Dali byste odklad?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
895
20.1.16 13:13

Dali by jste odklad?

Synovi bude začátkem února 6 let. V pátek jdeme k zápisu do první třídy. Syn má ADHD, je chytrý, bystrý, má spoustu otázek. Umí počítat, podepsat se a napsat některá písmena. Na druhou stranu je nepořádný a přimět ho dělat něco, co nechce je velmi těžké. Asi si říkáte, klasika předškolák, ale maminky ádéháďáku mi budou rozumět. Vše mu musím desetkrát zopakovat a ještě ho důsledně kontrolovat, jestli to udělal. Poslali by jste takové dítě do školy nebo ho nechali ještě rok ve školce. A řekli by jste to u zápisu? Manžel to říci nechce. Asi aby neměli předsudky, že prý ho poznají, jaký je. Já bych to řekla, aby věděli na co se připravit, jaké dítě jim tam přijde. A ještě jedna věc, pokud by syn nastoupil letos, já budu ještě na mateřské a můžu se mu věnovat. Když bude mít odklad, už budu chodit do práce a času bude méně. Prvňák, dcera do školky, manžel na směny, takže moc nepomůže. Rodina tlačí, aby šel do školy, ale opravdu nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21895
20.1.16 13:22

To co pises, nezni nijak hrozne, aby byl jeste rok doma.Co ucitelky ve skolce? Pokud si nejsi jista zajdi s nim k psycholozce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4367
20.1.16 13:23

Ve skole u zapisu ti reknou.
Podle me by pro nej jit za rok bylo vic obtizne nez ted. Za pul roku muze udelat velky pokrok a pri odkladu by sel do prvni s bezmala o rok mladsimi a o tom je take dobre premyslet.
Klidne to u zapisu reknete, ze ma tuto „diagnozu“ a neboj, oni si poradi.
Za me bych na odkladu netrvala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1172

Tohle lze velmi těžko posoudit, když syna osobně dobře neznáme. Jsou ADHD děti u kterých se to projevuje víc, u některých zase méně a troufám si říci, že je i spousta dětí, které ve skutečnosti ADHD vubec nemají a nebo naopak, které mají a neví se to u nich, jen je rodiče považují za roztržitější, neposlušnější, vše je nutné posuzovat naprosto individuálně. Jednak bych si na Vašem místě došla do pedagogicko psychologické poradny, nemusíte mít ani žádné doporučení, můžete se tam objednat sama a ani to nikde nemusíte říkat, stejně tak i jejich doporučení pro vás je stále jen doporučením, jejich pohled na věc. I u zápisu uvidíte co Vám řeknou, potom teprve bych se rozhodla, čas máte až do května nebo června, teď nevím přesně, do té doby se taky může syn ještě hodně změnit, ještě má nějaký čas. Na internetu lze najít všeobecná doporučení, co by měly děti před nástupem do školy umět, nejsou to jen znalosti, ale i sociální, psychická vyspělost, samostatnost a pod. Pročtěte a pokud Vám v těchto ohledech přijde vyspělý, pak bych ho dala. Ale opakuji, že já ho neznám, beru to tak, že vy asi sama to tak také cítíte a orientovala bych se i tím doporučením od zápisu a z PPP. Třeba můj syn jde teď také k zápisu, ADHD není a 10× mu také vše opakuji, také ho budu muset neustále kontrolovat, také se s ním budu muset do školy připravovat a kdo už děti v první třídě má, tak dobře ví, kolik času to zabere a že je to potřeba u všech dětí, takže bych asi i přihlédla k tomu, že příští rok na to budete mít ještě dostatek času.

Příspěvek upraven 20.01.16 v 13:24

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21895

A jeste.Moji dceru primet k cinnosti, ktera ji nevoni, treba k tomu uklidu, taky neni jednoduchy, nicmene, to jak se chova doma, neznamena, ze bude delat ve skole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3973

@Petra274 ja abych to nechala na zápis. A treba s dr jsi to neprobirala? Nebo s logo? Ja teda nevim presne co znamena ADHD, ale muj syn je taky bordelar, a vse mu musim opakovat. Zápis udelal v pondělí a v září maze. Chodime na logo a rikala, ze odklad je zbytecny. A jeste ve skolce se chova jinak nez doma :-) tam poslechne a dela vše v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
895
20.1.16 13:35

Holky děkuji, uvidíme u zápisu :hug: S logo problémy nemáme, mluví dobře. Spíš je problém, aby tu pusu zavřel :). Když vidím ostatní děti, tak náš syn je daleko více roztěkaný a nesoustředěný. Když mu nestojím za zády, je to hrůza. Převlíkání ve školce mu trvá klidně i půl hodiny, nemá na to čas, protože pořád někde lítá. Ještě se zeptám učitelek, jak ho vidí ony a jestli by ho poslaly. Chci, aby se mu ve škole líbilo :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1810
20.1.16 13:37

Odklad není žádná tragédie, spoustu rodičů (včetně mě :), náš syn měl také odklad) nakonec řeklo, že to bylo jenom ku prospěchu věci. Na druhou stranu není dobré dávat dítěti odklad, pokud je na školu opravdu připraveno. Takže nejdříve uvidíš na zápise, co ti řeknou učitelky, dále by ti měli říct i učitelky ve školce, co si o něm myslí no a nakonec, pokud si nejsi jistá, je dobré navštívit Pedagogicko-psychologickou poradnu. Tu ti stejně ve škole při zápise doporučí, pokud naznají, že je dítě na hraně (s něčím, nemusí být jenom dovednosti, může to být i ta pozornost, roztěkanost, atd.) nebo pokud se domnívají, že by odklad mít mělo. V té poradně nezkoumají jenom úroveň znalostí a vyzrálosti dítěte, právě se zaměřují i na to ostatní, jak dítě spolupracuje, jak se koncentruje na práci, jestli je schopné udržet pozornost, atd., u nás to vyšetření trvalo víc jak hodinu, pak to s tebou zkonzultují a uvidíš, co řeknou.
No a čas na rozmyšlenou je do konce května, takže fůra času, některé děti ještě do nástupu do školy hodně dozrají. To konečné rozhodnutí je nakonec na tobě, všichni dají jen doporučení, co si myslí.
My jsme řešili něco podobného, náš syn s vědomostma byl na tom dobře, ale zase měl špatnou výslovnost, měl horší pozornost a musím napsat, že za ten rok odkladu se všechno o mnoho zlepšilo a jsem za odklad ráda.
Tak přeji hodně štěstí v rozhodování :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31272
20.1.16 13:38

Nechala bych to k zápisu, plus bych se řídila doporučením ze školky, tam jsou přeci jen pedagožky, navíc jsou s malým osm hodin denně pět dní v týdnu a nemají růžové brýle.
Já z toho mála, cos řekla, bych řekla, že by do školy jít měl. To, že je nepozorný nebo nepořádný, pokud má ADHD, tak z toho za rok nevyroste. Naopak, mohl by se ve školce už nudit (pokud je tak chytrý, umí písmenka,…) a aby to nebylo ještě horší.
Plus bych k tomu asi připočítala i ten fakt, že se mu tu první třídu můžeš víc věnovat, když budeš ještě doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6525
20.1.16 13:38

@Petra274 K zápisu musíš jít tak či tak. Podle toho, jak se tam bude chovat ti i učitelky navrhnou, že by byl možná lepší odklad. Pokud neřeknou nic, ale ty budeš mít stejně pocit, že tu školu nezvládne, objednat se na PPP a potom už snad budeš vědět jestli ano nebo ne…
Ale povím ti, že kdyby mi měl syn nastupovat do první třídy takřka v 7,5 letech, tak by mi to dost vadilo. V osmé třídě bude mít 15,5 a to pak na něj taky můžou koukat ostatní spolužáci jako na „opožděnýho“. Zkrátka, má to svoje výhody ten odklad, ale i nevýhody… Taky se postupem času může dělat ve třídě pěkné vylomeniny… jako nejstarší ála kápo a vymýšlet všelijaké blbosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49159
20.1.16 13:42
@Petra274 píše:
Synovi bude začátkem února 6 let. V pátek jdeme k zápisu do první třídy. Syn má ADHD, je chytrý, bystrý, má spoustu otázek. Umí počítat, podepsat se a napsat některá písmena. Na druhou stranu je nepořádný a přimět ho dělat něco, co nechce je velmi těžké. Asi si říkáte, klasika předškolák, ale maminky ádéháďáku mi budou rozumět. Vše mu musím desetkrát zopakovat a ještě ho důsledně kontrolovat, jestli to udělal. Poslali by jste takové dítě do školy nebo ho nechali ještě rok ve školce. A řekli by jste to u zápisu? Manžel to říci nechce. Asi aby neměli předsudky, že prý ho poznají, jaký je. Já bych to řekla, aby věděli na co se připravit, jaké dítě jim tam přijde. A ještě jedna věc, pokud by syn nastoupil letos, já budu ještě na mateřské a můžu se mu věnovat. Když bude mít odklad, už budu chodit do práce a času bude méně. Prvňák, dcera do školky, manžel na směny, takže moc nepomůže. Rodina tlačí, aby šel do školy, ale opravdu nevím.

poradna - jako matka dítěte se stejným problém chápu, co řešíš - loni jsem procházela stejným rozhodováním a pochybami a tak jsem šla do poradny - tam byste museli tak jako tak a tam mi řekli názor, také jsem se ptala ve školce jak malého vidí, protože ony učitelky ho zase znají jinak a umí mezi těmi ostatními dětmi posoudit zda je na školu zralý nebo spíš ne.. přeji šťastnou ruku při rozhodování :kytka:
my nakonec odklad dali - právě na doporučení poradny a nelituju, malej si hezky dozrál, do školy se těší, ted jdeme k zápisu znova a mám z toho úplně jiný - lepší pocit :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
20.1.16 13:45

@Petra274 co na to ppp, co na to školka? rozhodovala bych dle jejich doporučení. k zápisu jdete tak jak tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
895
20.1.16 13:49

@Black Cat Z věku strach nemám, v mém okolí je dost dětí, hlavně kluků, s odkladem. Spíš mi jde o to, aby to ve škole zvládal, dokázal sedět, soustředit se, nevyrušoval. Kdy ho něco nezajímá jde za zajímavějším. Např tento týden na fotbale měl chytat v brance, ale asi ho to nebavilo, tak šel lozit po žebřinách, atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32867
20.1.16 13:53

Tka u nás byl odklad celkem dost jasný (dysfázie a mírnější hyperaktivita), ale u zápisu jsme nic neřekli (poradila nám to zástupkyně, říkali jsme jí, že má odklad doporučený už). A učitel sám pak říkal, zda zvažujeme odklad, že by to na to viděl. A učitelka ve školce říkala, že mu to určitě pomůže, že vidí že se snaží a dělá pokroky, že se za ten rok hodně vyvine a bude to pak ve škole ok. Že zná děti, u kterých věděli, že ten rok nepomůže, že se nikam neposunou zásadně.
Takže každopádně jít na zápis, to stejně musíte. Neříkat nic. A uvidíte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
895
20.1.16 13:55

@jdukolem Děkuju :hug:, asi to tak uděláme. K zápisu musíme, tak uvidíme, co nám tam řeknou. Pak objednáme tu ppp a uvidíme :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí