Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj,
tak jsem si rikala, jestli by se nahodou nenasel nekdo, kdo by mi tu poradil. Procetla jsem tu par diskusi, par stranek o latkovani, prohledla si nabidku v obchodech… a mam v tom cim dal vetsi zmatek. Nevim co koupit, kolik toho koupit… Mozna vy, co uz mate zkusenosti, budete vedet, co by se mi tak hodilo…
Moje situace a predstavy (pokud jsou nektere z nich nerealne, tak je prosim zborte, at se zbytecne nesnazim
):
Co by mi uplne nejvic pomohlo by bylo, kdybyste si nekdo dal tu praci a napsal mi konkretni priklad (co mate vy, nebo co si myslite podle toho co jsem psala ze by bylo dobre pro me), a hlavne vcetne vsech doplnku jako separacni plenka, Snappi sponka a co ja vim co dalsiho (pojmy, na ktere narazim, vim, ze ty veci existuji, ale zaboha nevim, jestli jsou nutny ke vsem, nebo jen k nekterym plenkam atd.). Hlavne vsechno s presnyma nazvama nebo jeste lepe odkazem, aby bylo jasne, co je tim mysleno)…
Diky za pripadnou pomoc ![]()
Zaklad vybavicky bych videla na ctverce bavlnene a bambusove, cca 2× pul kalhotky, tak 6× bambus vkladacku, kdyz nekam pujdete a vis, ze potrebuje v pline vydrzet o neco dyl (opravdu, opravdu se vyplati).
Tak cca 3ks kalhotkovych plinek, abys mela na prebaleni venku, u dr.
1 natahovaci vlnaky.
Krabici viskozovych separacek.
snapku
Koupila bych balik jednoraozvek a pak uvidis, jak ti to bude vyhovovat, urcite bych nenakupovala vic veci jeste pred narozenim, treba zjistis, ze ti ctverce nevyhovuji, tak abys doma nemela 60ks ctvercu, kteryma bys jen utirala pusu a tak.
Pokud se ti chce trochu usetrit a neco sama vytvorit, treba vkladacky si muzes usit sama, bud z frote, nebo se prodavaji primo plinkove materialy na sijemdetem.cz
Dalsi moznost, co se osvedcilo jsou haipa daipa pastelka, pouzivali jsme cca do 7m, tam je taky potreba snapka na zajisteni. Jsou to dve vrstvy frote, tak schnou o neco malo dele jak ctverce, u frote se ale vic projevuje, kdyz plinka tvrdne.
A jeste disana vazacky, na ty jsem zapomnela, maji obdobnou funkci jako sklad ze ctvercovky, ale lepe tesni tekutou stolici
Ahoj nejsem zkušená látkařka,páč čekám až se mimi narodí,ale písnu ti co jsoum si koupila já na začátek
cca 100 klasik čtvercovek -ty jsou poděděný
2×pul kalhotky
1× role separační plíny cca 200 kusů
3× snapy spona
5× zavazovací plínky,takový úplně obyč. jedna asi za 80 kč
12× vícevrstvá plína skládaná popolini ( ty mi mají teďka příjít)
chtěla jsem ještě kahotový plínky,ale vzhledem tomu že nevím jak nám bude látkování vyhovovat tak počkám až po narození malýho
Nejlevnější a nejrychleji schnoucí jsou obyčejné čtverce. Doma se s nimi dá v pohodě vystačit. Dřív jsem skládala na novorozence, nyní už jen na rovno. Mám jich asi 60 - původně hlavně na blití a podkládání hlavičky, pak jsem pár přikoupila a začala látkovat. Lepší varianta obyč čtverců jsou bambusové Kikko - lépe sajou, a schnou jen o malinko pomaleji. Na menší děti si hodně chválí zavazovací Disany - dobře drží kakoše. Mě nějak nesedli, Tom vyžaduje přebalování v kleče nebo ve stoji a to se se zavazovačkama moc neslučuje. Začala jsem až v 5tim, takže ležící mimčo jsem nezažila.
Na vrch dávám vlněné svrchní kalhotky Swaddelbees. Střídám dvoje - jedny větrají, druhé jsou na zadku. V záloze mám jedny PUL.
