Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
holky prosím o radu, naši malou kojím, ale ted máme 4 dny, kdy spolu válčíme. Ona u prsou řve a odtahuje se, prsa mám úplně prázdné. Nejdřív jsem si myslela, že je to růstový spurt, začala jsem ji i vážit, někdy vycucne jen 50ml a víc jí to neteče, já pak stěží odstříkám 40ml(elektrickou odsávačkou), už nevím jak dál, dneska jsem jí večer dala dopít UM. Myslíte, že se mi ještě začne mlíko tvořit nebo je to konečná???
HOdně piju, odstříkávám po každém kojení(kromě v noci), mám nějaký sirup na podporu kojení, ale zatím prsa pořád prázdný. Mám strach, že prostě už mlíko nebude, malá je asi trošku líná to vysát, pije jen na začátku, když to teče. Pak je řev. Může mi poradit nějaká maminka, která to taky zažila?? Zajímalo by mě, jestli se ještě rozkojila a jestli pak dítko nedalo přednost láhvi. Ted to vypadá, že ji budu muset po kojení vždy dokrmit.
Nazdarek, tak tohle jsem nezazila, ja kojila pres kloboucek, pak dokrmovala odsatym a pak musela odsavat na dalsi rundu a ted uz dokrmy odmita… Ale piju caj od Lerosu, Gravimilk a taky sem tam beru homeopatika na mliko? Ricinus Communis a snazim se tim moc nestresovat, ale vim, ze rika se to lip nez dela
. Zkus castejc prikladat. To by taky melo pomoc. Hodne stesti.
Hančo, přikládat jsem zkoušela po hodině, ale tak hrozně řvala, protože jí nic neteklo, že jsem se na to vybodla.
Derido - nemůže to být 3-měsíční spurt?? Věk by na to měla… Zkus ještě vydržet a v případě nouze zavolat laktační poradkyni. K UM bych sahala až opravdu v poslední chvíli - údajně děti, které ochutnají UM, už nikdy plně kojené nebudou… ![]()
A nechceš zkusit odstříkávat i v noci? Hlavně tím nočním kojením se povzbuzuje laktace, tak by to mohlo pomoct… Přesně to teď honem nemůžu nikde najít, je to záležitost nějakého hormonu (že by prolaktin?), ale třeba by to mohlo pomoct… I když chápu, že to je určitě opruz, otázka je, jak moc ti to stojí za to…
Máš
Mě začali malého dokrmovat UM už v porodnici, neměla jsem skoro žádné mléko, vypozorovala jsem, že v noci se mi dělá mléka dost už za ty dvě hoďky ale přes den na těch 100 ml potřebuji 4 hod. Tak než jsem šla spát v 11 večer a pak kolem čtvrté ráno jsem odstříkávala mlíko kolem 100 ml někdy i míň, když nebylo. Malého jsem kojila v osm večer, pak dokrmila UM na ten večer už jsem musela, vzbudil se nejdřív ve dvě, cucnul si a já pak ve čtyři odstříkávala a v šest se zase kojil a mléko bylo. Ale bylo to hodně náročné. Mám malá prsa, takže odsávačkou mi to nešlo, ruka mě bolela, někdy i po půl hodinovém snažení nic a pak většinou z ničeho nic začalo tak téct, že hned byla flaštička plná. Přes den jsem malého vždy nakojila a pak dokrmila 60 ml. odstříkaného mléka, když zásoby došli, měl UM. Nakone jsem dokrmoval přes jedno kojení. Vydržela jsem to tak do 6 měs. pak začal baštit a já přes den kojila a vždy ráno a před každým spaním dokrmovala UM. Kojení nikdy neodmítal, jen v době toho vzdoru mezi 7 a 8 měsícem ale to něchtěl ani flašku. V srpnu měl dva roky, odstavila jsem ho, ještě teď když se tulí mi sahá na prsa a ptá se, jestli je mlíčko. Jo já dokrmovala už v porodnici z flašky, mám bradavky jak dudlík a malý od saméhého začátku pěkně sál a vždy chtěl spíš prso jak flašku, takže v tomto problem nebyl. Také jsem pila čaj od Leros ráno a večer a brala ty homeopatika střídala jsem 2 druhy, po nějakých hodinách, to už si nepamatuji, řekla bych že nepomáhala, ale ten čaj jo.
Ahoj.Co se týče Tvého problému s kojením,Ti moc neporadím.Myslím si ale,že by to mohla být laktační krize v době růstového spurtu kolem 3 měsíců.Se synem se mi taky v této době párkrát stalo,že,u prsu řval,nic neteklo,ale vždy to trvalo jen pár hodin.
Chtěla jsem Ti jen říct,že i když pije malá z lahve,nemusí se automaticky odstavit.Můj syn pil během plného kojení z láhve jen sporadicky,přes léto čaj,neodstavil se,nedělal rozdíly.
Dcera,když jí bylo 10 dní,se jí vrátila těžká novorozenecká žloutenka.Byly jsme v nemocnici.Tam jsem ji musela krmit svým odstříkaným a převařeným mlékem.Krmila jsem z láhve,protože alternativně bych to asi časově nezvládala.Pila jen z láhve asi týden,pak se bez problému k prsu vrátila.
Přeju hodně štěstí.
My meli dokrm uz od porodnice (spatny saci i polykaci reflex), taky z flasky a taky v tom rozdil nedelal. Ja kdyz mu bylo 2.5 mesice koupila suplementor a dokrmovala pres nej MM, protoze jsem taky mela malo mlika, tak jsem odstrikavala a co jsem odstrikala, to jsem mu dala do toho supliku a ve trech mesicich se nam podarilo kojit plne. Fakt je, ze ted zas bojujeme s kolikou a to on se neprisaje, kdyz ho boli bricho, protoze jako spravnej chlap se umi soustredit jen na jednu vec
Paradoxne ale vim, ze kdyz se napije, tak mu to pomuze, tudiz mu obcas vrznu flasku s fenyklovym cajem, popripade s MM nebo i nekdy UM. Rekla bych, ze je mu to jedna, hlavne kdyz se mu pak ty streva pohnou ![]()
Kazdy dite je jiny, ale nemyslim, ze by po ochutnani UM vsechny deti zacaly odmitat MM. My jsme zarny priklad… jak rikam, ja dokrmovala UM uz v porodnici
Tak drzim palce, at se to zas zlepsi… urcite jde jenom o takovy obdobi… me se tyhle obdobi zmeklych prsou dostavuji pravidelne tak jednou za 14 dni… hodne sil a optimismu!
holky díky, dneska přes den jsem jenom kojila, ale je to boj, pouští se a řve, takže furt střídám prsa a pak ještě odstříkávám, ale odsaju max. 40ml. Večer musím dokrmit. Dneska vytáhla jen 30ml, takže jsem jí dala nejdřív své odstříkané a pak ještě UM, u UM se taky rozčiluje, protože je hustčí a neteče to tak lehce. nevím, nevím, jestli se ještě rozkojím. Už to trvá asi pět dnů a je to pořád stejné. Jen v noci pije v klidu.
Chce to ty kojo čaje. Mám taky od Lerosu, pak ještě jeden, teď nevím jaký, ale piju 3 šálky denně. Přes den mám vždycky prsa o dost prázdnější a nalévají se mi až přes noc. Zkus to vydržet, při spurtíku to prý trvá až týden, než se tvorba mléka přizpůsobí. Je to sice o nervy, ale zkus být co nejvíce v klidu a hlavně se snaž pít (což píšeš, že dodržuješ), ale i hodně odpočívat. Prý dost pomáhá pelešit se v posteli, malou jen v plínce aby jste byli pěkně tělo na tělo. U nás to bylo nereálné, protože Lukáš nevydržel na místě snad ani po příchodu z porodnice, ale pokud máš holčinu klidnější, tak za pokus to stojí.
Chce to ty kojo čaje. Mám taky od Lerosu, pak ještě jeden, teď nevím jaký, ale piju 3 šálky denně. Přes den mám vždycky prsa o dost prázdnější a nalévají se mi až přes noc. Zkus to vydržet, při spurtíku to prý trvá až týden, než se tvorba mléka přizpůsobí. Je to sice o nervy, ale zkus být co nejvíce v klidu a hlavně se snaž pít (což píšeš, že dodržuješ), ale i hodně odpočívat. Prý dost pomáhá pelešit se v posteli, malou jen v plínce aby jste byli pěkně tělo na tělo. U nás to bylo nereálné, protože Lukáš nevydržel na místě snad ani po příchodu z porodnice, ale pokud máš holčinu klidnější, tak za pokus to stojí.
Ahoj.Je mi moc líto,že kojení nejde a nedaří se.Já Ti neporadím nic nového,klid,hodně tekutin,kojící čaje.Já jsem měla jediný problém z kojením,když se mi narodila lékařsky vyvoláváným porodem dcera a prostě mi nechtěla sát z prsu.Poprvé byla kojena až 4.den po porodu.Před tím jsem jí odstříkávala své mléko a krmila ji přes stříkačku.Nakonec se přisála.Pomohl nám kojící klobouček.
Co se týče množství mléka,nikdy jsem neměla problémy.Kojila jsem syna i v těhotenství,pak 2 děti dohromady.Nechci se o tom moc rozepisovat,vím,že Ti to na psychice nepřidá.
Napíšu svůj názor,možná se mnou nebudou maminky souhlasit.Myslím si,že množství mléka je do určité míry geneticky daná a ovlivnit to tím,co jsem napsala výše,lze jen částečně.
Moje maminka taky kojila i během těhotenství,pak 2 sestry dohromady.Protože jsme jako malí jeden čas žili na vesnici,dělala i práce kolem domu jako je sečení trávy,starání se o drůbež a králíky,nikdy o mléko nepřišla a po čase kojila další sestru.
Já sice žiji ve městě,ale taky dělám vše sama a mléko mám.Prostě musíš uvážit sama,pokud máš dítě očividně hladové,nepřibývá,je nespokojené,bez výčitek dokrmuj umělou výživou.
Jani docela s tebou souhlasím. U malého to začalo úplně stejně, jenže dřív jsem na net moc nechodila, takže jsem to prostě vzdala docela brzo a přešla na láhev, vydržela jsem kojit s dokrmem do 6 měsíců a pak jsem to zabalila úplně. Říkala jsem si, že u malé prostě kojit budu stůj co stůj a ejhle, stejný problém. Dneska jsem si koupila suplementor a večer ji budu dokrmovat z toho, zkusím vydržet ještě tak 10-14dnů a pokud se laktace nerozjede a mlíka nebude víc, tak prostě končím. Už ted jsem z toho hodně unavená. Alespon budu vědět, že jsem pro to udělala maximum.
Držím Ti pěsti,ať to vyřešíš ke spokojenosti své i holčičky.Určitě si nic nevyčítej.Důležité je,žes pro to udělala maximum.
Třeba se Ti podaří nějakou dobu krmit umělou výživou a přikojovat.I když budeš krmit z láhve,neznamená to,že se Ti malá odstaví.Já jsem musela svoji dcerku krmit týden z lahve v nemocnici,když jí bylo deset dní,vrátila se jí novorozenecká žloutenka.Musela jsem odsávat mléko a převařovat.Alternativně ji krmit bych už nezvládla.Po týdnu krmení z obyčejné láhve se mi k prsu bez problémů vrátila.
Držím pěsti.
Derido,urcite sanci mas. Jeste vydrz, s dokrmem bych urcite taky cekala, az bude opravdu nejhur. Ja osobne nejsem az tak pro vazeni po kojeni, nekdy to zbytecne stresuje. Spis bych hlidala, jestli ti mala neprestala pribirat, nebo dokonce hubnout. Take by sis mela hlidal pocet procuranych plenek, tusim, ze by jich melo byt 6-8. Pak jakou ma stolici, jestli v ni ma takove malilinkate bile kousicky, to znamena, ze se dostane k vyzivnemu zadnimu mleku, coz je dobre.
Na tvorbu mleka jak tu uz bylo psano, melta, koj. caje, hodne pit, me pomahali i kysane mlecne vyrobky a i jiz zminovane homeopatika Ricinus Communis, hodne odpocivat a opravdu co nejvice prikladat v noci.
Taky me jeste napadlo, mala se ti vzteka hned od zacatku, nebo az po chvilce, co pije? Taky to muze byt i bojkot. Ja osobne bych se obratila na nejakou laktacni poradkyni, kdyz jsem ja nevedela kudy kam, tak mi moooc pomohla.
Drzim ti palecky, aby jste se zase pekne rozkojili a sladili a hlavne, abyste byli obe spokojene, at uz to dopadne jakkoliv.
Jo, a jeste, pokud se ti po porodu prsa naliji a po dva mesice ti kojeni fungovalo, musela by si zazit opravdu velky sok, abys o mleko prisla. A taky, ono totiz kojeni neni tak jednoduche, jak se zda a nekdy da poradne zabrat. Malokomu to jde po celou dobu absolutne bez problemu. Napr. mi meli dva rustaky a dost hustej bojkot. A musim rict, ze kdyby nebylo internetu, tak dam na rady babicek a nekojim.
Tak jeste jednou drzte se a hlavne, at jste obe spokojene.