Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Mám jen takový fakt zvědavý dotaz… Strašně by mě zajímalo, jak je v praxi proveditelné současné kojení dvojčat. Vůbec si to nedovedu představit. Znám jen fotku z knížek a časopisů, to si představuju, že asistenti fotografa maminku dětma „obloží“
né, fakt to nechci nijak zlehčovat, ale když si vzpomenu, jak jsem zápasila s jedním dítětem, aby se chytlo prsu, jak jsem se rozčilova,a že telátku, jehňátku, koťátku a podobným malým savcům nikdo nepomáhá a nabaštěj se samy a ten můj malý trdlík to nechápal:-) tak si nedovedu představit, jak „aranžuju“ ke každýmu prsu jedno dítě. Občas mi i takhle jedna ruka chyběla!
Opravdu to prosím nikdo neberte nějak špatně, opravdu mi to přijde obdivuhodné! (a taky praktické…
)
jde to, když se musí, ne, ono si dáš kolem sebe polštář, položíš si jedno ( tak jsem to dělala teda já ) vedle sebe máš druhý, pro který se natáhneš a položíš ho na polštář z druhý strany, přisaje se jedno a přisaješ druhý, ony jsou ty děti pak šikovný, že je nemusíš nijak aranžovat. Já je kojila společně ale né moc často, protože jim to hrozně teklo, jak pily společně a dusily se a pak…užívala jsem si takhle jednu ( teda užívám, ještě je kojím a nechci přestat ) a pak druhou, když ale ječí najednou, jdou naráz.
Já kojím dvojčata obě najednou právě v tuhle chvíli
Základní nezbytná potřeba je kojící polštář - po prvním dítěti jsem měla Terabag, ale ty zužující se konce mi nevyhovovaly. Pořídila jsem Teplo domova a kojím tak, že mají hlavy u sebe a tělíčka dozadu pod mým podpaždím. Jde to úplně báječně, sedím u toho na gauči, před sebou mám na rostoucí židli staršího mimča položený notebook a můžu i pracovat nebo číst emimino
![]()
Ze začátku mi to v porodnici s polštářem nešlo, protože jsem seděla na posteli s nohama nahoře, nohy musí být spuštěné dolu (a tam popř. o něco opřené).
Držím palce, ať ti to jde taky, to současný kojení dost šetří čas a o to vzácnější a milejší pak je kojení jen jednoho (hlavně v noci, kdy u toho můžu spát
)
A ještě doplním, že je přikládám tak, že si dám na gauč polštář, vedle z každý strany jedno mimčo, pak si sednu na místo polštáře a dám ho na sebe, podám si jedno mimčo, podám si druhý mimčo (oni se trochu do těch kuliček zaboří, tak to první zatím nespadne), pak jim našteluju pusinky na prsa a mám frei… a nebo se tu toho obě vztekaj a škrábou a brečej a ublinkávaj a mám depku
)
DMartina píše:
Mám jen takový fakt zvědavý dotaz… Strašně by mě zajímalo, jak je v praxi proveditelné současné kojení dvojčat. Vůbec si to nedovedu představit. Znám jen fotku z knížek a časopisů, to si představuju, že asistenti fotografa maminku dětma „obloží“né, fakt to nechci nijak zlehčovat, ale když si vzpomenu, jak jsem zápasila s jedním dítětem, aby se chytlo prsu, jak jsem se rozčilova,a že telátku, jehňátku, koťátku a podobným malým savcům nikdo nepomáhá a nabaštěj se samy a ten můj malý trdlík to nechápal:-) tak si nedovedu představit, jak „aranžuju“ ke každýmu prsu jedno dítě. Občas mi i takhle jedna ruka chyběla!
Opravdu to prosím nikdo neberte nějak špatně, opravdu mi to přijde obdivuhodné! (a taky praktické…)
martino, když jsem kojila dceru, tak jsem si to taky neuměla představit, byla to dřina s jedním dítětem. Ale věř, že s dvojčatama to jde, musí
Pořiď si je a uvěříš ![]()
Je to presne, jak pisou holky. Ja jsem si nejdriv nachystala holky tak, ze jsem si je zamotala do decky, polozila na gauc, sedla si mezi ne, dala kolem sebe polstar,pak vzala jednu, ulozila na polstar, podala druhou a pak jsem si je postupne dala na prsa. Ale bohuzel nam kojeni dlouho nevydrzelo.
Jejda, vy jste to tak krásně popsaly! No ale stejně mi to přijde scifi
před chvílí jsem držela TO JEDNO jediný kojený dítě, co mám
a nechápu, kam by se mi mělo vejít případně druhý, když už tohle vede zleva až za pravý bok
Ale jo, věřím vám. ![]()
No, obě vedou rovnou kamsi dozadu
Moje jsou zatím prckové a uvidím, jak se tam časem poskládají, ale prostě já na tom polštáři vepředu vidím jenom hlavičky ![]()
Holky, dejte sem PROSÍM odkazy na ty kojicí polštáře co máte ![]()
Ten „Teplo domova“ je tenhle ? http://obchod.teplodomova.cz/…valec-kojici
Tohle se mě taky bude týkat (pokud vše dobře dopadne) a tak sbírám zkušenosti
Ale vidím, že kojit dvojčátka prostě jde, jste úžasný mamky
![]()
janinkaz píše:
Holky, dejte sem PROSÍM odkazy na ty kojicí polštáře co máte
Ten „Teplo domova“ je tenhle ? http://obchod.teplodomova.cz/…valec-kojici
Tohle se mě taky bude týkat (pokud vše dobře dopadne) a tak sbírám zkušenostiAle vidím, že kojit dvojčátka prostě jde, jste úžasný mamky
![]()
Ten přesně mám a kojilo se mi na něm dobře ![]()
Já si to taky nějak neumím představit. Teda to aranžování a samotná technická stránka věci je mi jasná, to chápu a připadá mi naprosto zvládnutelná. Ale je pro mě nepředstavitelné, že by obě děti ukázkově spolupracovaly, nevrtěly se, nekopaly, nevztekaly se a byly by na kojícím polštáři udržitelné. Já měla problémy udržet jedno, obě mé děti u kojení strašně vyváděly (hyperaktivní syn už od narození příšerně kopal, dcera od 7 týdnů). Takže kojit dvě takové děti najednou bych nechtěla (naštěstí ani nemusím, ale představa je to strašná).
@zarika taky prispeju troskou do mlyna:) mam doma skoro 3m dvojceci holcicky a temer pokazde je krmim dohromady, abych ušetřila cas
hodne se mi osvedcil kojici polstar MyBreastFriend pro dvojcata-je veliky a pevny, takze se na nej dvojcatka krasne vejdou a neni tezke si je tam polozit
u nas bojujeme spis s naslednym odrihnutim. Zatimco mam na ruce jednu a pokousi se odrihnout, druha se strasne krouti a rve a samozrejme nez ji stihnu odrihnout, tak blinka. Drzim vsem nastavajicim dvojcecim maminkam palce - nekdy to sctema drobkama neni jednoduche
![]()