Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Jani děkuji, že se tady svěřuješ se svými zkušenostmi. Já mám strach, že když se starší odstaví v období těhu, tak co budu dělat s tím mlékem? Nějak si to neumím představit. Plánujeme druhé - malé je teď 5 měs., stále kojím plně, z tandemu mám strach, ale podle toho co píšete všechny, tak se není čeho bát
![]()
Nevím u koho jsem to četla, že měl v těhotenství více MM, dokonce že mu odkapávalo, přijde mi, že u mě je to naopak. A taky si nejsem jistá, jestli mě můj dvouleťák spíš nepoužívá jako dudlík
Kojí se 2-4× denně, většinou ráno, v poledne a večer a vyjímečně se do toho připlete ještě jedno kojení. Když ale zmáčknu prso, tak vidím jen úplně čiré přední mléko a přijde mi, že to zadní už nemám - máte někdo takovou zkušenost?
@Almatka taky jsem měla ten pocit, ale mlíko tam bylo, ono je normální, že nejdřív teče jen to přední - a občas mě asi fakt měla jen jako dudlík - je pravda, že spíš malej měl po porodu problém si to vytáhnout i když tam mlíko bylo, teprve až se mi druhej den nalily prsa pořádně, tak už pil spokojeně - takže já jsem toho mlíka pak určitě měla míň
Ahojte, ráda bych se přidala do diskuze. Mám syna 15m a jsem ve 23tt. Syn je zatím kojený, u kojení se uspává, pokud neusíná v kočárku. Přes den jinak kojení už moc nevyžaduje, ale v noci se stále budí. Dokonce máme teď noci, kdy se budí i 5× a více. No jsem z toho docela zničená, nevadilo by mi kojit tandemově, tak nějak s tím i počítám, ale pokud se budou budit v noci dvě děti, nejsem si jistá, že to ustojím.
Vůbec nevím, jak se teď zachovat, odstavit nechci, v noci by to bez pláče nešlo a já jsem opravdu velký odpůrce nechávání dětí vyřvat…
A na to, abych mu vysvětlila, že kojit se bude jen někdy (ráno, večer,…), ještě nemá rozum…
@Fufik ahoj, no v patnácti měsících 5 krát je hodně, to už dělá spíš ze zvyku, ale já taky nejsem zastánce nějakýho vyřvávání
ovšem na tvým místě, bych se to snažila přes tu noc omezit - zkusit houpat a cokoli jinýho, aby fakt pokaždý nedostal prso - jinak budeš mít problém, když se ti budou budit obě
já mám děti od sebe 23 měsíců a to už se starší kojila jen přes den, nebo na uklidnění, když byla nemocná - takže v pohodě ![]()
ale je možný, že se úplně odstaví sám, složení mléka se bude měnit a třeba to noční kojení ho přejde ![]()
@petramrk My to tak právě nemáme pořád, vůbec nevím, co to zase je. To zase asi až poslední 3 noci. Můžou to být ještě zoubky, ale nezdá se mi, že by se mu teď nějaké prořezávaly, ale už mě do pusy moc nepustí, tak Bůh ví… Uhoupávat jsme zkoušeli, ale teď vyloženě nemohl usnout nijak, ani kojením, ani houpáním… ![]()
Jinak myslíte, že se se složením mléka může měnit také konzistence stolice? Malý má teď už asi 14 dní (nepravidelně) řidší stolici. Zítra jdeme pro jistotu na stěry. Není to vyloženě průjem, jen to není pevné.
Přitom toho mléka ale podle mě už tak moc nevypije, co jsem těhotná, výrazně ho ubylo. ![]()
@Fufik může se složením změnit i konzistence a vůbec stačí, když se najednou víc kojí oproti normálu a hned je to změna - akorát, když to takhle píšete, tak mi to opravdu vyvolává spíš pocit, že to jsou zoubky - u těch může být až průjem, nebo jen změna konzistence a i to, že nemůže usnout
tak uvidíte, vyčkejte
třeba mu i není dobře a může ho budit bříško, když má ty potíže
jestli je to jen teď přechodně, tak to určitě přejde
@petramrk Doufám, že to přejde co nejdříve. Nebo že se alespoň ukáže příčina, abychom mohli být klidní. Nějak mě totiž zatím nedokáže uspokojit myšlenka, že se to třeba do narození druhého nějak samo vyvrbí. Jsem člověk docela plánovací.
K dr jsme nakonec dneska nešli. Včera jsem ještě projížděla pár otázek na kojeni.net a ta paní se tváří, že se mlezivo, které má projímavé účinky, v mléku už může projevit docela brzo. Já mám momentálně spíš pocit, že už nemám ani to mléko. ![]()
Můžu se zeptat? Při tandemu, když se kojí obě naráz, tak každé má jedno prso tedy? a jaká poloha je nejlepší? Ráda kojím vleže, ale to mi u dvou dětí moc nejde dohromady. Trochu se bojím toho, že způsob, že by malá počkala, až se miminko nají a pak dopije zbytek, nám neprojde. Promiňte za blbé dotazy, ale chci být připravena, až to přijde. ![]()
@Jiti88 nejlepší na tandem je poloha fotbalista (hlavičky u prsou, nohy směřují za záda). A myslím, že 1,5 roční nemusí jíst současně s miminkem, že už může umět počkat.
@lekarnicka28 taky bych byla ráda, kdyby počkala, ale co když to tak nepůjde? Ona je dost temperamentní. A já jsem ‚slabá‘ povaha a řvát ji nenechávám.
Ale třeba to půjde všechno v pohodičce, uvidíme. Děkuji za odpověď
@Jiti88 no tak ta „slabá povaha“ může být problém.. temperament až v druhé řadě.
Já jsme pro určitá pravidla, která mají svůj důvod či význam.. a děti mi taky neřvou, protože vědí, že to nefunguje (a jasně že to občas zkusí
) Já osobně bych první kojit tak cca měsíc před porodem přestala, kvůli problémům s bojem o prsa, ale hlavně kvůli mléku pro novorozeně, aby ho mělo přesně takové jaké potřebuje.. První se taky s nikým o mlíko nedělila a novorozeně je na něm životně závislé a na výběr nemá, 1,5 letá ano. Ale na to ses neptala, promiň. ![]()
@Jiti88 Ale projde, pravidla kojení batolete a novorozence určuješ Ty..Prostě ta pravidla nastavíš tak, že první pije miminko a potom až starší dítě..Nic špatného na tom nevidím, taky jsem to tak nastavila od začátku..
Jsem si původně myslela, že řešíš dvojčata, ale kojit dohromady v jeden čas malé miminko a batole by mě ani nenapadlo ![]()
Jestli jsi „slabá povaha“ jak píšeš, tak budete mít velké problémy v budoucnu..Napřed si vyřve kojení současně a co potom dál?
@Jiti88 Ahoj, z mé skoro 6 měsíční praxe tandemového kojení… první jsem vždy upřednostnila miminko, pak dostal starší. Zkoušela jsem také kojit oba naráz, ale i ten starší pochopil, že to není ono, protože většinou musel pití přerušit, mladší dopil dříve, potřeboval odbrknout apod. Mám kluky o 21 měsíců.
Jinak polohy jsme zkoušeli fotbalové držení menšího v sedě na gauči a starší se normálně přisál. Nebo v posteli, kdy já ležím k nakloněná k mladšímu a starší pije jakoby zvrchu nebo obráceně. Ale to až ten mladší drží hlavičku.
Ahoj holky, jsem ve 14 tt a stále kojím 16 měsíčního chlapečka. Hledám někoho v podobné situaci. Je tu ještě někdo?