Tandemové kojení

Napsat příspěvek
Velikost písma:
44198
1.11.13 05:58

@petramrk Moje mamka taky kojila moje sourozence tandemově - mám tři mladší sourozence narozené brzy po sobě.
Tenkrát s ní o tom nikdo nediskutoval, taky neměla žádné problémy, při tom ani později.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
299
7.11.13 22:49

Ja mam holcicku dva roky a chlapecka dva mesice. Oba dva kojim. Kojeni male se momentalne snazim omezit z trikrat az ctyrikrat denne na dvakrat denne. Prsa stridam, ale je fakt ze primarne kojim kazdeho z jineho. Mame to tak, ze male davam pit vyhradne jen z praveho prsa a maly ma leve, ale obcas pije i z toho praveho.
Malou jsem kojila az do porodu. Posledni jeden az dva mesice pred porodem jsem s tim mela obcas spojene bolesti bricha jako pri MS, v poslednich dnech pred porodem mi to vyvolavalo lehke poslicky a par hodin pred porodem uz docela silne kontrakce. Malou jsem kojila pred porodem naposled tri hodiny predtim, nez se maly narodil. Maleho jsem kojila hned po porodu na porodnim sale. Diky tomu jsem vice krvacela, protoze se mi rychleji zatahovala deloha. PA mi chtela dat neco na zpomaleni krvaceni, ale pak ji to vlastne doslo, ze je to diky tomu kojeni, tak rekla, ze jeste chvilku pockame. Pockali jsme a bylo to ok - takze bez nejakeho zbytecneho leku navic…
Mala byla po celou dobu, co jsem byla v porodnici, bez mlicka. Vratila jsem se a mela rymu. Maly to nedostal a mala vypadala chvili, ze bude chtit mlicko stejne casto jako miminko (jakoby to chtela dohnat nebo to tak bylo kvuli te ryme) a pak zase pro zmenu, ze vubec. Nakonec se vratila k frekvenci, co jsme meli pred porodem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
katri kitri
21.11.13 14:02

tandem

Trochu slovenčiny :) dakujem za povzbudive prispevky. kojim tandemovo a hladala som akurat nejaký clanok alebo diskusiu ako vlastne tandemovo kojiť. potrebovala som sa asi len uistit či kojim dobre a kojim dobre! :) chcela som vediet či by som predsa nemala vyhradiť každy prsnik jednemu dietatu, ale vidim, že viacere maminy tiež neriešili ktore dieta pije z ktoreho a davali podla potreby. ja som teda kojila i počas tehotenstva, moja gynekologicky sa akosi zabudla spytat či este kojim staršieho tak som jej to ani na nos nevešala a endokrinologicka mi striktne kojit zakazala. som sa jej tam rozplakala v ordinacii že to si neviem predstavit. pýtala som sa či je to kvoli liekom (euthyrox) ale ona že nie, že kvoli vyčerpanosti. nastastie ina endokrin.ma ubezpečila že to je len a len na mne ako sa rozhodnem a rozhodla som sa neprestat kojit pretože mi došlo odstavovanie vtedy 7mesačneho synčeka ovela vyčerpavajucejšie a frustrujucejsie ako pokračovať v kojeni. a ked prešiel prvý trimester a lieky zacali zaberať nebola som už ani taka unavena. ale je pravda že asi v9–10.mesiaci som si povedala že už s tými nočnými kojeniami musim niečo urobiť (kojil sa tak 6-7krat) a tak sme nakoniec skončili na jednom kojeni nad ranom okolo stvrtej. staršieho som kojila este 3 hodiny pred porodom. ked som sa vratila z porodnice bol starši zmatený, v podstate by možno bol aj schopný nekojiť sa, ale tu zase zapracovali moje hormony a ja som ho nevedela nekojiť, mala som pocit že ho tým nekojenim stratim. rodičia mi aj hvorili že to mam teraz využiť že už potom ho neodstavim a že budem len kojit kojit a kojit. a maju pravdu :) kojim kojim ale je dobre ako je. spočiatku som ich nevedela kojit naraz, malý bol nepokojný, potreboval si často odgrgnut a cato ho bolelo bruško a metal sa ale teraz po šestonedeli kojim aj naraz a velmi to starsiemu pomohlo - už vobec nežiarli a uplne zmenil svoje spravanie k mladšiemu a ja sa necitim vobec vycerpana - ovela vycerpavajuce su pre mna koliky… vela odvahy všetkým mamam ktore sa rozhodnu kojit dve deti naraz, riadte sa svojou intuiciou!! tým čo citite!

• Citovat
  • Upravit
katri kitri
21.11.13 14:09

tandem pokračovanie

Este len dodam že asi až teraz dojčim naozaj na požiadanie. starši sa možno dojči aj 6 krat denne a mladši netušim. prestala som vnimat uplne čas a nesledujem ani intervaly medzi kojeniami. neviem či je to tak najlepšie ale akosi to teraz inak neviem. čo je ale super je že starši zaspi aj bez prsnika - večer s tatinkom pekne :) a prsnik je urcite velka pomoc - ked sa nam minule pokazilo auto v strede mosta počas hustej premavky tak obe deti to vdaka prsu zvladli uzasne!!

• Citovat
  • Upravit
extrém
5.12.13 21:59

tandem pokračování

Ahoj, tak já jsem z Vás všech asi extrém. Stále kojím dceru dva a třičtvrtě roku kdy si řekne. Průměrně je to spojené s usínáním a probuzením (celkem 6× debbě) plus když si řekne doma. Nechávám tomu volný průběh. Nyní jsem podruhé těhotená a dceru nechci násilně odstavovat, ačkoliv vůči jejímu věku to může přijít některým lidem divné. Gynekoložka se vyjádřila ve smyslu, že je dobře, že ji stále kojím a nijak mne za to neodsuzovala. Kojení vyhovuje nám oboum a to je podle mě to nejdůležitější. Kašlete na okolí. Ať Vám říkají, kojit do xx měsíců. Je to individuální záležitost mezi Vámi a Vaším dítětem.

• Citovat
  • Upravit
44198
6.12.13 07:38

Mě se nejmladší dcerka odstavila teď, v necelých 18 měsících. Sama spontánně. Už pár měsíců pila jen občas večer a ne denně. A jednou řekla „nechcu, zavřem, schovat“, když jsem jí vytáhla prso :lol: Za dva dny zase a potom zase.

Na jednu stranu mě to mrzí, ale na druhou stranu jsem ráda, že to i tentokrát proběhlo bez problémů. Je to její rozhodnutí, už to prostě nepotřebuje :srdce:
Taky jsem chtěla ještě přikojovat aspoň do jara, v tom období chřipek, ale nevadí. Imunitu má celkem dobrou. UM jí nedávám, jen jsme přidali o jogurt navíc. Normální mléko jí taky zatím dávat moc nechci, jen vyjímečně do bramborové kaše(kterou moc ale nemusí, upřednostňuje brambory) a když loudí od starších snídaňové cereálie s mlékem.

Každé dítě je jiné a každé jednou dospěje ke spontánnímu odstavení..Nejstarší ve 2 a třičtvrtě letech, prostřední když měla dva roky a 3 měsíce a nejmladší teď, v roce a půl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
29.12.13 22:09

Prima diskuze

Ahojky, předem moc děkuji zakladatelce za založení této diskuze a ostatním pisatelkám za příspěvky. Myslím, že je fajn podělit se na tohle téma o zkušenosti, protože sami odborníci v této oblasti trochu tápají.

Já jsem momentálně ve 37tt. těhotenství a stále kojím svého 20. měsíčního syna. A zatím nemám v plánu ho nějak odstavovat. Spíše tomu nechávám volný průběh. Kojím teď asi 1 - 2× denně. Převážně uspávám kojením v poledne. Večerní kojení se teď snažím odbourat, kvůli tomu, aby mohl večer uspat tatínek. Zatím se nám to skoro 3 týdny daří. Uvidím, co přinese doba, kdy budu v porodnici.

Celé těhotenství jsem s kojením zvládala úplně bez problémů, tak jsem ani neměla důvod k nějakému odstavení. Na gynekologii jsem jen řekla, že kojím, ale nikdo to neřešil ani mě od toho neodrazoval. Unavená jsem nijak extrémně nebyla, asi tak jako každá normální těhulka. Rodina ví, že kojím, někdy se podivují, že tak dlouho, ale naštěstí mi to nijak nekomentují a neodrazují mě. Tak uvidím, co bude, až budu mít druhé mimi doma. Samozřejmě přednost bude mít s kojením malé mimčo, na to už synka připravuju, ale nevím kolik toho chápe… :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1947
30.12.13 20:25

@eMirabelka ahoj, tak to máš přesně jako já :)
Aničce bylo 23 měsíců přesně, když se malej narodil :)
a kojila jsem ji taky a v pohodě, a pak se postupně odstavila sama a ted občas chce, trošku na uklidnění :)
jinak taky jsem měla strach, jak to bude, až budu v porodnici a nakonec malá byla úplně v pohodě a já z toho byla víc ve stresu :)
dokonce mě byla každý den navštívit a odcházela úplně spokojeně a bez pláče
takže jsem se obávala zbytečně:)
tak ať to u vás taky proběhne v klidu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
2.1.14 12:02

Taky si myslím, že budu ve stresu víc já, než malý :)No, snad to proběhne v klidu. Až bude malý na světě, tak pak napíšu vlastní zkušenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
1.2.14 21:04

Ahoj, tak miminko už je na světě 11 dní já a kojím teď oba syny. Mladšího samozřejmě dle jeho potřeb, staršího (nyní je mu 21 měsíců) na uspání v poledne a někdy když se probudí v noci nebo když potřebuji „odsát“ prso. Po dobu co jsem byla v porodnici vydržel normálně bez kojení, už jsem si myslela, že nebude chtít ani co se vrátím, ale pak se situace otočila a tak kojím oba dva. Uvidím, jak dlouho bude po mně mlíčko chtít, zase mám trochu obavy, aby se stihlo vytvořit dost mléka pro mimčo. Zatím to zvládáme dobře. Starší syn má akorát řidší stolici, myslím, že je to tím mlékem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1947
1.2.14 21:52

@eMirabelka tak to je super, že Vám to tak jde :) taky jsem starší používala jako živou odsávačku :) a s tou stolicí je to určitě tím mlíkem, to se neboj :)
tak ať se daří i dál
já prozatím kojím úspěšně dál a doufám, že s malým ještě vydržíme a starší si občas příjde, že chce trošku, tak jí taky dám a přicucne se a skoro hned se pustí a je spokojená, myslím, že spíš trošku žárlí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
624
1.2.14 23:19

Zni to pekne :), drzime palce ať se pěkně daří… myslím, že pro staršího je fajn, že není najednou „mimo“, ale může si taky užít maminky :) než se mu zalibi role starsiho… jak tak procitam, tak jsem narazila: ze kolostrum byva v mlice castecne cca do 10teho dne(a kolostrum projima)… ze takto po sobe jdouci kojeni zacina casto peknou nadprodukci, kterou nekdy ti mali nezvladaji pit… nic, to me jen tak napadlo zminit :), my se k druhemu tehotenstvi jeste nedostali ale se zajmem sleduju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7008
2.2.14 01:23

Mam otazku, po porodu jsem na to rychle zapomnela, ale behem 1. tehotenstvi me pekne bolela prsa, podle ruznych popisu bych to nazvala syndrombelavych bradavek az na to, ze jsem je nemel belave…nicmene ted v druhem tehotenstvi, kdyz kojim ( nekdy i kdyz ne) tak se teda muzu zjevit bolesti (poslednich par dni) syn me nekouse, to uz jsem zjistila, ale jako by hur teklo mleko a slo hure vysat-i kdyz odstrikavam rucne ( dnes spi u babicky) tak to boli a mam pocit, jako bych mela nejake zuzene mlecne zlazy nebo nevim. nepripomina Vam to nekomu Vase kojeni v tehotenstvi? Presla ta bolest? Sice nechci, ale pokud bych si jen trochu myslela, ze ta bolest pri kojeni po porodu neprestane, tak budu muset syna odstavit :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
2.2.14 13:41

Ahoj, já v těhotenství s kojením problém neměla. Ale četla jsem někde, že může být mléka méně, jestli to není tím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7008
2.2.14 14:39

@eMirabelka mléka je dost, v tom problém není, teď byl syn jeden den pryč a prsa jsem měla jak…no plná mléka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová