Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Pokud vím, tak fontanel je na hlavičce několik. Jestli 5, teď si nejsem jistá, ale nejvýraznější je právě nahoře. Pokud to není nic velkého, tak se zeptej při další návštěvě u mudry, ale pokud se ti něco nezdá, tak zavolat můžeš kdykoliv, oni ti poradí určitě víc. Abych pravdu řekla, tak jsem u kluka žádné další nenašla (ani nehledala), ale je možné, že ji tam taky měl.
Nahoře na hlavičce je velká fontanela, ale na hlavičce jsou i menší fontanely v místech, kde srůstají jednotlivé lebeční kosti. Takže bych řekla, že to je normální, ale nejsem odborník a malé fontanely jsem na svých dětech ani nehledala. Nejlepší je zeptat se pediatra ![]()
hihi, já než se dohrabu k poslání odpovědi, tak už jsem druhá ![]()
Ahojky, už jsem jednou podobnou diskusi zakládala a tohle mi odpověděla Taminka:
Ahoj
tohle jsem se docetla na mojedite
„Od šestého týdne života se fontanely začínají uzavírat. Malá fontanela a spánkové a týlní fontanely se zcela uzavřou do konce prvního roku života, velká fontanela má na to čas ještě řadu měsíců. U každého dítěte se uzavírá různě rychle. Zatímco u některého není po prvních narozeninách téměř hmatná, u jiného se uzavře teprve mezi druhým a třetím rokem věku. “
No a pak jsem se ptala dětské dr. a ta mi řekla, že je času dost na to aby to srostlo malému, že mám být v klidu.
Dobrý den,
mám 14ti denní holčičku a našla jsem jí na hlavičce na levé straně v zadu měkou část lebky. Fontanela bývá nahoře na hlavičce. Nevíte někdo, co by to mohlo být? Děkuji za odpověď