Pak mám dvoj noční kalhotkové bambusky Babybeehinds. Dál na noc bambusovou vázačku HHS a tu vycpávám většinou prefoldem plus něco k tomu. Noční plíny schnou pomalu, ale s obyč čtverci se to nedá. Na noc dávám natahovací vlněné Disany, v létě samodoma pletené vlňáky.
Na ven mám pár kapsovek (toho času čtvery) - je to na schnutí lepší, než all in one. Přitom jsou dost reprezentativní a rychle nasaditelné. Doma vycpeš a všenku už nasazuješ jak jednorázovku.
Pak mám pár kalhotkových plen jako pohodlnější variantu čtverců na doma. Ale mnohem hůř schnou.
holky dekuju za odpovedi.
hele ale ty „klasicke bavlnene ctverce“, o kterych snad kazda pisete, ty se musi zehlit, ne??
usit si neco sama u me nehrozi.
čičinka píše:Ja si to tak nejak prezvykam jak pro blbce, jo?
Zaklad vybavicky bych videla na ctverce bavlnene a bambusove, cca 2× pul kalhotky, tak 6× bambus vkladacku, kdyz nekam pujdete a vis, ze potrebuje v pline vydrzet o neco dyl (opravdu, opravdu se vyplati).
Tak cca 3ks kalhotkovych plinek, abys mela na prebaleni venku, u dr.
1 natahovaci vlnaky.
Krabici viskozovych separacek.
snapku
čičinka píše:Takze misto par ctvercovek si muzu koupit disana vazacky, a na ne dam co? Jeste nejaky kalhotky?
A jeste disana vazacky, na ty jsem zapomnela, maji obdobnou funkci jako sklad ze ctvercovky, ale lepe tesni tekutou stolici
mabit píše:A ty jsou dobry na co, mabit? Ze se s nima lip manipuluje nez se ctvercovkama? (pochopila jsem to dobre, ze je to jakoze misto te ctvercovky?)
12× vícevrstvá plína skládaná popolini ( ty mi mají teďka příjít)
neczuz píše:A ty vlnene se perou jak casto? A musi se o ne nejak specialne pecovat? V cem jsou lepsi nez PUL, ze jsou prodysne?
Na vrch dávám vlněné svrchní kalhotky Swaddelbees. Střídám dvoje - jedny větrají, druhé jsou na zadku. V záloze mám jedny PUL.
neczuz píše:Ehm, tak tohle je presne ta latkarska mluva, kterou vubec nepobiram jeste. bambusky, vazacka, HHS, prefold… no nechytam se vubec
Pak mám dvoj noční kalhotkové bambusky Babybeehinds. Dál na noc bambusovou vázačku HHS a tu vycpávám většinou prefoldem plus něco k tomu. Noční plíny schnou pomalu, ale s obyč čtverci se to nedá. Na noc dávám natahovací vlněné Disany, v létě samodoma pletené vlňáky.
neczuz píše:
Na ven mám pár kapsovek (toho času čtvery) - je to na schnutí lepší, než all in one. Přitom jsou dost reprezentativní a rychle nasaditelné. Doma vycpeš a všenku už nasazuješ jak jednorázovku.
A jakou maji ty kapsovky teda nevyhodu oproti PUL kalhotkam a vlnenym kalhotkam?
ad zehleni, nic se nemusi zehlit, ani vyvarovat, nektere moderni latkove pliny maji primo od vyrobce zehleni a vyvarku zakazanou. To je bohuzel jeste radoby hygienicky prelud nasich maminek. Upozornuju, ze tyto postupy pochazeji ze stejne doby, kdy se za nejvhodnejsi pro dite povazovalo UM a kdyz uz matka kojila, doporucovalo se, aby mela pres oblicej sterilni rousku
Je to holt urcita etapa. Pliny staci prat na 60, zehlit se nemusi. Doporucuju zacit prat v nejakem ekologickem prostredku, myslim, ze se ti snizi moznost, ze bude mit dite nejakou kozni reakci
vícevrství pleny se používají jak čtverce,ale dává se jen jedna u klasik čtverců se musí dávat 2 až 3…
snapka, ta se pouziva na udrzeni poskladane ctvercove pleny, nebo treba tvarovane pleny, ktera nema ani suchac ani druky.
disana nahradi poskladanou plenku, ale sama nema zadnou savost, jen drzi napriklad plinu na rovno. Kdyz se mimino vykaka, je to hodne ridke, ta disana to ridke udrzi uvnitr, takze se nezaspini svrchni kalhotky
svrchni kalhotky, neperou se po kazde, jen kdyz smrdi moci nebo se pokadi. Pokud dite umotas do skladu nebo do vazaci plinky, tak vetsinou kalhotky nedostanou zasah a muzes je pouzit znovu
skladani plenek: http://www.mamaja.cz/…adani-plenek
na novorozence, tam je veprostred preci jen par vrstev savych, takze kdyz prebalujes casto, tak staci jen tento a nemusis dovycpavat (casto je napriklad po 30-60min)
na draka, tam tech savych vrstev tolik neni, takze tento sklad slnuje jen funkci drzeni jine saci vrstvy (ctverec na rovno, vicevrstva plina)
Oba sklady se zajistuji prave snapi sponkou, protoze jinak by na diteti nedrzeli. Existuji i bezpecnostni spendliky na plinky, ale tech se bojim.
vazacka: http://www.mamaja.cz/…nek-a-sklady
vazacka splnuje stejnou funkci jako sklad na draka, pouze drzi savou vrstvu. Jeji vyhoda tkvi v tom, ze je pletena(z bavlny) a tim padem se na tele lepe dotahne nez sklad ze ctvercove pliny a v temer 100% pripadu se zamezi uniku ridke stolice mimo plinku
Diky!
Skladani uz chapu, vazaci plenku chapu, snapku snad tez ![]()
ad zehleni: ani ty nejklasictejsi nejobycejnejsi bavlneny ctverce ani v sestinedeli???
Tak jsem si nejak daval dohromady vse co jste napsaly s temahle kategoriema v jednom obchode. Schvalne, jestli to chapu spravne:
kdyz budu chtet dite oplenkovat, tak mu muzu dat bud:
mohl byste mi to schema jeste nekdo opravit, jestli tam pisu nake kraviny?
jeste mi je zahadou trochu ta kategorie vkladaci plenky. ty se pouzivaji jednak do tech kapsovych jako vypln a jednak se muzou pridat mezi ctvercove ke zvyseni savosti?
jo, jeste, ty ctverce staci 70×70?
jo, a jeste nevim toto: ty kapsove plenky se perou tez po kazdem pouziti, ze?
Kapsovky se perou po každém použití, ale rozdělané (savé jádro schne mimo, to nepromokave taky zvlášť.
A ty vlnene se perou jak casto? A musi se o ne nejak specialne pecovat? V cem jsou lepsi nez PUL, ze jsou prodysne?
péče je náročnější, perou se jedině v ruce, suší jedině na volno (ne na topení, v sušičve nebo sluníčku), musí se lanolinovat (to zajistí že neprovlhají) ale zase soukrásně prodyšné. perou se při pokadějní nebo když začnou provlhat, cca jednou za měsíc- 6t, jinak se hodně větraj. zatím je neřeš, začni s PULkama a vlnáky dokoupíš až si budeš v látkování jistější. myslím, že tak začíná většina.
cizí názvy nočních plen- omlouvám se za smršť názvů
zatím asi taky neřeš. novorozence stejně budeš muset přebalovat i v noci - z počátku kaděj ve dne v noci. takže ti stačí běžné denní balení. a než přestane kadit na noc, tak se zorientuješ. ![]()
A jakou maji ty kapsovky teda nevyhodu oproti PUL kalhotkam a vlnenym kalhotkam?
kapsovku musíš celou po použití vyprat - ta pul vrstva je spojená s tou separační vrstvou, která tvoří tu kapsu - obvykle flees a ten přijde jako první do kontaktu s močí, takže se musí prát. v případě, že chceš používat jen kapsovky, potřebuješ jich min. 25-30
svrchní kalhotky (PUL, vlňáky) - tam měníš jen tu plínu uvnitř a svrchńí kalhotky mezi použitím jen větráš. PULky je třeba prát častěji, vlňáky vydrží klidně měsíc 2, protože lanolin ve vlňákách působí antibakteriálně a močí se regeneruje.
PUL kalhotky
a ty vkládačky - je to přesně jak píšeš. nacpeš je do jakéhokoli balení, aby se zvýšila savost. můžou se dat ke čtvercům (čč), do kalhotkové plíny, do kapsovky… doporučuji hlavně z bambusového fleesu.
kapsove plenky, neni treba tolik, kdyz jsou jen pocurane, tak je muzes preprat v ruce, suchy jsou za chvilku a jednou za cas je prohnat prackou.
Prakticky muzes vycpat cimkoli, ale musis dat bacha, aby plina byla vycpana rovnomerne a na okrajich nezustala prazdna (jako ze by vycpavka byla mezi nohama uzsi nez ta kapsovka), pak by ti mohla protect
velikost ctvercu, 70×70 jakz takz staci, ale na vetsi dite do skladu uz budes potrebovat spis 80×80, do tech 70 bych Matese narvala jen stezi
vazacku, muzes dat a nemusis, zalezi na kadeni. Vetsi deti uz kakaji mene a maji tuzsi bobky, takze se da dat plinka na rovno, aniz by se umazali svrchnaky.Ale u michanych vajicek jak na plinu na rovno, tak na vicevrstvou bych urcite dala vazacku
zehleni, ale jasne ze muzes zehlit
Ale uprimne, ja byla v sestinedeli rada, ze jsem rada. Nezehlila jsem nic, dite prezilo bez ujmy.
Jeste me napadla udrzba, kup si zlucove mydlo z DM, stoji par kacek, je na predpirani hovnajzu. Ale pozor nesmi prijit na fleece, ten se tim zanasi a stava se nepropustnym, takze treba kapsovku by sis tim mohla znicit.
Pouziva se tez sul na skvrny, i tu maji v DM, pridava se do prani.
Nekdo dava do prani ocet, do nadrzky na avivaz, ocet pliny zmekcuje a zaroven pusobi i desinfekcne, ale pozor, nesmi prijit na bambus, protoze bambus nerad kysele a rozleptava ho to. Ostatni materialy jsou v pohode.
čičinka píše:čičinko když máš takovejhle fajn přehled v plínkách a v údržbě,nechceš napsat nějakej deníček o látkovkách,jak na to atd.
kapsove plenky, neni treba tolik, kdyz jsou jen pocurane, tak je muzes preprat v ruce, suchy jsou za chvilku a jednou za cas je prohnat prackou.
Prakticky muzes vycpat cimkoli, ale musis dat bacha, aby plina byla vycpana rovnomerne a na okrajich nezustala prazdna (jako ze by vycpavka byla mezi nohama uzsi nez ta kapsovka), pak by ti mohla protectvelikost ctvercu, 70×70 jakz takz staci, ale na vetsi dite do skladu uz budes potrebovat spis 80×80, do tech 70 bych Matese narvala jen stezi
vazacku, muzes dat a nemusis, zalezi na kadeni. Vetsi deti uz kakaji mene a maji tuzsi bobky, takze se da dat plinka na rovno, aniz by se umazali svrchnaky.Ale u michanych vajicek jak na plinu na rovno, tak na vicevrstvou bych urcite dala vazacku
zehleni, ale jasne ze muzes zehlit
Jeste me napadla udrzba, kup si zlucove mydlo z DM, stoji par kacek, je na predpirani hovnajzu. Ale pozor nesmi prijit na fleece, ten se tim zanasi a stava se nepropustnym, takze treba kapsovku by sis tim mohla znicit.Ale uprimne, ja byla v sestinedeli rada, ze jsem rada. Nezehlila jsem nic, dite prezilo bez ujmy.
Pouziva se tez sul na skvrny, i tu maji v DM, pridava se do prani.
Nekdo dava do prani ocet, do nadrzky na avivaz, ocet pliny zmekcuje a zaroven pusobi i desinfekcne, ale pozor, nesmi prijit na bambus, protoze bambus nerad kysele a rozleptava ho to. Ostatni materialy jsou v pohode.