Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky, mám takový dotaz, od 3 měsíce mi holčička přes den pila málo mléka a večer si co hodinu řekla o prso, měli jsme podezření na růstový sprut tak jsme přikládali. Teď poslední týden se mi nenalévají prsa jak by měly a dostala jsem od doktorky příkaz dokrmovat po kojení UM. Jenomže poslední dva dny přes den nemůžeme kojit pravidelně protože se mi prsa nenalévají. Včera celý den nic, musela jsem dávat UM. Zkoušela jsem přikládat ale bez výsledku malá se přisála a začla křičet. V noci se mi prsa nalily takže jsem dala malé z prsu a stačilo jí. Prsa se mi nalévají po 4 až 5 hodinách od včerejší noci,v půl osmé jsem kojila teď v 10 jsem musela dát znovu UM a teď v půl dvanácté mam prsa k prasknutí. Malá měla včera 4 měsíce od sestřenice chlapeček má 3 a pije po 4 hodinách moje malá po 2,5. Otázka zní jak mám nalévaní prsu urychlit chtěla jsem kojit do 6 měsíců aspoň. Máte někdo s tím zkušenosti, ve 4 měsíci s takovýmto problémem???
No Rebeko, řekla bych že nalitá či nenalitá nadra s dobrou laktací nemají zas až tak moc společného. Já mám po větinu času ( kromě ráno po noci) naprosto vycucaná prsa a malá cucá pořád. Také máme interval 2,5h někdy i jen 2h a nevidím v tom žádný problém. ( Také mám hlad už po dvou hodnkách..ha ha).Pokud ti slečna přibírá vůbec bych to neřešila a UM bych trochu krotila. To že malá řve při přikládání může být z její strany jen bojkot, který můžeš řešit kojením v ospalosti a jinými triky. Také jsme zažily a já si také dělala hlavu, že z mít plácaček nic nemůže téct.. To by ale má Bára neměla ve 4 měsících pře 8 kilo, takže…
Radím, zkus se trochu uklidnit, nesledovat velikost a plnost prsou, vař si konvice teplých nápojů, odpočívej a hlavně na to pořád nemysli.. Vynervovaná nic nevyprodukuješ.
Uvidíš že pokud budeš v dobré náladě ty, dcerka si dá také říct.
Ahoj, mně se taky občas takové období vyskytne, trvá 2-3 dny. Mám vždycky po ruce homeopatika na tvorbu mléka - ricinus communis 5ch, koupíš v lékárně za cca 70 kč a cucá se ráno a večer 5 kuliček. Přesné užívání je nutné, jinak může mít opačný efekt. Zvýším taky příjem tekutin, vařím si meltu, kójo čaje. Prý pomáhá i konzumace mléčných výrobků. Zatím se mi podařilo laktaci vždy znova nastartovat, nemusela jsem ani dokrmovat, mám v mrazáku zásoby odstříkaného mléka. Když bylo nejhůř, dostala z flašky, ale moje. Odstříkej si do zásoby, kdykoliv to půjde, jako bys našla ![]()
Spoustu výborných rad najdeš tady: www.kojeni.net
Věřím, že se ti to zase rozběhne
Hodně štěstí a nevzdávej to ![]()
Zapoměla jsem dodat že jsme za měsíc přibrali necelých 400g. Tzn. ani 100g na týden.
Rebeko, po 3 měsíci už děti tolik nepřibírají, Zuzka mi ve čtvrtém měsíci přibrala taky 400:) Nemusíš mít vůbec strach, je to úplně normální! Pokud má celkovou váhu v normě, vůbec bych to neřešila.
Ahoj,
pribira uplne normalne a po 3. mesici je taky normalni, ze uz se prsa nenalejvaji. Jojo pryc je obdobi Pamel
Mam to stejne, vypadam vyzdimane, kojim celkem casto, v noci po dvou, pres den v podstate taky, i min… mam ale cilouse, malo spi a kdyz uz, tak u prsa, takze se nestihne nadlabnout. Homeo jsou fajn, tim nic nezkazis, nesmi se brat dyl jak 10 dni tusim.
Ahoj!
Opravdu se nestresuj.
Pocit nalitých prsou už obvykle nebývá, i když mlíčko je. Nalívají se extrémně až když je mezi kojením velká pauza.
Kojení po 2,5 hodinách je naprosto normální. Nehleď na to, že sousedovic pijou s delšími intervaly. ![]()
Dej malé kdykoliv si řekne.
Snaž se se opravdu dát víc do klidu a hlavně dbej na to, abys dobře jedla a dostatečně pila. Před kojením si dej třeba teplý čaj. Nápoje střídej. Vyzkoušej na kojení třeba i jinou polohu.
Co se týká přibírání, tak už nečekej žádné vysoké čísla. ![]()
Hlavní je, aby čůrala dostatečně.
Zkus vynechat nějaký ten dokrm a normálně ji přikládat. Prsa několikrát prostřídej.
Tak hodně zdaru! ![]()
AHoj,
já pila čaj pro kojící od Leros-mě pomáhal.
Malý přibíral tak málo a dostali jsme se na 110 za týden, Mudr se to to zdálo málo, tak jsem prodloužila dobu kojeni. A kojila jsem z obou prsu a asi celkem 40minut!!CO 3hodiny. Skoro jsem nic jineho nedělala, ale malý přibral za týden 230, což doktorku už uspokojilo.
Hlavně nestresovat, možná se malé zdá, že z lahvičky to teče lépe, tak se jí nechce sát, když to dostane tařka bezpracně ![]()
Když budeš v klidu, bude i malá - jak psaly holky.
Kač
AHoj,
já kojila 9m a tyhle stavy byly normální. Nesmíš to vzdát a nechat se rozhodit. Jakmile prcek ochutnal lahev , tak bylo po kojení.....takže opatrně.
Musíš pít a pít a pít cokoliv a neustále a i dobře jíst.
Ricinus communis 5 CH - je homeopatikum co koupíš v lékárně a mě pomohlo…3× denně 6 kuliček rozpustit pod jazykem.
A klid
Drž se ![]()
Ahoj
hlavne se nestresuj… Me se u obou deti prsa prestaly nalivat po sestinedeli, ale to neznamena ubytek mleka ![]()
Ted u posledni holcicky se mi nenalivaji uz ted, ale mliko me taky neubyva. Jinak koj malou kdykoli si rekne,klidne po hodine, u nas to tak taky pres den obcas je (ale odmenou jsou mi pak prospane noci
). Na sousedy nekoukej, kazdy dite je jiny ![]()
Taky pomahaji kojo caje a obecne hodne tekutin, prsa pred kojenim nahrat (treba teplou plinkou), aby se mliko lip uvolnilo a male se dobre salo.
Ale ze je nemas nality se nic nedeje, znam holky s nulkama, ktery kojily vic jak rok ![]()