Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Dneska jsem po kojení dala Kostějovi flašku a dal si 70. Tak přemýšlím, jestli mám fakt málo mlíka, nebo jestli si dítě dá z lahvičky po kojení vždycky. Někde jsem to totiž četla, že takto se testovat hlad dítěte nemá, právě protože prý dítě vždy vypije celou lahev.
Co myslíte?
nepoblil se, tváří se spokojeně, ale to už asi 3 dny. Při kojení se kroutí, ale polyká.
Příspěvek upraven 17.11.09 v 14:29
ahojky,
myslím, že jak které dítě:) starší jsem dokrmovala ze začátku flašky protože byla předčasně narozená a ta si dala vždy a vypila vše co jsem nabídla:) mladší jsem párkrát dokrmovala protože byla a je ukrutná bojkotářka kojení a prcek k tomu, a ta si dokrm nikdy pořádně nevzala. nějak nevidím metříky, takže starší budou 3R a mladší bylo 8M.
Ahoj, myslím že jak kdy a jak které dítě. Ale většinou to tak funguje. A když budeš dokrmovat, musíš počítat s tím, že jak pak dítě bude míň a míň sát z prsa, bude ti mléko víc a víc ubývat.Já dokrmovala od 3 měsíců, protože jsem měla málo mlíka, ať jsem pro stimulaci tvorby mléka dělala možný i nemožný a jak jsem začala dokrmovat, tak mi pak začalo mléka ubývat ještě víc. K tomu se pak přidal bojkot kojení a vyžadování lahvičky, no fakt to byl boj. Dítě mi řvalo nonstop když nebylo na ruce, k tomu kojit, odstříkat, dokrmit, vyvařit. Příště zkusím raději vydržet bez dokrmu pokud to jen trochu půjde.
já to chtěla zkusit, nevím, kolik vytáhne, mám sice váhu, ale ta je tak šíleně nepřesná …
on po tomhle kojení neplakal, ale myslím, že mu to tedy extra neteklo
mám spouštěcí reflex nějaký čímdál horší, myslím, že se u toho už docela nadře
Kdyz je tam neco, co mu chutna, tak by musel byt opravdu prejedeny, aby si nevzal.
Mates je schopen sosat, co mu chutna az do zebliti se.
Co treba chvili pockat, nez do mozku dorazi signal o naplneni/nenaplneni zaludku a pak nabidnout? Ja bych se bala, aby se nenaucil jist i pres to, ze nema hlad, s tim by pak mohl bojovat cely zivot (ale pisu to z pohledu matky ditete, ktery sni vsechno a v temer libovolnem mnozstvi
)
coz o to, on nijak extra nepribejva, budu rada,kdyz si vezme vic - ale aby si to vytahl z prsu,pokud mozno
jinac nutrilon allergy care je spis peknej hnus, ale uz jsem nas na to privykla
jo pro info, ja stejne musim po kazdem kojeni 15 minut odstrikavat, aby mi nesla laktace dolu … moje telo nejak cesatrou nabidky a poptavky nefunguje
Pudli,
„energie nasleduje myslenku“ - tot genialni rada moji mile PA. Budes-li si sugerovat, ze mas horsi spousteci reflex, tak to tak bude. Nechci bagatelizovat tvoje obavy, jen chci naznacit, ze v tehle oblasti nejsi nestrannym soudcem. A ver, ze s timhle se potyka kazda kojici matka. To te sice zarucene neuklidni, ale bud si jista, ze v tom nejsi sama a dat mu flasku pokazdy klidne muzes. Pokud budes mit pocit, ze ji potrebuje a ze pro nej delas to nejlepsi. Ale musis pocitat s tim, ze to bude mit sve dusledky: min tveho mlika a vic toho „sladouckeho a snadno ziskaneho“ z flasky.
Obecne bych poradila - jen kojit, byt v klidu a ridit se az podle kontrolniho vazeni. Klidne bych s tim jednou tydne obtezovala pedru, pokud nemas spolehlivou vahu doma. Vazit pred a po kojeni je blbost, stejne jako vazit rano a vecer. Co je relevantnim je DLOUHODOBY prirustek. Pokud nebude Rafca prosperovat v horizontu 14 a vice dnu, muzes mu vzdycky tu lahev dat. Nevzdavej ale to kojeni tak snadno - davej mu podle potreby (jsi-li k tomu ochotna), hodne pij (vcetne caje pro kojici) a bud v klidu. Na nedostatek jidla se v nasich zemepisnych sirkach neumira
Nic nepodsouvej jemu (chudacek s tim bojuje) ani sobe (spatny spousteci reflex). Kdyz jsem kojila Mikulise a mela jsem krizi, koukala jsem na nejaky prirodovedny film a zrovna tam byla opice s mladetem. Nejen ze s kojenim nedelala cyraty, ale jeste ho nechala, at se samo drzi. Tak jsem si rikala, jak je to v te prirode dobre zarizene a ze pokud to tem detem nekazime my, vedi dobre co maji delat (az na vyjimky samozrejme, ale ty jsou i mezi zviraty).
