Tandemové kojení

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
44173
3.11.09 12:11

Tandemové kojení

Chtěla bych se zeptat,jestli jsou mezi vámi maminky,které kojily první dítě v průběhu dalšího těhotenství a potom sourozence narozené brzy po sobě.

Mám chlapečka a holčičku po 2letech a 5měsících.Kluka jsem kojila 2 roky a 9 měsíců,v těhotenství a 3 měsíce po narození dcery.Dcerce bude rok a kojím ji stále.

Kojení v těhotenství mi nědělalo žádné větší problémy,to ani přesto,že jsem kardiačka.Těhotenství jsem měla rizikové.Můj gynekolog mě od toho odrazoval,protože těhotenství představuje zátěž,nejsem zdravá a ještě k tomu kojení.Budu prý stále unavená.Kardiolog mi názor neřekl,ještě se s tím nesetkal a v porodnici mi řekli,že se s tím setkávají velmi výjímečně.Cítila jsem se ale dobře,tak jsem kojila dál.Jediným problémem snad byly křeče v podbřišku,způsobené uvolněním oxytocinu při kojení.Nebylo to ale často.Na stránkách laktační ligy jsem se dozvěděla,že tyto slabé stahy potrat způsobit nemohou,pokud je těhotenství v pořádku.Což u mě bylo.Mám operované srdce.

Kojila jsem tak ze svého vlastního rozhodnutí,dobrovolně a ráda.Samozdřejmě jsem Adámka časem naučila,že bude pít jen ráno a večer a doma.Respektoval to.Nikdy se nám nestalo,že by mi strhával tričko mezi lidmi.

Když jsem byla v porodnici,neměl žádné větší příznaky abstinence po prsu,nikdy nikomu tričko nestahoval.Sice trochu plakal,ale ne víc než stejně staré nekojené dítě,které má být delší dobu bez maminky.

Když jsme se vrátily z porodnice,chtěl znovu pít.Dovolila jsem mu to.Věděl,že první musí pít Emička,která nemůže nic jiného.Ještě jsem si dělala zásoby mléka do mrazáku.

Po týdnu jsem musela s malou do nemocnice.Vrátila se silná novorozenecká žloutenka.Malou jsem nemohla kojit vůbec.Musela jsem jí týden v nemocnici odstříkávat a převařovat mléko.Malá pila z lahve,krmit ji alternativně jsem časově nezvládala.Pak se mi k prsu bez problémů vrátila.To je ale jiná kapitola.

Po návratu z nemocnice jsem ještě kojila obě děti.Když byly malé tři měsíce,onemocněl Adámek hnisavou angínou,musela jsem ho odstavit,aby se snížilo riziko,že onemocní i malá.Malá neonemocněla.A to i přesto,že ne vždy jsem dodržovala zásadu omyvat po kojení syna bradavky.To bylo snad jediné,co jsem si při tandemovém kojení sourozenců vyčítala.

Založením této diskuze bych se chtěla zeptat maminek na jejich vlastní zkušenosti a taky povzbudit ty maminky,které podobný problém teď třeba řeší.Nevím,jak je to u vás,ale kromě porodnice a nemocnice se k takovému kojení moje okolí stavělo spíš odmítavě.Mám jen jednu kamarádku,která kojila dvouleté dítě a miminko.Ona sama to vnímá pozitivně,děti byly spokojené.

Chtěla bych ještě upozornit,že i přes to,že jsem kojila dvouleté dítě v průběhu dalšího těhotenství a pak dvě děti společně,kojila jsem dobrovolně a ráda,neodsuzuji maminky,které z nějakého důvodu kojit nemohou nebo nechtějí.

Prostě nechci,aby se to tu zvrhlo v dohadování,jestli je to správné nebo ne.Každý má svůj názor a má na něj právo.Chtěla bych,aby napsaly maminky,které takto doopravdy kojily,jak se jim to dařilo,případně nedařilo,co jim to dalo nebo vzalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
44173
3.11.09 20:30

Vážně se tu nenajde jediná maminka s podobnými zkušenostmi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
3.11.09 21:24

Jani, děkuji ti za založení tématu. Já sice žádné zkušenosti s tandemovým kojením nemám, ale jelikož plánujeme dítka s věkovým rozestupem cca 2 roky, nejspíš mne to taky čeká, pokud se Míša z nějakého důvodu neodstaví sám dříve. I za info ohl. kojení v těhotenství jsem vděčná.
Bála jsem se, že budu muset odstavit, aby vůbec přišla tetka a mohli jsme začít tvořit, ale v mém případě to už jaksi není nutné :mrgreen:
Dále jsem slyšela, že tandemové kojení je hodně náročné, ale chci to aspoň zkusit :nevim: uvidíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44173
4.11.09 10:07

Gino.Děkuji že ses ozvala.Už jsem se lekla,že jen já jsem takový exot.

Pokud jsi zdravá a Tvé těhotenství bude v pořádku,určitě odstavovat nemusíš.I když věřím,že Ti to gynekolog i lidi kolem budou doporučovat.S argumenty,že budeš unavená apod.

Ta únava je samozdřejmě individuální.Já jsem ve druhém těhotenství byla unavená,ale nepřisuzovala jsem to tandemovému kojení,spíš těhotenství samotnému a mé srdeční vadě.Ale zvládla jsem se o svého dvouletého synka starat bez výraznější pomoci babiček.Prakticky hlídaly,jen když jsem chodila k lékaři,což bylo ke konci těhotenství dost často.Spíš jsem si chodila odpoledne lehnout,když malý spal,binec nebinec,uvařeno neuvařeno.V této době přestal odpoledne spát,když neusnul,vyráželi jsme ven na čerstvý vzduch.Večer jsem byla také dřív unavená,ale to bylo i tím,že jsem nemohla v noci spát-běžný problém těhulek.

Musím se přiznat,že mám hodného muže.Když někdy nebylo uvařeno,nereptal a snědl koupenou hotovku.Přes týden chodil do práce,o víkendu se věnoval malému.Píšu to,protože vím z okolí,že v každé domácnosti to tak není.I když si myslím,že se to celkově v tomto směru mění k lepšímu.

Největší krize byla,když se malá narodila.Měla jsem lékařsky vyvolávaný porod,ztratila jsem hodně krve.Z toho jsem byla unavená,ne z kojení dvou dětí.Já mám to štěstí,že mléka jsem měla vždy dost.Kojila jsem novorozeně,batole a ještě jsem měla každý den odsála 2 skleničky od přesnídávky do mrazáku.Kdybych neodstříkala,mléko samo vytékalo proudem.To mléko jsem pak za 3 měsíce stejně vyhodila.Byla jsem stále s dcerkou a když bylo třeba ji nutně pohlídat,zvládla jsem odsát čerstvé.

Jinak jsem slyšela,že hodně kojených batolat se při druhém těhotenství maminky odstaví samo,protože mléko díky hormonům změní příchuť a nechutná jim.To se taky stalo jedné kamarádce.

Já doporučuju vyzkoušet kojení v těhotenství.Řídit se svým zdravotním stavem,svými pocity a podle toho jednat.Rejpálky neposlouchat.Víš co si myslím?Když si někdo z generace našich babiček nebo maminek rejpá v tomto směru,je to tím,že závidí.Oni nemohly pořádně kojit,protože podpora kojení žádná.V porodnici měly děti zvlášť,vozili je na kojení v určitou dobu,dokrmovali.Doma se musely starat o vše možné,a hlavně jít brzy do práce a dát děti do jeslí.

Podle mě je to jen závist,protože ony bohužel,tu možnost většinou neměly.I když je to samozdřejmě individuální.Myslím to všeobecně,aby se toho někdo nechytl.

Pokud ale budeš mít třeba málo mléka nebo budeš moc vyčerpaná nebo Tě bude starší dítko svlékat všude,pak nemá smysl to hrotit.V tom případě bych to tenkrát utla i já.Fakt záleží jen na Tobě a Tvých dětech.Ať se rozhodneš jakkoliv,Tvé rozhodnutí je Tvoje a je to vždy správně.

Ozvěte se i ostatní maminky,které máte podobnou zkušenost.Třeba jen s otěhotněním během kojení nebo kojení v těhotenství.Nevím,jestli vás odrazují moje dlouhé příspěvky,nebo vás je tak málo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5883
4.11.09 19:40

Ahoj, mně zase tandemové kojení připadá přirozenější než násilné odstavení. Mám děti 20 měsíců po sobě a starší jsem kojila do dvou let, takže tandemově 4 měsíce. Rodila jsem doma, takže s přestávkou nebyly problémy. Často jsem kojila obě děti najednou, přišlo mi to dobré proti žárlivosti. Jen jsem se snažila, aby nás nikdo neviděl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44173
5.11.09 10:15

Já jsem děti najednou nekojila,protože přece jen,starší už měl 2 a půl roku,chtěla jsem ho naučit,že první musí pít sestřička.

Co se týče žárlení,starší na malou nežárlil v tom smyslu,že by jí chtěl nějak ubližovat,spíš naopak,pořád ji chtěl hladit a pusinkovat,chtěl ji chovat.Museli jsme dávat pozor,aby jí nechtěně neublížil.Jinak se chtěl víc chovat a nosit,tak,jak jsme nosili miminko.Jiné problémy jsme s ním neměli.Myslím,že i tandemové kojení na to mělo částečný vliv.

Jinak rodina i nejbližší přátelé věděli,že kojím dvouleté dítě v těhotenství a pak obě děti.Naši mi na to neřekli nic špatného,protože máma tak kojila taky.Tchyně nekojila,protože neměla mléko,měla děti v jeslích a musela brzy do práce,taky nikdy neřekla nic špatného,naopak.Oba děděčkové si dělali legraci,že takový chlap a ještě pije.Jestli mu to prý vydrží do první třídy.Kamarádky,které nekojily,nic neřekly,ale myslely si svoje.Brala jsem to spíš jako jejich závist nebo zklamání z toho,že kojit nemohly.

Jinak jsem se s kojením dětí nijak zvlášť netajila,ale zároveň jsem to ani nikomu na potkání neříkala.Když jsem čekala malou,měsíc před porodem,onemocněl starší laryngitidou a museli jsme do nemocnice.V nemocnici jsem ho nakojila a nijak jsem se za to nestyděla.Lékaři ani sestřičky mi nic neříkali.Co si mysleli doopravdy,nevím.Jen mi taky řekli,že se s tím ještě nesetkali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
fiala79
5.11.09 16:08

Ahoj, synovi bude za pár dní rok a já jsem s 5. měs. těhot. a syna pořád kojím. Pořád přemýšlím, jestli ho odstavit nebo ne, ale zatím se mi do toho nechce. Odstavit bych ho chtěla jenom proto, aby neměl ještě větší stres, když budu v porodnici. Nebude mít maminku a navíc ještě mlíčko. Až budu rodit, bude mu rok a 4 měsíce. Ale vy píšete, že by žádné větší trauma mít neměl. Také v Gravidcentru, kam chodím cvičit mi tvrdí, že Jáchyma odstavovat nemám, že by to byla škoda a že mám pak kojit tandemově. Zatím kojím tak 3× v noci a 2× přes den. To noční kojení mi moc nevyhovuje. Můžete mi poradit jak přejít jenom na denní kojení? Nebo jenom ráno a večer? To by bylo super. Ale nechci Jáchyma nějak trápit. Díky za rady.

