Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@Madla82 nevim jestli tomu dobre rozumim -syndrom belavych bradavek souvisi myslim s kojenim - je viditelny po kojeni. Muj kluk patri k tem vehementnejsim, do 2let se to projevovalo jen bílou bradavkou po kojení, a jen obcas s bolesti. Ale nekdy kolem 26 mesice zacalo mliko dost tucnet a od te doby se kluk nekdy chova dost zurive, on ty tuky nikdy nenaucil sat, a kdyz se to sejde, tak i pobolivaji - ale skoro bych rekla, ze tu u me souvisiva zaroven s necim kvasinkovym= objevuje se po umelohmotne podprsence, nebo kdyz mival casto stejnou flasku s naustkem na piti (kde se prezivali-nebo nevim), kdyz uz nejsem uplne v pohode a jeste se do toho prejim sladkeho apod… mam spravny dojem, ze ste taky meli chvilku lahvicku?… tezko dokazu cokoli rict pres pismenka, ale nekdy kdyz se deti bezne koji z „vetsich“ proudu, tak pak na prse u slabších mohou vyvadet. Na druhou stranu vim, ze v jednom slovenskem prispevku proste mamca v tehotenstvi nekojila, ale kdyz se male narodilo, tak prso nabidla
… ubytek mleka mi prijde, ze k tehotenstvi patri a pokud prestanes kvuli bolestem kojit, tak mi to neprijde nic spatneho, myslim, ze po porodu bude zase mlika az nad hlavu ![]()
Ahoj holky, mám chlapečka 13 měsíců a jsem v 9. tt, malého kojím večer před usnutím a ráno kolem páté, pak ještě usíná. Problém je asi poslední týden - přijde mi, že mlíčka ubývá, chvíli saje a pak jen dudá a vzteká se, asi mu neteče. Odsavačkou odsaju max. 10 ml, odstříkám podobně
Nemáte s tímto zkušenosti, že je možné období, kdy je mléka méně a zase se to srovná? Ráda bych kojila malého minimálně do dvou let.
Betty, zaprvé gratulace
Za druhé, v těhotenství se může kvůli hormonům změnit i chuť MM, takže malýmu to nemusí chutnat. Tím pádem pije míň a snižuje se i tvorba. Osobně bych odstavila, protože na tvoje tělo to je velký zápřah být těhotná a ještě k tomu kojit. Ale pokud jsi rozhodnutá kojit, tak zkus na nějaký čas přidat ještě jedno kojení někdy během dne (kolem poledne třeba), hodně pít a po tom kojení ještě zkusit něco odsát (nejlépe ihned po kojení). Tímhle vším byst tu laktaci mohla zvýšit.
Ještě dodám, že přesně takhle se mi holky v tom roce odstavily. Jako by je to kojení najednou nebavilo (taky jsem kojila ráno a večer) a to jsem mléka měla dost. Takže je taky možné, že už třeba sám nechce…
@Daduka Děkuji a ano, mě to taky napadlo, že už třeba ani nechce, protože když mu dám flašku, s chutí si dá a u prsa se mi vzteká
Uvidíme, nechám tomu volný průběh a buď přestaneme kojit nebo to ještě zachráníme. Ale s tím kojením přes den je to problém, on má přes den jídlo a prso mu nic neříká ![]()
@Daduka On už měl takový nápad v době, kdy jsem asi otěhotněla, což jsem fakt netušila, bylo to neplánovaně…vztekal se u prsa, nechtěl prso, ale po pár dnech si to ještě rád rozmyslel
Chudák, asi mu to nejede už ![]()
To bylo neplánovaně? Vidíš, ale vyšlo vám to pěkně s tou svatbou, že jsi ještě neměla břicho, že? Ale zase jsi to měla takové nealkoholické ![]()
@Daduka Jo, malý slavil rok a mě bylo divně, tak jsem zkusila test a sama jsem se divila
Každopádně jsme rádi, že to šlo takhle rychle ![]()
A s tou svatbou to bylo štěstí, původně jsme chtěli zkoušet po létě, ale nevadí, stejně bych moc nepila, kvůli kojení, takže byl přípitek a šlus
Alespoň jsem vracela v pořádku šaty ![]()
A vy zatím druhé ( teda vlastně třetí
) neplánujete? ![]()
Predem moc dekuji za tuto diskuzi, ktera mne povzbudila. Hledala jsem info o tandemovem kojeni, protoze mam 14mesicniho chlapecka a jsem v 6tt. Maly pije rano a vetsinou si rekne i pres den, v noci spi. Nechci ho nejak nasilne odstavovat, prestoze mi gynekolozka rekla, ze pri tehotenstvi „musim“. Chci tomu nechat volny prubeh a tak je mozne, ze budu soubezne kojit oba. Nevadi mi to, jen nemam moc podporu v rodine, ale diky teto diskuzi se citim jistejsi a ujasnila jsem si, co chci!
@Kaacule Taky nemám v rodině podporu, každý mi říká ať přestanu, že už to starší nepotřebuje…ale já chci kojit. A nestydím se za to. Ať si každý říká co chce ![]()
Ahoj Kaacule, určitě malého neodstavuj a nedbej na to co ti říkají doktoři. Koj dál, v případě, že to bude tobě i malému vyhovovat. Já otěhotněla, když měl malý 13 měsíců a z počátku jsem si říkala, že budu kojit tak do roka a půl a pak ho odstavím. Miminko se narodilo, když mu bylo 21 měsíců a kojím dál oba dva. Teď má mladší 4 měsíce a starší 2 roky a měsíc. Samozřejmě má mladší vždycky přednost.
@Kaacule ahoj, můj gynekolog byl také striktně proti kojení v těhotenství, ale protože já žádné potíže neměla, tak nebyl důvod přestávat - takže jsem mu řekla, že jsem kojení ukončila a dál si jela podle sebe
takže pokud jsi jinak naprosto v pohodě a nijak tě to neomezuje, tak klidně koj dál ![]()
Jasne, ze to nechci nejak hrotit, kdyz to nebudu zvladat, budu to resit. Jinak bych se ale do toho rada „prirode“ nemichala, spoleham na to, ze maly se odstavi, jak prijde ten spravny casB-) Zatim se ale ani necitim tehotne, jen dbam na to, abych mela pestrou stravu a dost pila.
Jani děkuji, že se tady svěřuješ se svými zkušenostmi. Já mám strach, že když se starší odstaví v období těhu, tak co budu dělat s tím mlékem? Nějak si to neumím představit. Plánujeme druhé - malé je teď 5 měs., stále kojím plně, z tandemu mám strach, ale podle toho co píšete všechny, tak se není čeho bát
![]()