Drzim palce, at si to spolecne obdobi vzajemne blizkosti muzete vychutnavat bez pochybnosti!
Pudlo - a zkoušela jsi ten suplementor raději než flašku? Švagrová začala ve 2 měsících přikrmovat na noc z flašky a teď ve 4 měsících už nekojí vůbec ![]()
(podle mého laického rozumu to může být i tím, že dítku se líp tahalo z flašky, prso pak jen žužlalo, což mělo za následek nutnost přidávat z flašky, až to skončilo jen na flašce
)
jojo, ja vim, jak to s tim spoustecim reflexem je, sama jsem mela uplny blok, kdyz jsem se jednou pred kojenim vydesila (zarazil si teplomer do zadku). Pozdeji mi pomohlo pri kojeni si cist. U me ale bohuzel neni zadna autosugesce mozna, vim, ze kojeni je o psychice, ale nic s tim nedokazu udelat. Tak mam skoro pocit, ze by bylo lepsi, aby jeho strava nebyla zavisla na necem tak labilnim, jako jsem ja.
Pudli, kdyz to zvladne ta opice, das to taky
Pisu to proto, ze ja s Kubikem byla na nervy cele prvni 4 mesice. A to pribiral ukazkove, ale sama jsem se nejak do toho psychicky nemohla vpravit. Kdyz se na to divam zpetne, rikam si, ze to byla skoda, ze jsem se tak stresovala, ale asi to tak melo byt. A co me nejvic uklidnilo? Ze mi manzel rekl, ze kdyz nebude prosperovat, tak mu proste dame Sunar. Ze se nic nedeje, kdyz to nepujde, ze to nebere jako moje selhani (coz maji „zaslouzile kojicky“ casto tendenci maminam podsouvat), ze proste mama v pohode = dite v pohode a ze kdyz si myslim, ze pro moji pohodu bude lepsi dite na Sunaru, tak ho na nej proste prevedeme. No a nakonec jsem kazdemu dala rok s MM.
A kdyz se poodivam, kolik jsem za ty dva roky kojeni usetrila penez, mohla bych si za to dat udelat nova prsa
Ale doporucuju si to davat stranou rovnou, zpetne uz to clovek z nikoho nedostane
![]()
K hlavní otácze:
za nás si dítě z lahvičky vždy nedá.
Taky jsem prošla stavy, že mám málo mlíka. Po dokojení jsem nabídla Lindě láhev. Hlava otočená, pusa zavřená nebo řev. Ale protože jsem do ní chtěla aspoň něco nacpat, v domění že nemám moc mlíka. Tak jsem ji šoupla prso, opatrně vytáhla a vrazila flašku. Párkrát natáhla, ale stejně to letělo. Jo šlo to vždy jen po tmě. Jak viděla bílou tekutinu, řvala dopředu.
Pak jsem se na to vykašlala, přestala vážit a jen jsem kojila. Kojím do dnes a v poho.
Tolik od nás.
tak my jsme po dlouhých bojích od 3. měsíce na UM ale my bojovali těžce už od porodnice, co kojení to dokrm, malá netahala a to jsem měsíc a půl vydržela se stříkačkou. Pak se naní vyprdla a dala flašku. Samo to šlo do háje, ale já už po takové době byla i ráda. No a k tématu - mě malá ze začátku tak do konce 2. měsíce byla schopná vypít hodně co bylo ve falšce a pak se s prominutím zeblít. Teď už to nedělá a když má dost tak buď si s flaškou hraje nebo jí prostě odstrkuje. Tolik za nás k flašce.
Co se týče psychiky taky bych byla ráda za opičí mozek ale taky mi to v hlavě nějak nešlo. Navíc moje Veru byla spavá a když si na kontrolním kojení u dr. vytáhla 20ml tak se tvářila náramě spokojeně. Takže nešlo řídit se vůbec ničím - sama se nikdy nepustila, hlady první měsíc neplakala jen nepřibírala a já musela nabízet pokaždé dokrm. Ten si pak vyžahla. No asi za měsíc se trošku spravila a začala se aspoň v noci na jídlo budit. ale to už je na jiné téma a odbočuju.
Takže opicím závidím, ale teď jsem spokojená a zpětně jsem si ty první dva měsíce vůbec neužila, hrozně to uteklo a já mám na tu dobu jen hrůzné vzpomnínky kolem dokrmování, odstříkávání apod. To malé miminko je fuč a mě přijde že jsem ho snad ani neměla.
![]()
Takže u druhého jsem já osobně odhodlaná kojit, ale pokud by s tím měli být takovýhle tyjátry tak s tím seknu mnohem dřív a to miminko si užiju i za tu cenu nutrilonu. Nic jiného než že to stojí peníze totiž na tom není. Toť můj názor a doufám,ž e mě teď bezproblémové kojící maminky neukamenují
![]()