• Citovat
  • Upravit
44173
5.11.09 18:55

Ahoj.Adámek byl sice starší,když jsem čekala Emičku.Kojení v noci vyžadoval dlouho.Asi do 18 měsíců,pak se to najednou samo utlo.Podruhé jsem otěhotněla,až když mu bylo 19 měsíců.

Do porodu máte ještě 4 měsíce.Je možné,že se hodně věcí do té doby vyřeší samo.V různých článkách o kojení jsem četla,že když se dítěti omezí kojení přes den,vyžaduje častější kojení v noci.Kdyby bylo na Adámkovi,taky by chtěl být kojen co nejčastěji ve dne.Já jsem to omezila na ráno a večer s tím,že mlíčka je málo a musíme nechat miminku.On už měl ale trošku rozum.

Taky si myslím,že odstavování by bylo ještě větší stres jak pro syna,tak i pro vás.Měla byste mléko a asi byste musela odsávat.Poradila bych vám se tím nestresovat.Pozvolně kojení omezovat,já jsem dávala Adámkovi místo kojení ve dne čaj.Z hrníčku.I kdyby plakal,když budete v porodnici,větší újmu by mu to způsobit nemělo.

U nás toto popíšu na jiném příkladu.Adámkovi bylo 13 měsíců,dostal těžkou střevní infekci,byl kojený ve dne v noci,jedl jen mimi jídla.Musel být okamžitě přijat na JIP,nemohla jsem vůbec kojit.Mateřské mléko je těžké na trávení.Skoro týden jsem ho neviděla,nekojila.Když jsem se k němu mohla vrátit,a začít kojit,rychle se s tím srovnal.Větší stres to byl pro mě než pro něj.

Prostě žádný stres,vše bude v pohodě.Jinak nevím,jestli znáte stránky www.kojeni.net.Je tam docela dost dobrých rad a příběhů o kojení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44173
5.11.09 19:21

Ty stránky jsou www.kojeni.net Špatně jsem tam před tím dala odkaz.Jinak moje mamka taky kojila v těhotenství a pak tandemově sestry,narozené po 15 měsících.Říkala,že ona to moc řešit nemohla,nebyl na to čas.Ke konci těhotenství starší sestru i přikrmovala,tenkrát byl jen Sunar.Hlídala nás babička,sestra sice taky plakala,ale prý nijak víc,než tak malé dítě,které je najednou bez maminky.Po návratu z porodnice mamka kojila obě.Taky to sestru nijak nepoznamenalo.

Snad se ozvou ještě další maminky a poradí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
6.7.10 21:20

kojení v těhotenství

Ahoj, mám skoro stejný problém a jsem moc ráda, že jsem objevila tuto diskuzi. Mám 8 měsíčního syna Filipa a jsem v 1. měsíci těhotenství, takže až se to narodí, bude Filipovi 15 měsíců. Momentálně ho kojím dvakrát v noci a asi čtyřikrát ve dne. Je na tom hrozně závislej a mám problém, že neumí pít z žádně láhve. už jsem vyzkoušela různé druhy lahví i nápojů, ale zatím nic, takže mám strach, jak to s ním udělat, až budu třeba v porodnici, ale to sand do té doby udělá pokrok. Nejhorší je bombardování babiček, že si odrovnám zdraví, když budu kojit v těhotenství a jsem moc ráda, že jsem se tady dočetla o opaku. Je to pro mě velká podpora, takže díky. Co se týče nočního kojení, tak bych se ho taky ráda zbavila, ale rovněž nevím jak. Snad to přijde samo. Tak se zatím mějte! Zdraví Zdena

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pavlina koki
1.7.11 12:39

Ahoj,dobrý den byla sem velmi ráda že jsem našla tento článek,,mám 5,ti měsíční dceru a jsem znovu těhotná,Elišku kojim už jsme sice zacli s příkrmem,ale kojím stále zatím je to hlavní chod :-) ,s kojením se mi nechce prestat,moc si to obě užíváme a mám v plánu kojit děti obě at si okolí říká co chce,moc se na to těším papa Pavína a Eliška :huban:

