Tandemové kojení

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1947
19.9.13 23:32

Tak tenhle článek by se mi hodil před necelým rokem :) ale nakonec jsem se taky rozhodla pro tandemové kojení a hlavně pro kojení v těhotenství :)
otěhotněla jsem plánovaně, když dcerce bylo 14 měsíců - můj gynekolog je v tomhle proti, řekl mi, že nejdřív musím ukončit kojení a pak se můžu snažit a že taky nemusím otěhotnět vůbec, když kojím a navíc jsem měla i nestandardně silnou MS (můj gynekolog to sváděl na vysazení antikoncepce, když ještě kojím - ted už vím, že to bylo jen tím, že to byla první MS po 20 měsících) - takže mě nejdřív strasně vyděsil a málem mě i donutil si znovu nasadit antikoncepci dokud nepřestanu úplně kojit - nakonec jsem rozhodla, že antikoncepci zpět nenasadím a prostě to zkusíme a ono to vyšlo a žádný další problém už nenastal - takže jsem po třech měsících šla na gyndu, že jsem těhu, a gyndař opět otravoval, že jako ted už to kojení ukončit musím, že to může být škodlivý a že není zdravý míchat dvě věci (těhu x kojení), no tak jsem mu na druhé kontrole řekla, že už kojení ukončuju a na další že nekojím a kojila jsem si zvesela dál
miminko se vyvíjelo správně a bez problémů, mě bylo dobře, nebyla jsem unavená - takže podle mě nebyl žádnej důvod kojení ukončit
jediné problémy, které mi kojení způsobilo v těhu byly stahy dělohy právě z důvodu, že se při kojení uvolnuje oxytocin, ale to až poslední měsíc těhu a vždy mi to rozjelo jakoby poslíčky, který ale do hodinky přešly a nakonec mi musely porod vyvolávat (z důvodu tlaku a termínu) - takže pokud je maminka zdravá a miminko se vyvíjí jak má, tak bych kojení neukončovala
je to ale opravdu těžké, protože tlak okolí je spíš k ukončení těhu a chybí podpora a dostatek informací :zed:
no a ted kojím hlavně syna a občas si řekne i malá, už to není každý den, ale tak ob den, nebo dva - ale to spíš, že se odstavila sama
pokud bych poslechla svého gynekologa, tak bych si zavařila na dost velkej problém, protože malá v té době moc nepila a stačilo to, když by byla zdravá, ale v 7 měsíci těhotenství jsem onemocněla a dcerka taky a měla z toho zápal plic (její první onemocnění a hned tohle) a jediný co v té době byla schopna přijmout bylo kojení, jinak by byla dva týdny o hladu a žízni (a při těch horečkách bysme nejspíš skončily v nemocnici na kapačkách)
jinak v porodnici naopak byly všichni nadšení, když jsem řekla, že ještě kojím malou a sestřičky z novorozeneckýho z toho měly srandu, že malej ani nemusí čekat až se mi spustí mlíčko, že už ho tam má :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
30.10.13 21:52

Jé, děkuji všem za aspoň nějaké info. Začínám trochu brouzdat, protože termín porodu se blíží a nedaří se mi spojit s laktační poradkyní. Všem maminkám, které se zde podělily, gratuluji k úspěšnému kojení a odolání společenským fámám :potlesk:
Doma mám 16měsíčního synka a nyní jsem ve 30. TT. Sourozenci od sebe budou tedy přesně 1,5 roku. Také jsem se u gynekologa setkala s odmítavým postojem, stejně tak mi nefandí manželova rodina. Moji příbuzní si možná myslí, že jsem ulítlá, ale snaží se mě spíš podpořit. Protože jsem na začátku těhotenství šla s váhou dolů (což právě komentoval můj gynekolog), kojení jsem omezila na ráno a večer. Asi od 5. měsíce opět kojím kdykoli si Domča řekne, takže večer, jednou v noci, nad ránem tak hodinu i víc v kuse a v průběhu dne jednou až třikrát. Což je asi hodně. Řeším tedy spousty otázek, jen teď mám nějaké okno a napadají mě pouze dvě:
1. kolikrát je dle Vás ideální kojit staršího sourozence v posledním trimestru a po narození sourozence?
2. vyzkoušela jste některá kojit staršího sourozence jen z jednoho prsa, aby se v tom druhém mohlo vytvořit mlezivo a mléko určené speciálně pro novorozeně?
Díky moc za zkušenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
30.10.13 21:56

Každé dítě má mít své prso
U dvojčat (to mám já) každý své prso a pokud možno nestřídat.
Kamarádka kojila tandemově a taky prsa rozdělila, nevím jestli hned od začátku, kdy starší už jedla, kdežto mladší byl jen kojen, to snad poradí někdo se zkušenostma

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2616
30.10.13 21:59

Zkušenosti s tandemem nemám, ale obecně:
1, starší dítko bych kojila pouze dvakrát denně- ráno a večer a to bez ohledu na spolukojeného sourozence. Pokud dobře jí, myslím, že v jeho věku je to tak akorát. Vzhledem k těh. a poté tan. koj. bych asi stejně víc nedoporučovala, bude to pro tvůj organismus náročné i tak. Nebo taky ne, každé z nás kojení ubírá asi jinak. Uvidíš.
2, na kojeni.net píše laktační poradkyně (doufám, že si to pamatuju správně :oops: ), že je nutné vyčlenit každému dítěti vlastní prso, protože to pak bude vyrábět mléko dle individuálních potřeb dotyčného dítěte. Složení se mění s věkem, zdravotním stavem i aktuální poptávkou každého z dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7376
30.10.13 22:03

Me kojení dost bolelo, takže v 15 ti mesicich jsem bz jakýkoliv potíží kojení ukončila, v 18 ti mesicich se narodil braska, teď po měsíci znova kojim starší i mladší. Jakmile se napije miminko, tak starší dopije. Mám mlíka jak pro regiment:-D dbam ale na to, aby to nebylo k uspavani starší a v noci nikdy. Přes den, tak třikrát.

Na hloupé kecy bych se vyprdla. Tvé děti, tvé mléko. Zdraví jedině prospejes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
30.10.13 23:02

@Panelka8 Tak tandemové kojení zažívám přes půl roku, kdy se s ročním rozdílem narodilo druhé mimi. Starší se ve třetím trimestru samo odstavilo, a samo přistavilo zhruba po šestinedělí - takže už věřím na hormony v mléce..
1. Kojím na vyžádání, u staršího to občas koriguji, protože mám dojem, že to občas používá místo antidepresiv :lol:
2. Vyčlenit každému své prso mě zatím opravdu nenapadlo, naopak ujsem si myslela, že je lepší to „náhodně“ střídat, aby se dělalo všude hodně mléka :nevim: vyzkouším rozdělit..
Jinak je to super dieta, shodila jsem asi deset kilogramů, a to jsem začala večeřet čokolády a pít limonády - mám teď zvýšený příjem cukrů.. Ale určitě se to dá zvládnout i zdravěji ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8937
30.10.13 23:53

Kamaradka ma deti od sebe 11m a dr. ji radil (no spiszakazal kojit), at 14 dni pred terminem uz nekoji, prave proto, aby telo mohlo vytvorit mlicko vhodne pro mrnouse. Po porodu kojilo vzdy mrnouska a co zbylo, vycucal starsi (pil 2× denne jen pred spanim a vyjimecne mimo toto, spis se chtel pomazlit s maminkou)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
31.10.13 06:10

@Panelka8 Mléko se vždy tvoří podle potřeb mladšího dítěte - před lety jsem o tom hodně načetla a zjišťovala, z různých zdrojů.
Je to pravda, po porodu malé se mi prsa nalila a z obou teklo mlezivo - žluté tučné mléko. A staršímu se při pití mléka pro novorozence a mimino trochu změnila stolice - měkčí, mazlavější.

Prsa jsem střídala, rozhodně jsem neměla vyčleněné pro každého jedno, starší se kojil dvakrát denně až třikrát denně, sám už chápal, že mimino má přednost a je to hlavně pro něj. Tento režim považuju za ideální při současném kojení novorozence a batolete a není možné vyčlenit jedno prso, vždyť by se mi tam mohl utvořit zánět :nevim:
Dokonce jsem je ani neumývala..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
31.10.13 10:07

Děkuji moc za všechny názory a zkušenosti. Myslela jsem, že je potřeba vyčlenit každé prso pro jedno dítě - naprosto se ztotožňuji s tím, že mléko se tvoří takové, jaké ho dané dítko potřebuje. Ale večer jsem ještě brouzdala a také jsem se dočetla o tom, že se mléko tvoří přirozeně podle potřeb mladšího dítka. Přiznám se, že by mi to tak lépe vyhovovalo - prsa střídat dle potřeby, polohy a nepřemýšlet nad tím, které prso tomu, které tomu - to už na mě působí moc organizovaně :) Ale pokusím se něco udělat s tou četností kojení a trošku to omezit, nemám sice pocit, že by mě to nějak zvlášť vysilovalo a kojím celkově moc ráda, ale je pravda, že Domča mě má víc jako dudlík a antidepresivum (to je fakt dobré přirovnání :D ).
Zkusím zase napsat, když zjistím něco zajímavého a také zkušenosti, jak jsme nakonec dopadli ;) Pokud Vás ještě cokoli napadne, budu ráda za další info a nápady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7008
31.10.13 13:25
@Jana206 píše:
@Panelka8 Mléko se vždy tvoří podle potřeb mladšího dítěte - před lety jsem o tom hodně načetla a zjišťovala, z různých zdrojů.
Je to pravda, po porodu malé se mi prsa nalila a z obou teklo mlezivo - žluté tučné mléko. A staršímu se při pití mléka pro novorozence a mimino trochu změnila stolice - měkčí, mazlavější.Prsa jsem střídala, rozhodně jsem neměla vyčleněné pro každého jedno, starší se kojil dvakrát denně až třikrát denně, sám už chápal, že mimino má přednost a je to hlavně pro něj. Tento režim považuju za ideální při současném kojení novorozence a batolete a není možné vyčlenit jedno prso, vždyť by se mi tam mohl utvořit zánět :nevim:
Dokonce jsem je ani neumývala..

Děkuju moc za Tvůj příspěvek, zvažovala jsem teď ukončení kojení, už jednou jsem prcka odstavila, ale po 2 měsících jsem zase kojit začala a teď nechci přestávat, jen jsem se bála právě o to, abych měla pro prcka colostrum…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1947
31.10.13 14:08

@Panelka8 já kojila z obou prsou obě děti, podle toho, které prso přišlo na řadu, jinak by mi asi jedno prasklo :)
a ted se malá postupně odstavila sama, občas, když jí něco je, nebo ted byla trochu nemocná, tak má zájem ještě tak dvakrát za den, ale jinak už kojení nepotřebuje (je jí ted 2 roky a skoro 3 měsíce) takže jsem i ráda, že ji to nemusím složitě odnaučovat
@Madla82 tak to neměj strach, já kojila malou až do odchodu do porodnice, a protože si pila jen jednou, nebo dvakrát denně, tak když se malej narodil, tak to mlíko, co jsem v prsech měla, nebyl schopnej vytáhnout a teprve druhej den se mi nalily prsa jako kdybych začínala kojit a pak už pil normálně, a mleziva jsem měla dost, opravdu se to upravuje podle potřeby mladšího :)

a pro pobavení, když se mi nalily ty prsa druhej den po porodu, tak jsem myslela, že se zblázním, odsávačka v porodnici byla k ničemu (mě to prostě odsávat nejde), ve sprše to taky moc nepomohlo, takže když přišla malá na návštěvu, tak jsem ji použila jako živou odsávačku a bylo to rozhodně příjemnější :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
31.10.13 16:15

@petramrk Taky jsem to tak měla, živá odsávačka byla rozhodně příjemnější :kytka: I když u nás až doma.

A maminky, nebojte se, že starší dítě bude plakat, že budete v porodnici a ne v jeho dosahu. Můj nejstarší mě vůbec nehledal a tričko nikomu nestahoval. Věděl, že mléko má jen máma a v noci neplakal - ale nebyl ani před tím zvyklý usínat u prsa, vlastně žádné z mých tří dětí od třičtvrtě roku u prsa neusínalo. Zhruba od tohoto věku jsem vždy ukládala bdělé, ale nakojené dítě.
Můj starší za mnou v porodnici nebyl, rodila jsem ze zdravotních důvodů daleko, ale hned, jak jsme se vrátily, tak „odsával“ přebytky..

Bylo mi dobře, všechno bez starostí. U prvního a třetího dítěte jsem musela ze začátku přebytky odstříkávat a prsa masírovat a obkládat, tvořilo se mi hodně mléka.

Snad nebudu znít jako fanatik, ale tandemové kojení, pokud to těší dítě i matku, je jedinečný zážitek. Ráda na něj vzpomínám :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7008
31.10.13 16:40

@Jana206 já už ani nikomu neříkám, že kojím osmnáctiměsíčního :mrgreen: a co teprve až se babičky dozví, že čekáme dalšího prcka :lol: myslím, že tandemové kojené už je prostě jen další krok jak je dobít :pankac: a toho, že bude beze mě plakat, se nebojím, mám za to, že dorazí babi a nebo tety a je zvyklý, že je s nimi přes noc…

@petramrk předpokládala jsem, že laktace se po porodu nastartuje spíš hormonama než tím, že dítě saje, ale nikde jsem to nemohla najít, tak jsem ráda, že jste mi to potvrdily:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
31.10.13 20:50

To je paráda, jak jste pozitivní :) Když jsem otěhotněla, tak jsem si myslela, že budu muset Domču odstavit, plánovala jsem to tak na 7. měsíc. Ale pak jsem někde jen letmo zahlédla informaci o kojení dvou různě starých dětí najednou a bylo jasné, že takto to chceme také. Jen mě pak začalo strašit okolí, že to fyzicky nezvládnu, že nebudu mít správné mlíčko pro mimí atd. To, že se mnou nesouhlasí, ustojím a vlastně to neřeším, spíš jsem chtěla mít pro sebe jasno a pro ostatní pár argumentů, které mi snad pomohou trochu v nějaké osvětě. Díky vám moc a moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1947
31.10.13 21:47

Já právě hledala informace všude možně, protože mě můj gynekolog razantně zakázal kojit, i přes to, že vše probíhalo jak má a já neměla žádné zdravotní obtíže - ale prostě mi přišla holka ještě malá, na to abych ji odstavovala, když mléko bylo
našla jsem jen pár článků a vesměs o tom, že pokud je matce dobře a nemá komplikace a nehubne nějak moc, tak není důvod nekojit v těhu a potom tandemově
no a nakonec jsem se tak rozhodla i proto, že moje teta takhle kojila svoje děti taky, měla je po sobě, otěhotněla aniž by o tom věděla a žádný problém nikdy neměla
navíc mě ještě můj gynekolog tvrdil, že nejspíš ani neotěhotním při kojení a ať nejdřív přestanu kojit, než se začneme snažit o druhé - byla jsem úplně v krizi a zpracovaná svým gyn., chtěla jsem zase zpátky nasadit antiko a počkat až malou odstavím, nakonec jsem se po týdnu rozhodla, že je to manipulativní blb a udělala si to po svým, další měsíc ještě MS přišla a pak už byl malej na cestě :)
nemluvě o tom, že dřív bylo tohle kojení celkem normální, myslím hodně dřív, maminky rodily jak na běžícím pásu, měly kolem 7mi dětí a po sobě a bylo to v pořádku, takže proč by to ted mělo být jinak

jinak u nás já se taky odchodu do porodnice bála, malá byla fixovaná na mě, nikdy přetím nespala beze mě, sice je zvyklá i na tatínka a na moji mamku, protože bydlíme v jednom baráku, ale i tak jsem měla strach, jak to bude probíhat a nakonec při návštěvách jsem byla já, ta kdo málem brečel :zed:
malá to snášela velice dobře, usínání bez problému, spaní taky a dokonce ani s jídlem přes den nebyly problémy, řekla bych, že začala jíst ještě víc, takže když jsem přišla z porodnice domů, měla jsem pocit, že ji za ty čtyři dny vykrmily aspoň o kilo :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová