Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Přeji dobrý večer,chtěla jsem se zeptat,jestli je hodně zatěžující pro miminko začít mu dávat na večer ve čtvrtém měsíci na večer kašičky?Děkuji za odpovědi ![]()
No ve crvrtem mesici je brzo na vsechno..je to zbytecna zatez a miminkovo traveni na to jeste neni pripraveny..Pokud mimco pribyva,jak ma,neni duvod ho zacit v tomhle veku prikrmovat.
To taky záleží na tom jestli kojíš nebo ne,pokud jste na UM a začínáte s příkrmy,tak bych tu kašičku dala.My jsme na kašičkách už od čtvrtáho měsíce podstatě od té doby co jsme začali s příkrmy a Dr. proti tomu nic neměla.
Nejdřív jsem začínala s řidšíma kašičkama pak jsem dělala už takové že v nich lžíce stála
A Honzík spokojeně spinkal.
Driv to tak bylo,nekojene deti od 4.mesice,kojene od 6.mesice..Posledni trend i dle Svetove zdravotnicke organizace,radi zavadeni prikrmu od 6.mesice.Neni duvod zacinat s jakymikoli prikrmy driv,pokud dite prospiva tak,jak ma,zbytecne se zatezuje jeho traveni..
Navic kase ti nezaruci spokojene spani,vetsina deti se budi i pres kase,i tady to spousta maminek tvrdi,zrovna dnes jsme to cetla v jedne diskuzi..
Kojené od 6. měsíce, nekojené můžou od 4. ukončeného měsíce. Co říká WHO je jedna věc, co říkají naši lékaři druhá. Já jsem omezení s příkrmy od naší mudry nedostala. A to je velmi rozumná a šikovná doktorka. Obě moje děti dostávaly večer řídkou kaši z flašky (míchala jsem nemléčnou do UM). Postupně později přešly na hustou a pěkně lžičkou. Sašík baští kaši před spaním a je spokojený.
Eemii píše:
Driv to tak bylo,nekojene deti od 4.mesice,kojene od 6.mesice..Posledni trend i dle Svetove zdravotnicke organizace,radi zavadeni prikrmu od 6.mesice.Neni duvod zacinat s jakymikoli prikrmy driv,pokud dite prospiva tak,jak ma,zbytecne se zatezuje jeho traveni..
Navic kase ti nezaruci spokojene spani,vetsina deti se budi i pres kase,i tady to spousta maminek tvrdi,zrovna dnes jsme to cetla v jedne diskuzi..
Přesně jsem čekala že se někomu nebude líbit můj příspěvěk
To je sice od Světové zdravotnické organizace hezký , ale já se řídila rad své lékařky , které naprosto důveřuji a zavedla jsem přikrmy ve 4 měsíci ale je pravda že Honzík moc neprospíval , tak třeba pro to nám zavedla příkrmy. A s tím spaním věř nebo ne,Honzík šel v 8 spinkat a vstával ráno o půl 9
J epravda že bych nemohla říct že to byla zrovna kašičkou na noc,ale říká se to to máš pravdu.Nic méně i tak si stojím za tím že dítěti ve 4 měsích bych kašičku na noc dala.
Ano, světoví odborníci teď přišli na to, že i dětem na UM stačí příkrmy od 6.měsíce. Praxe je ale taková, že většině dětí jen UM do konce 6.měsíce nevydrží. Viděla jsem to u nás. Na konci 4.měsíce začal být pořád hladovej ač vypil kvanta mlíka. Po zavedení příkrmu byl klid a vím, že zdaleka nejsme sami. Takže na té staré verzi asi něco bude.
Myslím, že pomalu můžeš kaše zkusit dávat(pokud nejste na začátku 4.měsíce). Bezlepkové, třeba rýžovou a víc naředěné, flaškou. Ale velké zázraky si od toho neslibuj (jako že bude spinkat až do rána) ![]()
Na konci čtvrtého,zkusím nejprve více zředěné,a uvidíme,jestli mu pojedou.
Spinkání nás netrápí,a i jsem četla,že kaše se spinkáním zázraky neudělají.Díky
Allya, jestli vás netrápí spinkání, tak proč chceš tu kašičku vlastně dávat? Nenapsala jsi teda, jestli jste na UM, nebo jen kojíš?
Pokud jste na UM, tak jsem nic neřekla.
Ale jestli ještě kojíš a nemáš žádné jiné potíže ani ty ani mimčo, tak bych ještě vydržela.
Jinak kašička mu určitě pojede. My jsme dnes shodou okolností dali poprvé a chutnala moc
.
Též by mě zajímalo proč chceš teda kaši dávat, přijde mi to „jen tak“ zbytečné…
Jestli ne kvůli spaní, nedávala bych ji úplně navečer (když už teda) - teď jsme bojovali s tím, že se Samík začal budit v 22 hodin na kojení - dřív vydržel do půlnoci. A podle mě měl po té kaši žízeň - když jsem ji dala večer, tak se pak už moc nenakojil a budil se žízní (myslím). Dneska jsem mu to posunula už na druhou svačinu a večer před spaním nechala jenom kojení a spal mnohem mnohem líp…
Samozrejme,WHO rika neco,praxe je jina..vetsine deti ale UM na 4.mesicich jeste staci..take jsem psala,pokud dite PROSPIVA,neni nutno zavadet prikrmy takhle brzy..dat kasi jen tak na vyzkouseni mi prijde vazne pro prcka zbytecny,nac mu zatezovat traveni tak brzy,kdyz k tomu neni duvod?..Mame taky dost rozumnou mudru,rekla mi prave toto,s prikrmama jsme zacaly po patem mesici,UM stacilo..taky jsem se uz tesila,az budem moct dat i neco jineho,nez jen nudne UM ![]()
Tak holky u nás je to tak,že plně kojím,ale na večer dáváme 150 ml Nutrilonu.Důvod je ten,že když jsem Matyho na večer jen nakojila,tak se nejprve zbudil po hodině a pak vydržel hodinku a půl,maximálně dvě.Ale když dáme Nutrilon,tak spí tři až čtyři hodinky.Tak jsem myslela,že by jsem kaši zkusila namísto UM,nemyslím si,že by vydržel spát déle,ale chtěla jsem UM nahradit tou kašičkou.Nerozumím dětské výživě a nemám s tím zkušenosti,proto se ptám
Jinak přes den kojíme také celkem často,ale na to už jsem si zvykla.
Myslím, že když vám zabral na spaní nutrilon, neměnila bych za kaše..Proč experimentovat už ve 4 měsících. asi bych ještě alespon měsíc počkala.
my začaly také v 5m a to hlavně proto, že ač jsem chtěla až do půl roku výhradně kojit, malá začala přes den knourat, přestože kojím co 2 hodiny. Má totiž rozměry a váhu téměř jako 7 až 8 měsíční mimi aproto jsem si to rozmyslela a koupila rýžovou Sunarku (ředí se jen vodou) a dávám jen malinkou porci, velice řídkou…Doufám, že jí to neomezuje v kojení a je to jen taková chutovka, ale je pravda že spí o něco déle. Dřív se budila na kojení kolem 3 ráno a dnes kupříkladu až v půl páté.
No co bych já dala za to,aby se budil až ve tři.Myslela jsem že když tu kaši více zředím,tak to nebude tak zatěžující,ale když to soudim podle reakcí všech,tak s tím počkám.S tím Nutrilonkem je to lepší,ještě že tak,protože on opravdu nevydrží spát dlouho,pouze venku na prochajdě v kočíku
Děkuji všem ![]()
jo jo spinkání.. už to nebude takové jako dřív. my také od 3 měsíců žádné velké vyspávání. Přes den spí v kuse jen 30 až 45 minut. a 1,5 h je vzhůru a hrajeme si. V kočárku spí tak 25 min, kouká jak sůva aby jí něco neuteklo.
Ale je pravda že režim má nastavený tak že kolem 18 až 19 h jde spát, kolem 3 kojení a kolem 7 vstávání. A toho se díky bohu drží a večer mám klid na telku, žehlení, čtení a starší dceru..
Budu držet palce at se vám noc prodlouží a potom at narazíte na dobrou kašičku která zachutná..