• Citovat
  • Upravit
itaa
18.9.13 15:41

Dobry den, moc dekuji za Vas clanek. Mam dvouletou dcerku, kojim ji stale celkem casto pres den i v noci…spise nad ranem, abych ji jeste udrzela v posteli. Nyni jsem zjistila, ze se nam zadarilo a cekame druhe miminko. Nejdrive me popadla panika, ze kojeni muze treba nejak ublizit tehotenstvi, ze mam rh negativni a dcerka je pozitivni(tedy ze treba telo vytvari protilatky proti mimi a ja to tim kojenim fakt nezlehcuji) a to ze beru prednisol 2, 5mg a proste vsechno dohromady me strasne desilo. Presne stejne reakce okoli… tipu, ze si budu nicit zdravi, je to zátěž, dcerka to uz nepotrebuje a bla bla. Jsem jinak naprosto zdrava, nemusim brat zadne leky a citim se dobre. Jo vlastne budu muset brat na udrzeni pro jistotu jeste k prednisolu (az do 20tt) take utrogestan, ale jen pro jistotu, protoze moje telo bez prednisonu vytvari protilatky a tedy neslo otehotnet (coz bylo i pri prvnim těhotenství). Ale i tak si myslim, ze je to nic, proti Vasemu zdravotnimu stavu. Puvodne jsem hledala nejaky doplnek stravy, aby telo vydrzelo kojeni i nyni a misto toho jsem narazila na vas clanek a jsem za nej moc rada. Vite, dcerka je na prsu dost zavisla, rano mi dava pusinky a hladi me, kdyz ji necham nakojit, takze i kdyz uz par mesicu bobuji s vlastnim ja a snazim se ji odtavit alespon na vecerni a ranni kojeni, nejde mi to. Ja mela strach hlavne z toho pnuti v podbřišku pri kojeni, abych nepotratila, ale ted citm, ze se nic spatneho nestane a je dobre, ze jsem nasla podobny pribeh a mohu se uklidnit, nestresovat a nechat dcerku. Dnes jsem si vsimla, ze si hrala s miminkem, panenkou tak, ze se ji snazila nakojit… moc me to dojalo a bylo mi to lito. No ale uz neni, protoze v tom nejsem sama a kdyz to nevadi manzelovi, tak na ostatni kaslu. Doktor o tom vi a i kdyz neni nadseny, nezakazuje mi to, tak co. MOC DĚKUJI, pomohla jste mi. Zdravim :mavam:

• Citovat
  • Upravit
624
18.9.13 16:05

Ja tu budu zas otravovat slovenstinou (vlastni zkusenost nemam a v okoli o nikom nevim)
http://dojcenie.wordpress.com/?…
http://forum.dojcenie.eu/viewforum.php?f=22
 http://www.mamila.sk/…/comment.php?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34
19.9.13 23:00

Děkuji za příspěvek

Jsem moc ráda za tento příspěvek. Dcerce bude rok, kojím ji večer, dvakrát v noci a ráno. Plánujeme další… jsem rozhodnuta ji kojit dál a pak klidně i obě děti najednou… ale právě jsem si tu chtěla přečíst nějakou osobní zkušenost… Odborníci říkají ledacos, ale není nad osobní zkušenost že :-) Takže fakt díky za tento článek a hurá do toho - žádnej sunar kupovat nebudu, mlíčko se podává dál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2195
19.9.13 23:27

Já otěhotněla když měl starší 2m a kojila jsem ho cca do 22m i v těhotenství. Mezi dětmi mám tedy rozdíl 11m a žádné problémy jsem neměla ani žádné léky jsem neužívala, jen občas těhu vitamíny. Mladšího kojím stále.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová