s těhotnou.

Potíže s dýcháním nevím - normálně je nemám a při embolii byly, ale to už zase d dimery byly tak vysoké, že nikdo nepochyboval, co se děje. A trvalo to jen pár dnů. Předpokládám že příčina je jinde ale to už si musí poradit lékaři, co s tím :( :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
6.10.19 12:10
@Lara Farseer píše:
@Lama Lama
Jasný já reagovala jen ohledně těch zvýšených D dimeru. Nemyslím, aby ji hned naredili, ale aby byla sledovaná přímo tam, kdyby něco. Budou snad i vědět, co s ní dělat jako s těhotnou.Potíže s dýcháním nevím - normálně je nemám a při embolii byly, ale to už zase d dimery byly tak vysoké, že nikdo nepochyboval, co se děje. A trvalo to jen pár dnů. Předpokládám že příčina je jinde ale to už si musí poradit lékaři, co s tím :( :nevim:

NO a to je právě to, bylo jasný. Tady to asi ten případ nebude.
Tady je hlavní problém dušnost a nikdo neví, proč. A to asi nikdo v trombocentru nerozštípne. Řešit nějaké "lehce vyšší " D-dimery za přítomnosti klinických problémů je ošemetné, je třeba se k tomu nějak postavit a podle toho jednat.
Bud je to embolie, pak to ale zanemná plnou antikoagulační léčbu, problém okolo porodu, riziko krvácivých komplikací b+hem léčby. A doživotní nálepka - po plicní embolii, se všemi důsledky, riziky, omezeními…
A nebo si říct - embolie to není, Dimer je jen k těhotenství a pak není co LMWH léčit.

To, co ty máš namysli a co se v tormbocentru řeší, jsou ženské, co mají zvýšené riziko trombozy, at už dané nějakou dědičnou dispozicí nebo tím, že jsou po plicní embolii, tromboze… jsou bez klinickcýh potíží a pak má smysl sledovata preventivně něco dávat, i pokud nejsou žádné klinické potíže.
To není tento případ. Tady je třeba primárně zjistit, proč má dechové problémy.
Její problém není zvýšené riziko trombozy, její problém je dušnost.
Stejně tak by jsme jí mohli doporučit, aby šla do centra pro tuberkulozu, protože i ta by to mohla způsobit. Nebo by jí mohli preventivně dát kortikoidy na astma. Nelze vyloučit sakroidozu, takže šup s ní do revmatologické ambulance, možná je za tím alergická reakce, takže jistě alergologie-imunologie.
Já chápu, že se na to koukáš přes svou zkušenost, že tvou dušnost to vyřešilo.
Ale je to to samé, jako bys všechny s bolavou nohou hnala do trombocentra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3990
6.10.19 14:05

@Lama Lama @4-1.cz
Omlouvám se za dezinformace :kytka:

Já právě jsem ta po plicní embolii se všemi důsledky, které popisuješ, takže mě napadlo, že zvýšené D-dimery je nejlepší řešit tam. Ale jsem laik a ne lékař. :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí