Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Někdo jinde psal, že takhle chrání svoje pětileté dítě před onemocněním, jakože kvůli protilátkám.
Já bych dala, možná už ani nebude umět sát. Kojím tandemově 2,5 leťáka s týdenním miminkem.
Mě to divné nepřijde. Mám kamarádku, laktační poradkyni a ta kojí tandemově a říkala, že starší mělo nějakou dobu pauzu a pak si taky zase začalo říkat, tak mu dala. Některé děti to tak prostě mají. Navíc MM mlíčko může i pomoci při nemoci. Tolik za mě ![]()
Já bych nakojila mimčo a pak odsála a dala ji to z hrnečku. Protilátky ji pomůžou ale nebudeš ji takhle navykávat znovu na kojení. Ani nemusí vědět, že je to MM.
Edit: opravuji překlepy ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj,mám takový vtipný dotaz, kojím miminko a 2,5 letá, momentálně nemocná, dcera chce taky, daly byste jí napít? nebude pak mimi ošizené? Vím, je to trochu zvláštní dotaz, ale když se na ní dívám jak je hotová z nemoci, moc toho přes den nejí, tak bych jí snad i dala…jinak jsem jí kojila rok a půl…
a to já bych dala. Pokud si žádá a očividně při nemoci potřebuje blízkost maminky tímto způsobem, tak bych dala. Pokud si to ještě pamatuje jak se to dělá, tak proč ne. 1. synovi je 35 měsíců a druhému 12. měsíců, kojím oba.
Taky jsem kojila tandem..a nedala bych. Odstrikat a z hrnečku… měla bych strach že si znovu navykne na kojení a nechtěla bych podruhé odstavovat..
Jsem zakladatelkou teto diskuze
Mam dceru, bude mit tri roky a holcicku skoro dvoumesicni. Starsi dceru jsem odstavila ja na jare, k vuli planovanemu odstraneni nosni mandle. Shodou okolnosti jsem uz byla tehotna. Jo, po narozeni male chtela taky zkusit. Zcela vazne jsem ji nabidla..Zkusila, nechtela..A mam klid. Stejne tak jsem nebranila starsim detem ochutnat odsate materske mleko, kdyz projevily zajem. Odsavam si a bezne mam chvili na nocnim stolku mleko v lahvicce, nez ho zamrazim. Jinak by je to ani nenapadlo. Lizly si a dal uz nechtěly ![]()
Takze moje odpoved je, ze nabidnout, nejak to dopadne. Je docela mozne, ze uz to nebude umet. Moji dceri se ztratil saci reflex uz kolem druhych narozenin, kousala. Takze odstaveni k vuli operaci bylo bez problémů. Myslim si, ze i kdybych nezasahla, odstavila by se prirozene o par tydnu pozdeji.
Jsem rada, ze nejsem jediny „blazen“,ktery kojeni bere jako normalni a prirozenou soucast zivota.
Holky dík, no včera když jsem jí jednou řekla, že ne, tak už se pak nezeptala, jestli to zkusí podruhé tak možná zkusím…odstavování bylo u nás v pohodě, už jsem ji kojila jen jednou denně občas i obden, úplně jsem musela odstavit kvůli mé nemoci a lékům a dcera úplně v pohodě, prostě jsem jí už nedala a ona se ani nezeptala…odsávat nechci, už neodsávám ani s miminkem, nebaví mě to a už se mi mléko pěkně ustálilo…ale díky za rady
Ahoj, kdo máte zkušenosti, jak často jste kojily starší dítě, nejlépe rok až rok a půl staré? Mám 3t novorozence, toho kojím dle potřeby. Starší má 16m, žádá si tak dvakrát až pětkrát denně. V noci je odstavená, kojí se jen přes den. Dnes jsem si sama pro sebe nalila čistého vína a přiznala si, že jí to kojení trochu omezuji vlastně ani né kvůli sobě, ale kecům okolí
. Že už je stará a neměla by se kojit tak často. To už říkali někteří lidi už před porodem.
Vnitřně bych jí asi nejraději kojila, jak chce, mně to nevadí, těch dnů, kdy chce dvakrát, je více jak těch, kdy se kojí víc. Ale mám furt pocit, že bych to musela okolí vysvětlovat. Jak jste to měly vy?
@Kolicek95 u má kluk přecházel na um už v 10m, ale s prvními prikrmy sám od sebe omezoval mliko. Začal jist někdy koncem 5m a opravdu hodně, dokojit nechtel. V 9m už měl mliko jen večer, po půlnoci a pak ráno. Přes den o to nestal. Já mela cíl půl roku a vydržela jsem skoro dvojnásob. Jestli ti to nevadi, tak dej jak si rekne, ale asi bych to zbytecne nevnucovala a nenabizela nebo nepoužívala k uspavani/utiseni - to by jsi se spis zamotala do kolotoce chodiciho dudliku. Taky zkus popřemýšlet jestli tohle 2-5× denně opravdu nenaplnuje Její potreby a jestli tvoje pocity ohledně omezování kvůli okolí není spis nějaký pocit viny, ze ji ‘sidis’ nebo ‘je upozadena kvůli péči o novorozence’ atp. Me kojeni takhle velkého dítěte s touto frekvenci prijde normální. Možná bych to spis očekávala, ze to bude chtít v noci než přes den, ale to už není podstatne
Příspěvek upraven 09.04.22 v 15:15
Já jsem tandemove nekojila, ale v 16m jsem ještě kojila dvě (ze tří) dětí, to je ještě malý dítě a mlíko je pro něj dobrý…
Nekojila jsem teda už na veřejnosti, to mi bylo blbý.
Nikdo ale nevěděl, jak často kojím, pokud jsem očekávala kecy, neříkala jsem pravdu…